De voorzitter opent de vergadering.
Bij de opening van de zitting worden de volgende mededelingen gedaan:
De notulen van de zitting van de gemeenteraad van 24 april 2024 worden ter goedkeuring voorgelegd.
Artikelen 277 §1 en 278 §1 van het decreet lokaal bestuur
Ontwerpnotulen van de zitting van de gemeenteraad van 24 april 2024.
De notulen van de zitting van de gemeenteraad van 24 april 2024 worden goedgekeurd.
De Vlaamse Codex Wonen van 2021 legt als doelstelling op dat elke woning, ongeacht de woonvorm, moet voldoen aan de elementaire veiligheids-, gezondheids-, en woonkwaliteitsvereisten. Het verplicht maken van een conformiteitsattest is een maatregel die rechtstreeks concrete uitwerking geeft van deze decretale doelstelling. Door het proactief screenen van alle huurwoningen worden onveilige, ongezonde en kwaliteitsarme huurwoningen gedetecteerd en kan duurzaam herstel worden opgelegd en mogelijks krotverhuurders worden opgespoord.
Om dit doel te realiseren moet elke natuurlijke persoon of rechtspersoon die als houder van het zakelijk recht of (onder)verhuurder een woning verhuurt, te huur aanbiedt of ter beschikking stelt als hoofdverblijfplaats een conformiteitsattest van de woning kunnen voorleggen.
De gemeente kan een vergoeding vragen voor het uitvoeren van een conformiteitsonderzoek.
De gemeente Zedelgem werd vastgesteld als beherende gemeente van de interlokale vereniging de Woonwinkel.
De gemeente Zedelgem beheert de rekening van IGS De Woonwinkel en belast haar financieel directeur met de inning van de facturen. Concreet betekent dit dat de gemeente Zedelgem centraal de facturen int voor rekening van de desbetreffende gemeenten voor het uitvoeren van een tweede conformiteitsonderzoek op hun grondgebied.
In het besluit van de Vlaamse Regering van 08 december 2023 is er een wijziging goedgekeurd:
Vanaf 01 juni 2024 kan de gemeente een vergoeding vragen voor het uitvoeren van een conformiteitsonderzoek, hierdoor vervalt de vergoeding voor de afgifte van een conformiteitsattest.
Aanpassing van het retributiereglement is noodzakelijk anders kan de vergoeding niet meer worden gevraagd vanaf 01 juni 2024.
Mondelinge toelichting ter zitting wordt gegeven door schepen Jan Vanassche, bevoegd voor ruimtelijke ordening en wonen.
Retributiereglement van 19 oktober 2023 op het afleveren van conformiteitsattesten.
Er zijn geen tussenkomsten.
Artikel 1: Met ingang van 01 juni 2024 wordt ten voordele van de gemeente Beernem een retributie geheven voor het uitvoeren van het tweede conformiteitsonderzoek op verzoek, dat verloopt volgens de procedure vermeld in artikel 3.3 van de Vlaamse Codex Wonen.
De vergoeding wordt uitsluitend gevraagd voor het tweede conformiteitsonderzoek dat wordt uitgevoerd in het kader van de procedure van het verzoek tot afgifte van een conformiteitsattest, vermeld in artikel 3.7, §1, eerste lid van de Vlaamse Codex Wonen
Artikel 2: Voor toepassing van dit retributiereglement worden de begrippen en de definities gehanteerd zoals omschreven in de Vlaamse Codex Wonen van 2021 en de besluiten ter uitvoering ervan.
Artikel 3: De retributie is verschuldigd door de aanvrager (natuurlijke of rechtspersoon) van het conformiteitsonderzoek.
Artikel 4: Het bedrag van de retributie voor het tweede conformiteitsonderzoek wordt vastgesteld op € 90,00.
Het bedrag wordt jaarlijks aangepast aan de gezondheidsindex conform de volgende formule:
nieuw bedrag = basisbedrag x aangepaste gezondheidsindex/gezondheidsindex april 2024.
