Thu 23/05/2024 - 19:30 de raadzaal
De voorzitter Kris Vincke opent de zitting met een aantal mededelingen.
De notulen van de zitting van de gemeenteraad van 24 april 2024 worden ter goedkeuring voorgelegd.
De Vlaamse Codex Wonen van 2021 legt als doelstelling op dat elke woning, ongeacht de woonvorm, moet voldoen aan de elementaire veiligheids-, gezondheids-, en woonkwaliteitsvereisten. Het verplicht maken van een conformiteitsattest is een maatregel die rechtstreeks concrete uitwerking geeft van deze decretale doelstelling. Door het proactief screenen van alle huurwoningen worden onveilige, ongezonde en kwaliteitsarme huurwoningen gedetecteerd en kan duurzaam herstel worden opgelegd en mogelijks krotverhuurders worden opgespoord.
Om dit doel te realiseren moet elke natuurlijke persoon of rechtspersoon die als houder van het zakelijk recht of (onder)verhuurder een woning verhuurt, te huur aanbiedt of ter beschikking stelt als hoofdverblijfplaats een conformiteitsattest van de woning kunnen voorleggen.
De gemeente kan een vergoeding vragen voor het uitvoeren van een conformiteitsonderzoek.
De gemeente Zedelgem werd vastgesteld als beherende gemeente van de interlokale vereniging de Woonwinkel.
De gemeente Zedelgem beheert de rekening van IGS De Woonwinkel en belast haar financieel directeur met de inning van de facturen. Concreet betekent dit dat de gemeente Zedelgem centraal de facturen int voor rekening van de desbetreffende gemeenten voor het uitvoeren van een tweede conformiteitsonderzoek op hun grondgebied.
In het besluit van de Vlaamse Regering van 08 december 2023 is er een wijziging goedgekeurd:
Vanaf 01 juni 2024 kan de gemeente een vergoeding vragen voor het uitvoeren van een conformiteitsonderzoek, hierdoor vervalt de vergoeding voor de afgifte van een conformiteitsattest.
Aanpassing van het retributiereglement is noodzakelijk anders kan de vergoeding niet meer worden gevraagd vanaf 01 juni 2024.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de aanpassing aan het retributiereglement goed te keuren.
Op 15 april 2024 ontvingen we een schrijven van de WVI met de kennisgeving dat zij een een ingenieur infrastructuur aangeworven hebben voor een dubbele taak: de opvolging van de uitvoering op het terrein van de Hoppinpunten en het ondersteunen van de technische diensten bij de uitvoering van infrastructuurwerken. Voor het eerste luik (Hoppin) loopt de dienstverlening reeds. Voor het tweede luik wil de WVI een aanbod doen. Gemeenten hebben vaak onvoldoende capaciteit om werken in de publieke ruimte (pleinen, parken, wegenis, fietspaden, …) op te volgen. De inzet van de ingenieur infrastructuur als leidend ambtenaar voor de gemeente kan dit ondervangen.
Met de oprichting van een KDV INFRA wil WVI in opstartfase de aanwezige expertise, bestaande uit 1 deskundige, met ervaring in het begeleiden van infrastructuurwerken, aanbieden aan onze vennoten. De deskundige zal voor maximum 50 % van zijn tijd (0,5 VTE) ingezet worden voor de taken binnen deze KDV ten dienste van de aangesloten gemeenten. De rest van zijn capaciteit wordt ingezet voor de bestaande ondersteuning omtrent Hoppin. De capaciteit is dus bij opstart beperkt. Na evaluatie en indien de leden dit beslissen, zou de capaciteit op termijn kunnen uitgebreid worden. De dienstverlening vanuit de KDV INFRA wordt opgezet met onderstaande principes:
De WVI vraagt dat de gemeenten die wensen in te stappen in de KDV INFRA tegen uiterlijk vrijdag 31 mei 2024 een beslissing van het bevoegd orgaan overmaken aan de WVI.