Het geïndexeerde bedrag van de retributie wordt afgerond naar het lager geheel getal.
Bij meerdere conformiteitsonderzoeken wordt de retributie éénmaal aangerekend bij het tweede conformiteitsonderzoek.
Artikel 5: De retributie wordt betaald via factuur binnen de maand na factuurdatum.
Bij niet-betaling binnen de maand wordt een maning verstuurd met het verzoek te betalen binnen de 14 dagen na datum van de maning.
Bij niet-betaling wordt een aangetekende laatste waarschuwing verstuurd met het verzoek te betalen binnen de 14 dagen. De kosten van de aangetekende zending van € 7,50 vallen ten laste van de retributieplichtige.
Als beherende gemeente beheert Zedelgem de rekening van de IGS De Woonwinkel en int de facturen voor het uitvoeren van een tweede conformiteitsonderzoek voor rekening van de aangesloten gemeenten. Gemeente Beernem geeft de toestemming aan de beherende gemeente Zedelgem om de facturen te innen voor de conformiteitsonderzoeken die werden uitgevoerd op het grondgebied van Beernem.
Artikel 6: Bij gebrek aan betaling in der minne zal de inning worden gevorderd overeenkomstig de invorderingsprocedure van niet-fiscale ontvangsten.
Artikel 7: Dit retributiereglement treedt in werking op 01 juni 2024 en vervangt het retributiereglement afgifte conformiteitsattesten d.d. 19 oktober 2023.
Artikel 8: Het retributiereglement wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikelen 286, 287 en 288 van het decreet lokaal bestuur.
Artikel 9: De bekendmaking van dit reglement wordt aan de toezichthoudende overheid ter kennis gebracht overeenkomstig artikel 330 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.
Artikel 40 e.v. DLB
Op 15 april 2024 ontvingen we een schrijven van de WVI met de kennisgeving dat zij een een ingenieur infrastructuur aangeworven hebben voor een dubbele taak: de opvolging van de uitvoering op het terrein van de Hoppinpunten en het ondersteunen van de technische diensten bij de uitvoering van infrastructuurwerken. Voor het eerste luik (Hoppin) loopt de dienstverlening reeds. Voor het tweede luik wil de WVI een aanbod doen. Gemeenten hebben vaak onvoldoende capaciteit om werken in de publieke ruimte (pleinen, parken, wegenis, fietspaden, …) op te volgen. De inzet van de ingenieur infrastructuur als leidend ambtenaar voor de gemeente kan dit ondervangen.
Met de oprichting van een KDV INFRA wil WVI in opstartfase de aanwezige expertise, bestaande uit 1 deskundige, met ervaring in het begeleiden van infrastructuurwerken, aanbieden aan onze vennoten. De deskundige zal voor maximum 50 % van zijn tijd (0,5 VTE) ingezet worden voor de taken binnen deze KDV ten dienste van de aangesloten gemeenten. De rest van zijn capaciteit wordt ingezet voor de bestaande ondersteuning omtrent Hoppin. De capaciteit is dus bij opstart beperkt. Na evaluatie en indien de leden dit beslissen, zou de capaciteit op termijn kunnen uitgebreid worden. De dienstverlening vanuit de KDV INFRA wordt opgezet met onderstaande principes:
Taken die binnen de KDV kunnen worden opgenomen
De dienstverlening is specifiek gericht op het ondersteunen van de leden bij de taken die de technische dienst opneemt. Het KDV-personeelslid helpt de gemeente onder meer bij:
• Projectdefinitie: bv. opmaak opdrachtdocumenten voor toewijzing studieopdrachten
• Begeleiden van offertetrajecten
• Budgetbewaking projecten
• Kwaliteitscontrole plannen, bestekken en meetstaten
• Coördinatie met nutsmaatschappijen, verschillende aannemers, …
• Opvolging van de uitvoering van de werken (werfvergaderingen, kwaliteitscontrole)
• Opmaak onderhoudsplan(-ning)
• Verslaggeving
Opzet van de KDV
Alle gemeenten-vennoten worden uitgenodigd om aan te sluiten bij de KDV. Door deze aansluiting kan de gemeente, wanneer zich een (onvoorzien) capaciteitsprobleem voordoet binnen haar eigen diensten, haar dossiers laten behandelen door de KDV-deskundige. De aangemelde dossiers worden behandeld volgens het FIFO–principe. Omwille van kosten- en tijdsefficiëntie, wordt de ondersteuning hoofdzakelijk vanuit de WVI-kantoren uitgevoerd. Uiteraard komt de ingenieur infrastructuur naar de gemeente voor werfopvolging, desgewenst overleg en afstemming indien dit voor de goede uitvoering nodig is.