De samenwerkingsovereenkomst KDV INFRA (kostendelende vereniging projectondersteuning infrastructuur) wordt met gunstig advies van het college ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.
Met een e-mail van 23 april 2024 van het vennootschapssecretariaat van Fluvius wordt gemeld dat het syntheseverslag van de activiteiten 2023 van IMEWO over de uitoefening van het mandaat van de bestuurders en over het beleid van de opdrachthoudende vereniging online ter beschikking staat via hun extranet.
Conform de decretale bepalingen, brengen de bestuurders ten overstaan van hun gemeenteraad twee maal per jaar verslag uit over de uitoefening van hun mandaat en over het beleid van de opdrachthoudende vereniging.
Daarnaast wordt met een mail van 25 april 2024 van het vennootschapssecretariaat van Fluvius gemeld dat de powerpoint van de informatiesessie voor gemeenteraadsleden van IMEWO d.d. 18 april online ter beschikking staat via hun extranet.
Beide documenten worden ter kennisname aan de gemeenteraad voorgelegd.
Met een brief van 17 april 2024 werd de oproeping met agenda overgemaakt voor de algemene vergadering der deelnemers van Farus ov van vrijdag 21 juni 2024 om 14u30 in Flanders expo, Maaltekouter 1, 9051 Gent.
De agenda werd door de raad van bestuur als volgt samengesteld:
Wijzigingen in deelnemers en/of kapitaal;
Actualisering van bijlagen 1 en 2 aan de statuten ingevolge wijzigingen in deelnemers en/of kapitaal;
a. Goedkeuring van de jaarrekening over boekjaar 2023 afgesloten per 31 december 2023;
b. Goedkeuring van de geconsolideerde jaarrekening over boekjaar 2023 afgesloten per 31 december 2023;
Kwijting aan de bestuurders en de commissaris;
Actualisatie presentievergoeding;
Statutaire benoemingen;
Varia
De uitnodiging met agendapunten en de daarbij horende documentatie voor onderzoek van de agendapunten worden voor standpuntbepaling voorgelegd aan de gemeenteraad.
Er wordt voorgesteld akkoord te gaan met de voorgestelde agenda en met de inhoud van de overgemaakte ontwerpbeslissingen.
In de gemeenteraadszitting van 18 november 2021 werd gemeenteraadslid Piet Derycke als effectief vertegenwoordiger in de algemene vergadering van Farys ov aangeduid. In de gemeenteraadszitting van 21 januari 2023 werd gemeenteraadslid Arthur De Brabander aangeduid als plaatsvervanger. Deze aanstelling wordt voor de komende algemene vergadering bevestigd.
Met een brief d.d. van 12 maart 2024 nodigt Zefier bvba het gemeentebestuur uit tot de gewone algemene vergadering (jaarvergadering) die plaatsvindt op donderdag 13 juni 2024 om 14u00 in AuditoRium4 – CommunicatieCampus, Sint-Denijslaan 485 te Gent.
Op de vergadering worden de volgende agendapunten behandeld:
De uitnodiging met de agendapunten wordt voor standpuntbepaling voorgelegd aan de gemeenteraad.
Er wordt voorgesteld akkoord te gaan met de voorgestelde agenda en met de inhoud van de overgemaakte ontwerpbeslissing.
In de gemeenteraadszitting van 21 februari 2019 werden de financieel directeur als volmachthouder en schepen Patricia Waerniers als plaatsvervangend volmachthouder aangeduid om deel te nemen aan de buitengewone, bijzondere en gewone algemene vergaderingen van de cvba Zefier en dit tot het einde van de legislatuur. Deze aanstelling wordt voor de komende algemene vergadering bevestigd.
Met een mail van 18 april 2024 werd de oproeping met agenda overgemaakt voor de algemene vergadering der deelnemers van Creat services dv van dinsdag 18 juni 2024 om 14u30 in Flanders expo, Maaltekouter 1, 9051 Gent.