Verdeling van de kosten van de KDV-dienstverlening
De kosten van de KDV worden onder de leden van de KDV verdeeld, nl. onder de deelnemende leden à rato van de afgenomen diensten in het afgelopen jaar door elke gemeente-deelnemer. De door de KDV gepresteerde diensten worden geregistreerd in een urenregistratiesysteem en bijgehouden per behandeld dossier/per gemeente. Op het einde van het jaar worden de kosten per deelnemer verrekend aan de hand van een globale ‘kostenstaat’, waarin alle verleende diensten van de KDV per gemeente transparant worden gerapporteerd. De aangerekende kost staat dus in relatie tot wat de gemeente effectief afneemt.
De WVI vraagt dat de gemeenten die wensen in te stappen in de KDV INFRA tegen uiterlijk vrijdag 31 mei 2024 een beslissing van het bevoegd orgaan overmaken aan de WVI.
De samenwerkingsovereenkomst KDV INFRA (kostendelende vereniging projectondersteuning infrastructuur) wordt met gunstig advies van het college ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.
De samenwerkingsovereenkomst omvat bepalingen rond de werking, dienstverlening, de verdeling van de uitgaven, aansturen (installatie en werking van de stuurgroep), enz.
De samenwerkingsovereenkomst die wordt voorgelegd heeft een vaste duurtijd van 2 jaar.
Advies beleidscoördinator Ruimte en MAT: Aansluiten bij de KDV INFRA is interessant voor Beernem. Het is een contract op afroep en wordt enkel geactiveerd als je een dossier inbrengt. Dit kan een back-up plan zijn bij langdurige uitval of plots vertrek van één van onze medewerkers. Als kleine gemeente zijn en blijven we kwetsbaar op dat vlak.
Mondelinge toelichting wordt gegeven door schepen Claudio Saelens, bevoegd voor openbare werken en infrastructuur.
Er zijn tussenkomsten van raadslid Lode Vanneste beantwoord door schepen Claudio Saelens en burgemeester Jos Sypré.
Artikel 1: De samenwerkingsovereenkomst KDV INFRA (kostendelende vereniging projectondersteuning infrastructuur) met de WVI wordt goedgekeurd.
Artikel 2: Deze beslissing wordt ter kennis gebracht aan dhr. provinciegouverneur, zoals bepaald in artikel 330 en volgende van het decreet lokaal bestuur.
Conform de decretale bepalingen, brengen de bestuurders ten overstaan van hun gemeenteraad twee maal per jaar verslag uit over de uitoefening van hun mandaat en over het beleid van de opdrachthoudende vereniging.
Met een e-mail van 23 april 2024 van het vennootschapssecretariaat van Fluvius wordt gemeld dat het syntheseverslag van de activiteiten 2023 van IMEWO over de uitoefening van het mandaat van de bestuurders en over het beleid van de opdrachthoudende vereniging online ter beschikking staat via hun extranet.
Daarnaast wordt met een mail van 25 april 2024 van het vennootschapssecretariaat van Fluvius gemeld dat de powerpoint van de informatiesessie voor gemeenteraadsleden van IMEWO d.d. 18 april online ter beschikking staat via hun extranet.
Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur
Het verslag en de ppt worden ter kennisname aan de gemeenteraad voorgelegd.
Mondelinge toelichting wordt ter zitting gegeven door voorzitter Kris Vincke.
Syntheseverslag activiteiten 2023 van Imewo
Powerpoint infosessie voor gemeenteraadsleden d.d. 18 april 2024
Er zijn geen tussenkomsten.
Artikel 1: Er wordt kennis genomen van het syntheseverslag activiteiten 2023 en de powerpoint van de informatiesessie voor gemeenteraadsleden d.d. 18 april 2024 van Imewo.
Artikel 2: Deze beslissing wordt ter kennis gebracht van de heer provinciegouverneur, zoals bepaald in artikel 330 e.v. van het decreet lokaal bestuur.
Artikelen 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur
Met een brief van 17 april 2024 werd de oproeping met agenda overgemaakt voor de algemene vergadering der deelnemers van Farus ov van vrijdag 21 juni 2024 om 14u30 in Flanders expo, Maaltekouter 1, 9051 Gent.
De agenda werd door de raad van bestuur als volgt samengesteld:
Wijzigingen in deelnemers en/of kapitaal;
Actualisering van bijlagen 1 en 2 aan de statuten ingevolge wijzigingen in deelnemers en/of kapitaal;
a. Goedkeuring van de jaarrekening over boekjaar 2023 afgesloten per 31 december 2023;
b. Goedkeuring van de geconsolideerde jaarrekening over boekjaar 2023 afgesloten per 31 december 2023;
Kwijting aan de bestuurders en de commissaris;
Actualisatie presentievergoeding;
Statutaire benoemingen;
Varia
De uitnodiging met agendapunten en de daarbij horende documentatie voor onderzoek van de agendapunten worden voor standpuntbepaling voorgelegd aan de gemeenteraad.
Artikelen 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur
Beernem is aangesloten bij Farys ov. De gemeente wil haar rol van aandeelhouder in Farys ov ten volle uitoefenen en het is dan ook nodig dat zij zich uitspreekt t.a.v. de punten die werden aangebracht op de agenda van de hierboven vermelde algemene vergadering.
Er wordt voorgesteld akkoord te gaan met de voorgestelde agenda en met de inhoud van de overgemaakte ontwerpbeslissingen.
In de gemeenteraadszitting van 18 november 2021 werd gemeenteraadslid Piet Derycke als effectief vertegenwoordiger in de algemene vergadering van Farys ov aangeduid. In de gemeenteraadszitting van 21 januari 2023 werd gemeenteraadslid Arthur De Brabander aangeduid als plaatsvervanger. Deze aanstelling wordt voor de komende algemene vergadering bevestigd.
Mondelinge toelichting wordt ter zitting gegeven door gemeenteraadsvoorzitter Kris Vincke.
Er zijn geen tussenkomsten.
Artikel 1: De agenda en elk van de afzonderlijke punten van de agenda en de daarbij behorende documentatie nodig voor het onderzoek van de agendapunten van de algemene vergadering der deelnemers van Farys ov die plaatsvindt op 21 juni 2024, zoals ter kennis gebracht aan de gemeenteraad en zoals hiervoor vermeld, worden goedgekeurd.
Artikel 2: Gemeenteraadslid Piet De Rycke werd aangeduid als effectief vertegenwoordiger ter zitting van de gemeenteraad van 18 november 2021 en gemeenteraadslid Arthur De Brabander werd aangeduid als plaatsvervanger ter zitting van de gemeenteraad van 21 januari 2023.