De agenda werd door de raad van bestuur als volgt samengesteld:
Wijzigingen van vermogen;
Actualisering van bijlagen 1 en 2 aan de statuten ingevolge wijziging van vermogen;
a. Goedkeuring van de jaarrekening over boekjaar 2023 afgesloten per 31 december 2023;
b. Goedkeuring van de voorgestelde winstverdeling over het boekjaar;
Kwijting aan de bestuurders en de commissaris;
Actualisatie presentievergoeding;
Statutaire benoemingen;
Varia
De uitnodiging met agendapunten en de daarbij horende documentatie voor onderzoek van de agendapunten worden voor standpuntbepaling voorgelegd aan de gemeenteraad.
Er wordt voorgesteld akkoord te gaan met de voorgestelde agenda en met de inhoud van de overgemaakte ontwerpbeslissingen.
In de gemeenteraadszitting van 19 oktober 2023 werd gemeenteraadslid Anja Coens als effectief vertegenwoordiger in de algemene vergadering van Creat Services dv aangeduid en gemeenteraadslid Piet De Rycke als plaatsvervanger. Deze aanstelling wordt voor de komende algemene vergadering bevestigd.
Met een aangetekende brief van 29 april 2024 nodigt IVBO het gemeentebestuur uit tot de algemene vergadering die plaatsvindt op woensdag 26 juni 2024 om 20u00 in de Zandberghoeve, Zandberg 12 te 8730 Beernem.
De agendapunten zijn de volgende:
Deze uitnodiging met agendapunten en de daarbij horende documentatie voor onderzoek van de agendapunten worden voor standpuntbepaling voorgelegd aan de gemeenteraad.
Er wordt voorgesteld akkoord te gaan met de voorgestelde agenda.
In de zitting van 21 oktober 2021 werden gemeenteraadslid Kris Vincke als effectief vertegenwoordiger en gemeenteraadslid Anja Coens als plaatsvervanger in de algemene vergadering van IVBO aangeduid. Deze aanstelling wordt voor de komende algemene vergadering bevestigd.
Met een brief van 08 mei 2024 werd de oproeping met agenda overgemaakt voor de algemene vergadering der vennoten van Vivendo van maandag 10 juni 2024 om 17u30 in de raadzaal van Vivendo, gelegen op de bovenste verdieping van residentie 'De Bloemmolens' in de Nikolaas Gombertstraat 42 te Brugge.
De agenda van de algemene vergadering werd als volgt samengesteld:
Vivendo laat aan zijn aandeelhouders weten dat zij 15 dagen voor de algemene vergadering, kosteloos inzage kunnen nemen van het verslag van de raad van bestuur, het verslag van de commissaris, de jaarrekening en de resultatenrekening, op de zetel van de maatschappij, Handboogstraat 2/13 te 8000 Brugge.
In de gemeenteraadszitting van 21 februari 2019 werd schepen Jan Vanassche aangeduid als vertegenwoordiger in de gewone algemene vergadering en de buitengewone algemene vergadering van Vivendo, en raadslid Piet De Rycke als plaatsvervanger.
Er wordt voorgesteld akkoord te gaan met de voorgestelde agenda.
Bij aanvang van de studie van een aantal jaren terug waren de bestaande riolen in de Zuiddammestraat nog bruikbaar. In het ontwerp project 'Zuiddamme' werd dan ook voorzien om in de Zuiddammestraat de bestaande gemengde riolen links en rechts in de straat te behouden als regenwater riolering. Centraal onder de weg werd een nieuwe riool voorzien voor de afvoer van het afvalwater.