Artikel 3: De vertegenwoordiger die zal deelnemen aan de algemene vergadering der deelnemers van Farys op 21 juni 2024 wordt opgedragen om namens het bestuur alle akten en bescheiden met betrekking tot de algemene jaarvergadering van Farys ov vastgesteld op 21 juni 2024, te onderschrijven en haar/zijn stemgedrag af te stemmen op de beslissing, genomen in de gemeenteraadszitting van heden met betrekking tot de agendapunten van voormelde algemene vergadering.
Artikel 4: Een afschrift van dit besluit zal aan Farys ov gestuurd worden hetzij per post t.a.v. Farys ov, p/a Intercommunaal beheer, Stropstraat 1 te 9000 Gent, hetzij per elektronische post aan 20240621AV@farys.be
Artikel 5: Deze beslissing wordt ter kennis gebracht van de heer provinciegouverneur, zoals bepaald in artikel 330 e.v. van het decreet lokaal bestuur.
Artikelen 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur
Met een brief d.d. van 12 maart 2024 nodigt Zefier bvba het gemeentebestuur uit tot de gewone algemene vergadering (jaarvergadering) die plaatsvindt op donderdag 13 juni 2024 om 14u00 in AuditoRium4 – CommunicatieCampus, Sint-Denijslaan 485 te Gent.
Op de vergadering worden de volgende agendapunten behandeld:
Zefier cvba is de in 2018 opgerichte coöperatieve vennootschap die alle hernieuwbare activiteiten van de voormalige financieringsverenigingen (onder meer Finiwo) bundelt.
De gemeente Beernem is vennoot in Zefier cvba. Vanuit deze rol dient de gemeente zich uit te spreken over de punten die werden aangebracht op de agenda van de hierboven vermelde algemene vergadering.
De uitnodiging met de agendapunten wordt dan ook voor standpuntbepaling voorgelegd aan de gemeenteraad.
Er zijn geen bezwaren voorhanden om de goedkeuring van de voorgelegde agendapunten te weigeren. Er wordt daarom voorgesteld akkoord te gaan met de voorgestelde agenda en met de inhoud van de overgemaakte ontwerpbeslissing.
In de gemeenteraadszitting van 21 februari 2019 werden de financieel directeur als volmachthouder en schepen Patricia Waerniers als plaatsvervangend volmachthouder aangeduid om deel te nemen aan de buitengewone, bijzondere en gewone algemene vergaderingen van de cvba Zefier en dit tot het einde van de legislatuur. Deze aanstelling wordt voor de komende algemene vergadering bevestigd.
Mondelinge toelichting wordt ter zitting gegeven door voorzitter Kris Vincke.
Uitnodiging tot de algemene vergadering van Zefier en bijlagen
Er zijn geen tussenkomsten.
Artikel 1: Na onderzoek van de ter beschikking gestelde documenten wordt goedkeuring gehecht aan de agenda en alle afzonderlijke punten van de agenda van de gewone algemene vergadering van de cvba Zefier van 13 juni 2024, zijnde:
Artikel 2: De vertegenwoordiger, dhr. Tom Gevaert (financieel directeur) of mevr. Patricia Waerniers (schepen bevoegd voor financiën) - aangeduid door de gemeenteraad in de zitting van 21 februari 2019 als volmachthouder, resp. plaatsvervangend volmachthouder tot het einde van de legislatuur - die zal deelnemen aan de gewone algemene vergadering van de cvba Zefier op 13 juni 2024 wordt opgedragen zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de beslissing genomen in deze zitting van de gemeenteraad.
Artikel 3: Deze beslissing wordt ter kennis gebracht van de heer provinciegouverneur, zoals bepaald in art. 330 en volgende van de decreet lokaal bestuur en aan Zefier cvba, Koning Albert II-laan 37, 1030 Brussel (via info@zefier.be).
Artikelen 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur
Met een mail van 18 april 2024 werd de oproeping met agenda overgemaakt voor de algemene vergadering der deelnemers van Creat services dv (voorheen TMVS dv) van dinsdag 18 juni 2024 om 14u30 in Flanders expo, Maaltekouter 1, 9051 Gent.