Tijdens de uitvoering van de werken in de Zuiddammestraat werd vastgesteld dat de toestand van de bestaande te behouden riool veel slechter geworden was. Tot deformatie van de rioolbuis op de slechtste plaats. Gezien de huidige toestand van de riool, is het aanleggen van nieuwe verhardingen boven deze riool geen goed beheerschap. Deze riool moet binnen korte tijd namelijk vernieuwd worden.
Onmiddellijk na de vaststelling van de slechte toestand van de riool werd aan het studiebureau, belast met het ontwerp, gevraagd te kijken wat de beste optie is om de buis te vernieuwen. Dit rekening houdend met hinder voor de omwonenden (gezien de wegenis reeds deels opgebroken is), kosten van de aanleg en noodzaak van verplaatsen van nutsleidingen.
Uit de studie en uitvoeren van proefsleuven kwam naar voor dat de optie met één nieuwe regenwaterriool centraal onder de rijweg de minste aanpassingen aan nutsleidingen noodzakelijk zijn. Wat dus de snelste uitvoeringsmethode zou zijn. Tegelijk is dit ook goedkoper dan twee nieuwe riolen te moeten leggen.
De normale procedure voor aanpassingswerken aan nutsleidingen voor aanvang van openbare werken werd hierbij opgestart met coördinatievergaderingen, opmaak en goedkeuring plannen, opmaak en goedkeuring bemalingsnota en signalisatievergunning.
Op 22 februari 2024 werd hiervoor de eerste coördinatievergadering met de verschillende nutsmaatschappijen (Proximus, Wyre, Fluvius en Farys), aannemer, studiebureau en opdrachtgevers gehouden. Hier werd de vraag gesteld aan de nutsmaatschappijen hun studie tot aanpassingen op te maken. Na een tweede coördinatievergadering op 18 maart 2024 en verschillende telefonische en schriftelijke contacten, ontvingen we op 11 april de laatste plannen van de nutsmaatschappijen. Ze bezorgden ons ook hun offerte voor de uitvoering van de noodzakelijke aanpassingswerken.
Als gemeente hebben we nog nooit eerder moeten betalen voor aanpassingswerken aan leidingen van nutsmaatschappijen. Dit volgens 'code voor infrastructuur- en nutswerken langs gemeentewegen' (2017) en 'Praktische leidraad voor werken in de omgeving van nutsinfrastructuur op het openbare domein in Vlaanderen, versie 2019'.
Het is de eerste keer dat de maatschappijen hier in volharden. Ze beroepen zich op het feit dat het gaat over verplaatsingen aan leidingen die ze in 2021-2022 geplaatst hebben in het kader van de oorspronkelijk voorziene werken in de Zuiddammestraat.
Hieronder overzicht van de laatst ontvangen offertes van de verschillende nutsmaatschappijen.
Maatschappij | Datum | Bedrag |
Fluvius | 15 maart 2024 | € 11.932,46 |
Proximus | 29 maart 2024 | € 1.786,77 |
Wyre | 29 maart 2024 | € 4.311,87 |
Farys | 10 april 2024 | € 92.078,56 |
Ondertussen werd ook door de aannemer TM Vanlerberghe - Norré-Behaegel, uitvoerder van de werken Zuiddamme, een offerte opgemaakt voor de uitvoering van de bijkomende regenwaterriool als uitbreiding van de reeds gegunde werken. Van hen ontvingen we een offerte van € 265.051,68.
Het totaal van deze offertes komt op € 375.161,37. Hiervoor is geen budget beschikbaar.
Voor de offerte van Fluvius is het college bevoegd tot goedkeuring, mits een visum van de financieel directeur.
Voor de offerte van Proximus is het college bevoegd tot goedkeuring.
Voor de offerte van Wyre is het college bevoegd tot goedkeuring.
Voor de offerte van Farys is de goedkeuring van de gemeenteraad noodzakelijk en een visum van de financieel directeur. Gezien de hoogdringendheid van de uitvoering van de werken werd de goedkeuring gegeven door het college van burgemeester en schepenen. Deze beslissing wordt ter bekrachtiging en kennisgeving voorgelegd aan de gemeenteraad in deze zitting.
De offerte van aannemer TM Vanlerberghe - Norré-Behaegel is minder dan 10 % van de oorspronkelijke gunning waardoor het college bevoegd is tot goedkeuring meerwerk.
Er werd een aanvraag tot omgevingsvergunning ingediend bij de gemeente door Danneels Development met als contactadres Sint-Baafskerkstraat 1 te 8200 Brugge, voor het verkavelen van grond in 38 kavels (incl. aanleg van nieuwe wegenis) waarvan 35 kavels bestemd zijn voor het oprichten van ééngezinswoningen, 1 kavel voor een HS-cabine, 1 kavel voor uitbreiding van Beekstraat 51 en 1 kavel voor uitbreiding van Beekstraat 49 gelegen op een terrein te Beernem, Sint-Jansdreef zn. Het betreft hier de kadastrale percelen afdeling 2, sectie E, nrs. 1098 A, 0730 A, 0735 D, 0730 B, 0728 C.
Aangezien de aanvraag tevens nieuwe wegenis betreft, is een goedkeuring door de gemeenteraad noodzakelijk.
Het ontwerp van de weg- en rioleringswerken in deze omgevingsaanvraag voor het verkavelen van grond in 38 kavels (incl. aanleg van nieuwe wegenis) waarvan 35 kavels bestemd zijn voor het oprichten van ééngezinswoningen, 1 kavel voor een HS-cabine, 1 kavel voor uitbreiding van Beekstraat 51 en 1 kavel voor uitbreiding van Beekstraat 49 gelegen op een terrein te Beernem, Sint-Jansdreef zn, opgemaakt door het studiebureau Jonckheere, Torhoutse Steenweg 378c te 8200 Brugge, en de raming van de kosten van de weg- en rioleringswerken ten bedrage van € 632.687,76 (excl. btw en proefkosten) worden ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.
De gemeenteraad stelde in de zitting van 06 juni 2019 het reglement "Beverhoutsveld: reglement van toewijzing van gemeenteroden" vast.
Naar aanleiding van de nieuwe pachtwet en een evaluatie van het huidige toewijzigingsreglement werd door de adviesraad landbouw een voorstel tot aanpassing van reglement opgemaakt en overgemaakt aan gemeente Beernem.
Op 12 december 2023 werd door de adviesraad milieu een advies uitgebracht op eigen initiatief rond de toewijzing van het Beverhoutsveld.
Tijdens het college van 10 november 2023 werd een principiële goedkeuring gegeven om een vergoeding te voorzien voor de voetbalverenigingen die zelf instaan voor het onderhoud van hun voetbalterreinen.
Deze beslissing werd teruggekoppeld aan de vereniging die hiervoor vragende partij is.
Tijdens het college van 19 januari 2024 werd akkoord gegaan, na feedback van de vereniging, met het compromisvoorstel van de diensten voor de vergoeding van de voetbalverenigingen die zelf instaan voor het onderhoud van hun voetbalterreinen en dit verder uit te werken.
Er werd een overeenkomst opgemaakt die met gunstig advies van het college ter goedkeuring voorgelegd wordt aan de gemeenteraad.
In toepassing van het decreet van 07 mei 2004, gewijzigd bij decreet van 06 juli 2012, en de omzendbrief BB 2013/1 van 01 maart 2013 van de Vlaamse Minister van Binnenlands Bestuur, wordt door de gemeenteraad advies gegeven op de rekeningen van de kerkbesturen binnen de vijftig dagen na ontvangst. Vervolgens worden de geadviseerde rekeningen onderworpen aan de goedkeuring van de gouverneur.
De rekeningen werden via Religiopoint gecoördineerd ingediend door het Centraal Kerkbestuur op 11 april 2024.