De agenda werd door de raad van bestuur als volgt samengesteld:
Wijzigingen van vermogen;
Actualisering van bijlagen 1 en 2 aan de statuten ingevolge wijziging van vermogen;
a. Goedkeuring van de jaarrekening over boekjaar 2023 afgesloten per 31 december 2023;
b. Goedkeuring van de voorgestelde winstverdeling over het boekjaar;
Kwijting aan de bestuurders en de commissaris;
Actualisatie presentievergoeding;
Statutaire benoemingen;
Varia
De uitnodiging met agendapunten en de daarbij horende documentatie voor onderzoek van de agendapunten worden voor standpuntbepaling voorgelegd aan de gemeenteraad.
Artikelen 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur
Beernem is aangesloten bij Creat services dv (voorheen TMVS dv). De Tussengemeentelijke Maatschappij voor Services (TMVS) is een dienstverlenende vereniging binnen Farys met als doel het opzetten en deelnemen aan aankoopcentrales, aankoopactiviteiten, raamovereenkomsten en gezamenlijke overheidsopdrachten. De service wordt als een geïntegreerd concept aangeboden door CREAT.
Er wordt voorgesteld akkoord te gaan met de voorgestelde agenda en met de inhoud van de overgemaakte ontwerpbeslissingen.
In de gemeenteraadszitting van 19 oktober 2023 werd gemeenteraadslid Anja Coens als effectief vertegenwoordiger in de algemene vergadering van Creat Services dv aangeduid en gemeenteraadslid Piet De Rycke als plaatsvervanger. Deze aanstelling wordt voor de komende algemene vergadering bevestigd.
Mondelinge toelichting wordt ter zitting gegeven door gemeenteraadsvoorzitter Kris Vincke.
Er zijn geen tussenkomsten.
Artikel 1: De agenda en elk van de afzonderlijke punten van de agenda en de daarbij behorende documentatie nodig voor het onderzoek van de agendapunten van de algemene vergadering der deelnemers van Creat services dv die plaatsvindt op 18 juni 2024, zoals ter kennis gebracht aan de gemeenteraad en zoals hiervoor vermeld, worden goedgekeurd.
Artikel 2: Gemeenteraadslid Anja Coens werd aangeduid als effectief vertegenwoordiger ter zitting van de gemeenteraad van 19 oktober 2023 en gemeenteraadslid Piet De Rycke werd aangeduid als plaatsvervanger.
Artikel 3: De vertegenwoordiger die zal deelnemen aan de algemene vergadering der deelnemers van Creat services dv op 18 juni 2024 wordt opgedragen om namens het bestuur alle akten en bescheiden met betrekking tot de algemene jaarvergadering van Creat services dv op 18 juni 2024, te onderschrijven en haar/zijn stemgedrag af te stemmen op de beslissing, genomen in de gemeenteraadszitting van heden met betrekking tot de agendapunten van voormelde algemene vergadering.
Artikel 4: Een afschrift van dit besluit zal aan Creat services dv, p/a Intercommunaal beheer Farys, Stropstraat 1 te 9000 Gent, hetzij per elektronische post aan 20240618AV@farys.be
Artikel 5: Deze beslissing wordt ter kennis gebracht van de heer provinciegouverneur, zoals bepaald in artikel 330 e.v. van het decreet lokaal bestuur.
Artikel 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur
Met een aangetekende brief van 29 april 2024 nodigt IVBO het gemeentebestuur uit tot de algemene vergadering die plaatsvindt op woensdag 26 juni 2024 om 20u00 in de Zandberghoeve, Zandberg 12 te 8730 Beernem.
De agendapunten zijn de volgende:
Deze uitnodiging met agendapunten en de daarbij horende documentatie voor onderzoek van de agendapunten worden voor standpuntbepaling voorgelegd aan de gemeenteraad.
Er wordt voorgesteld akkoord te gaan met de voorgestelde agenda.