De vragen en suggesties, ingediend door de gemeenteraadsleden, worden besproken:
Raadslid Piet De Rycke
Communicatie
Graag doe ik enkele suggesties om onze burgers nog beter te informeren via onze verschillende gemeentelijke kanalen :
Weesfietsen
Onlangs werd aan het station het splinternieuwe gebouw van het Fietspunt geopend. Iedereen kon toen vaststellen dat de omgeving van het station er heel proper bij ligt. Het (helaas hardnekkige) zwerfvuil wordt ondertussen mooi opgekuist en we krijgen ook veel lof over de mooie groenaanleg en bloembakken waarvoor onze diensten de pluim op hun hoed mogen steken!
Één verbeterpuntje nog zijn de weesfietsen die beter ook eens opgeruimd worden. Weesfietsen zijn achtergelaten fietsen die dusdanig in verval zijn dat de eigenaar die niet meer oppikt.
Onze studentensteden kampen ook met deze problematiek en lossen dit op door bv. om het half jaar alle fietsen op een bepaalde dag met een bandje (zie foto) te merken. Er staat op vermeld dat indien de fiets (en het bandje uiteraard) komende maand (tot bepaalde datum) onaangeroerd blijft de fiets dan zal verwijderd worden.
Kan aan het station in Beernem ook periodiek op deze manier de weesfietsen opgekuist worden?
SNS-pas nieuw zwembad
Sport-Na-School (SNS) wil jongeren uit het secundair onderwijs aanzetten om na het stilzitten op de schoolbanken te bewegen en te proeven van verschillende sporten. SNS biedt een periodiek en voordelig abonnement (30/15 weken, resp. € 55,00/€ 35,00) aan waarmee je in verschillende aangesloten clubs op bepaalde tijdstippen kan sporten. In Beernem kan een jongere zo op een heel betaalbare manier met zijn SNS-pas terecht bij Rugby Beernem, Kijkuit Outdoor of Fitneasy.
Er zijn ook mogelijkheden om een kansentarief te integreren. Bij de meeste ziekenfondsen kan je ook nog genieten van een tegemoetkoming.
Kan ons nieuw zwembad zich ook aansluiten bij SNS om het zwemmen op deze manier bij onze jongeren te promoten?
Afbraak oud zwembad
Binnenkort wordt het oude zwembad afgebroken en zal de site een (voorlopig) groene invulling krijgen. Ons vorig zwembad staat bij velen in het collectief geheugen gegrift. Het zou wel leuk zijn een of ander object van het zwembad daar te behouden om de vele leuke herinneringen (leren zwemmen, eerst 25 meter, eerst maal van de duikplank, … ) wat levendig te houden.
Graag doe ik een suggestie om bij de afbraak i.p.v. alles ‘te wissen’ enkele elementen te recupereren. Het is logisch dat de oorspronkelijk eerste steen een plaatsje zal krijgen maar net zoals we nog een oude schoolmuur aan het gemeentehuis hebben roepen de ramen met zicht op klein zwembad en de mooie witte muur ook aangename herinneringen op.
Misschien eenvoudiger (en ludieker) kan zijn dat de springplank of enkele startblokken blijven staan, geïntegreerd in mooi bloemenperk met zwembadvorm.
Hieronder alvast enkele foto’s ter inspiratie (via AI).
Raadslid Lode Vanneste
Zwembad Drogenbrood – Toegankelijk voor mensen met een mobiele beperking
Vorig maand openden de deuren van het nieuwe zwembad op Sportpark Drogenbrood. Het zwembad telt twee baden waar een trap voorzien waardoor ook mensen met een mobiliteitsbeperking het bad kunnen betreden. Daarnaast is er ook een mobiele lift om personen in het water te laten.