Decreet lokaal bestuur
Het gemeentebestuur van Beernem is voor de inzameling en verwerking van het afval op zijn grondgebied aangesloten bij het intergemeentelijk samenwerkingsverband IVBO.
Het gemeentebestuur wil zijn rol als aandeelhouder in het intergemeentelijk samenwerkingsverband IVBO ten volle uitoefenen en het is dan ook nodig dat het zich uitspreekt over de punten die werden aangebracht op de agenda van de algemene vergadering van 26 juni e.k.
Er wordt voorgesteld akkoord te gaan met de voorgestelde agenda.
Er dienen vertegenwoordigers te worden aangeduid. In de zitting van 21 oktober 2021 werden gemeenteraadslid Kris Vincke als effectief vertegenwoordiger en gemeenteraadslid Anja Coens als plaatsvervanger in de algemene vergadering van IVBO aangeduid. Er wordt voorgesteld deze aanstelling voor de komende algemene vergadering te bevestigen.
Mondelinge toelichting wordt ter zitting gegeven door voorzitter Kris Vincke.
Uitnodiging AV van IVBO en bijlagen
Er zijn tussenkomsten door raadslid Jef Vansteenhuyse beantwoord door schepen Ruben Strobbe, raadslid Vita Vanbelleghem, schepen Jan Vanassche, voorzitter Kris Vincke.
Artikel 1: De agenda en elk van de afzonderlijke punten van de agenda van de algemene vergadering van IVBO die plaatsvindt op 26 juni 2024, zoals ter kennis gebracht aan de gemeenteraad en zoals hiervoor vermeld, worden goedgekeurd.
Artikel 2: De vertegenwoordigers werden in de gemeenteraadszitting van 21 oktober 2021 reeds vastgelegd, nl. gemeenteraadslid Kris Vincke als effectief vertegenwoordiger en gemeenteraadslid Anja Coens als plaatsvervanger.
Artikel 3: De vertegenwoordiger die zal deelnemen aan de algemene vergadering van IVBO op 26 juni 2024 wordt opgedragen zijn stemgedrag af te stemmen op de beslissing, genomen in de gemeenteraadszitting van heden.
Artikel 4: Een afschrift van deze beslissing wordt overgemaakt aan het intergemeentelijk samenwerkingsverband IVBO, Pathoekeweg 41, 8000 Brugge.
Artikel 5: Deze beslissing wordt ter kennis gebracht van de heer provinciegouverneur, zoals bepaald in artikel 330 e.v. van het decreet lokaal bestuur.
Artikel 40 en 41 e.v. decreet lokaal bestuur
Met een brief van 08 mei 2024 werd de oproeping met agenda overgemaakt voor de algemene vergadering der vennoten van Vivendo van maandag 10 juni 2024 om 17u30 in de raadzaal van Vivendo, gelegen op de bovenste verdieping van residentie 'De Bloemmolens' in de Nikolaas Gombertstraat 42 te Brugge.
De agenda van de algemene vergadering werd als volgt samengesteld:
Vivendo laat aan zijn aandeelhouders weten dat zij 15 dagen voor de algemene vergadering, kosteloos inzage kunnen nemen van het verslag van de raad van bestuur, het verslag van de commissaris, de jaarrekening en de resultatenrekening, op de zetel van de maatschappij, Handboogstraat 2/13 te 8000 Brugge.
Het decreet over het lokaal bestuur
Met gunstig advies van het college wordt voorgesteld om akkoord te gaan met de voorgestelde agenda en om overeenkomstig de beslissing van de gemeenteraad ter zitting van 21 februari 2019 schepen Jan Vanassche aangeduid als vertegenwoordiger in de algemene vergadering van Vivendo af te vaardigen of raadslid Piet De Rycke als plaatsvervanger.
Mondelinge toelichting wordt ter zitting gegeven door dhr. Kris Vincke, voorzitter.