Toch zijn er nog een aantal verbeterpunten wat betreft de toegankelijkheid voor minder mobiele zwemmers. Zo zijn er geen aangepaste douches en ontbreken er beugels in de twee kleedhokjes voor mensen met een beperking. Tegelijk dienen mensen met een rolstoel ook hun vertrouwde exemplaar om te wisselen voor een zwembadrolstoel. Dit is voor rolstoelgebruikers niet altijd evident.
Daarom de volgende vragen suggesties:
a) Kan er een aangepaste doucheruimte met beugel voorzien worden voor minder mobiele mensen (eventueel ter hoogte van het toilet voor mensen met een beperking)?
b) Kunnen er beugels geïnstalleerd worden in de twee kleedhokjes voor mensen met een beperking?
c) Kan de verplichting afgeschaft worden om de eigen rolstoel om te wisselen in een zwembadrolstoel?
Aanpassing voetpad Rollebaanstraat
Dagelijks rijden heel wat rolstoelgebruikers (meestal vergezeld van een begeleider) langs de Rollebaanstraat ter hoogte van het Woonzorgcentrum Mariawende. Daarbij verplaatsen ze zich vanuit het woonzorgcentrum links of rechts de rijbaan op voor een wandeling. Jammer genoeg ligt het voetpad en de overgang van het voetpad naar de rijweg er bijzonder slecht bij. Dit voor problemen en gevaarlijke situaties voor de mensen in de rolstoel en hun begeleider.
Ik kaartte de situatie aan tijdens de gemeenteraad van 19 oktober 2023. De bevoegde schepen antwoordde toen dat er een aantal werken op de planning stonden. Daarbij zou er onder meer een verlaagde borduur worden voorzien ter hoogte van de oprit naar Mariawende.
Hierover de volgende opvolgingsvragen:
a) Waarom zijn de geplande werken na 7 maanden nog altijd niet gebeurd?
b) Wanneer zullen de beloofde aanpassingen ter hoogte van de oprit effectief uitgevoerd worden?
Evaluatie proefopstelling Sint-Jorisstraat
Op de gemeenteraad van 15 februari 2024 werd beslist om een zone 30 in te voeren langs de Sint-Jorisstraat (deel gemeenteweg - dus vanaf het kruispunt met de Sint-Andreaslaan tot aan het station), de Stationsstraat (deel gemeenteweg - dus vanaf gewestweg tot aan het station), M. Sabbestraat, Alice Nahonstraat en de Binnenweg. Op diezelfde zitting bleek ook dat de gemeente vanaf 15 februari 2024 een proefopstelling zou uittesten met éénrichtingsverkeer in een deel van de Sint-Jorisstraat en de Maurits Sabbestraat.
Inwoners hadden tot 15 mei 2024 de kans om online de nieuwe verkeerssituatie te evalueren. Er gebeurde ook een schrijven naar de buurtbewoners en er stond een artikel in het Open Blad van mei over de proefopstelling.
Hierover de volgende vragen:
a) Hoeveel mensen hebben de online bevraging ingevuld? Hoeveel reacties zijn er binnengekomen van de buurtbewoners?
b) Wat waren de belangrijkste resultaten in de antwoorden van de beide bevragingen?
c) Gebeurden er sinds de invoering van de proefopstelling ook objectieve verkeerstellingen (rond de passage van het aantal voertuigen en het respecteren van de snelheid in de Sint-Jorisstraat)? Zo ja Wat waren daarbij de resultaten?
d) Welke conclusies trekt het gemeentebestuur na de proefopstelling en de evaluatie? Overweegt het gemeentebestuur om het eenrichtingsverkeer in een deel van de Sint-Jorisstraat en de Maurits Sabbestraat opnieuw op te heffen?
Raadslid Arthur Mortier
Fietspaden Wingenesteenweg, H. d’Ydewallestraat en Stationsplein
a) Het fietspad langs de drukke Wingene Steenweg is in zeer slechte toestand. Het fietspad wordt in beide richtingen gebruikt door heel veel fietsers en door mensen met een beperkte mobiliteit. Er zijn scheuren, putten tot grote oneffenheden op het fietspad, een fietsgemeente zoals de onze onwaardig. Dit werd in het verleden reeds aangekaart. Is er reeds een oplossing in zicht?
b) Eenzelfde probleem stelt zich langs de Hubert D’Ydewallestraat, zeer druk bereden, ook door onze schoolgaande jeugd, denk maar aan de dagelijks verplaatsingen van de Regenboogschool naar de turnles in de sporthal, of het zwembad. Ook daar is een verbetering dringend nodig. Dit is een niet zo breed fietspad waar veel wagens het fietspad moeten kruisen, denk maar aan de inritten van de Carrefour, Aldi en Colruyt, niet ongevaarlijk.
c) Als men het Stationsplein komt opgereden met de fiets vanuit de Wingene Steenweg en men wil richting de fietstunnel, of langs de spoorweg richting Sint-Joris is er op het stationsplein geen logische verbinding. Is het een optie om links aan de trap, bij de tunnel een pad te voorzien zodat de fietsers die vanuit die richting komen vlot de fietstunnel kunnen bereiken?
Raadslid Lien De Wispelaere
Inschrijvingen BKO
Heel wat ouders blijven ongerust over de inschrijvingen en vrije plaatsjes voor de BKO. Vooral ook tijdens de schoolvakanties is het aanbod eerder beperkt en zijn de wachtlijsten lang. Op die manier zitten ouders vaak met de handen in het haar.
a) Maar welke acties onderneemt of gaat het bestuur ondernemen om dit probleem op korte en lange termijn aan te pakken?
b) Werd er rekening gehouden met de capaciteit nu er een vernieuwde speelpleinwerking is?
c) Ik lees dat er niet moet ingeschreven worden voor de voorschoolse opvang van 6u30-8u30. Hoe gaat dat dan in z’n werk naar capaciteit toe?
d) Blijkbaar waren er toch weer moeilijkheden bij het inschrijven voor de zomervakantie. Hoe kan het dat er zich steeds weer problemen blijven voordoen? Ligt het aan het systeem? En wordt er aan een oplossing gewerkt om dit in de toekomst te vermijden?
e) Is er een meldpunt waar de ouders terecht kunnen indien er bij het moment van inschrijven iets fout loopt, bij wie kunnen zij terecht?
Raadslid Gijs Degrande
Noodmaatregelen ‘Oude steenoven’
Naar verluidt, zijn de onderhandelingen over de aankoop van de site van de ‘oude steenoven’, zijnde de voormalige pannen- en steenbakkerij Tuileries de Briqueteries in Oedelem nog altijd lopende. Ondertussen blijven de erfgoedinstallaties onbeschermd onderhevig aan weer en wind. Een dringende oproep om in overleg met alle betrokkenen op héél korte termijn een tijdelijke bescherming te voorzien om het verdere verval een halt toe te roepen.
Raadslid Christine Stroobandt
Stemlokaal in woonzorgcentra
Door het afschaffen van de stemplicht in Vlaanderen voor wat betreft de gemeenteraadsverkiezingen is de kans groot dat heel wat oudere personen, en zeker de mensen met problemen rond mobiliteit of autonomie, zullen afhaken bij de komende verkiezingen. Vaak zien ouderen op tegen een verplaatsing en de wachttijden in een stemlokaal. Het wegvallen van de stemplicht voor gemeenteraden zal het absenteïsme van ouderen dus doen toenemen, mogelijk ook voor de andere verkiezingen.
Het is echter van groot belang dat de stem van ouderen wordt gehoord. Daarom de suggestie de mogelijkheid te bekijken een stemlokaal te voorzien in de woonzorgcentra. Ter plaatse kunnen stemmen, neemt een grote drempel weg. Kunnen deelnemen aan verkiezingen is een basisrecht, ook voor senioren.