Brief van 08 mei 2024
Er zijn geen tussenkomsten.
Artikel 1: De agenda en elk van de afzonderlijke punten van de agenda en de daarbij behorende documentatie nodig voor het onderzoek van de agendapunten van de algemene vergadering der vennoten van Vivendo die plaatsvindt op 10 juni 2024, zoals ter kennis gebracht aan de gemeenteraad en zoals hiervoor vermeld, worden goedgekeurd.
Artikel 2: Schepen Jan Vanassche werd aangeduid als effectief vertegenwoordiger en gemeenteraadslid Piet De Rycke werd aangeduid als plaatsvervanger ter zitting van de gemeenteraad van 21 februari 2019.
Artikel 3: De vertegenwoordiger die zal deelnemen aan de algemene vergadering der vennoten van Vivendo op 10 juni 2024 wordt opgedragen om namens het bestuur alle akten en bescheiden met betrekking tot de algemene vergadering der vennoten van Vivendo vastgesteld op 10 juni 2024, te onderschrijven en haar/zijn stemgedrag af te stemmen op de beslissing, genomen in de gemeenteraadszitting van heden met betrekking tot de agendapunten van voormelde algemene vergadering.
Artikel 4: Een afschrift van dit besluit zal aan Vivendo gestuurd worden per post t.a.v. Vivendo, Handboogstraat 2 bus 13, 8000 Brugge.
Artikel 5: Deze beslissing wordt ter kennis gebracht van de heer provinciegouverneur, zoals bepaald in artikel 330 e.v. van het decreet lokaal bestuur.
Bij aanvang van de studie van een aantal jaren terug waren de bestaande riolen in de Zuiddammestraat nog bruikbaar. In het ontwerp project 'Zuiddamme' werd dan ook voorzien om in de Zuiddammestraat de bestaande gemengde riolen links en rechts in de straat te behouden als regenwater riolering. Centraal onder de weg werd een nieuwe riool voorzien voor de afvoer van het afvalwater.
Tijdens de uitvoering van de werken in de Zuiddammestraat werd vastgesteld dat de toestand van de bestaande te behouden riool veel slechter geworden was. Tot deformatie van de rioolbuis op de slechtste plaats. Gezien de huidige toestand van de riool, is het aanleggen van nieuwe verhardingen boven deze riool geen goed beheerschap. Deze riool moet binnen korte tijd namelijk vernieuwd worden.
Onmiddellijk na de vaststelling van de slechte toestand van de riool werd aan het studiebureau, belast met het ontwerp, gevraagd te kijken wat de beste optie is om de buis te vernieuwen. Dit rekening houdend met hinder voor de omwonenden (gezien de wegenis reeds deels opgebroken is), kosten van de aanleg en noodzaak van verplaatsen van nutsleidingen.
Uit de studie en uitvoeren van proefsleuven kwam naar voor dat de optie met één nieuwe regenwaterriool centraal onder de rijweg de minste aanpassingen aan nutsleidingen noodzakelijk zijn. Wat dus de snelste uitvoeringsmethode zou zijn. Tegelijk is dit ook goedkoper dan twee nieuwe riolen te moeten leggen.
De normale procedure voor aanpassingswerken aan nutsleidingen voor aanvang van openbare werken werd hierbij opgestart met coördinatievergaderingen, opmaak en goedkeuring plannen, opmaak en goedkeuring bemalingsnota en signalisatievergunning.
Op 22 februari 2024 werd hiervoor de eerste coördinatievergadering met de verschillende nutsmaatschappijen (Proximus, Wyre, Fluvius en Farys), aannemer, studiebureau en opdrachtgevers gehouden. Hier werd de vraag gesteld aan de nutsmaatschappijen hun studie tot aanpassingen op te maken. Na een tweede coördinatievergadering op 18 maart 2024 en verschillende telefonische en schriftelijke contacten, ontvingen we op 11 april de laatste plannen van de nutsmaatschappijen. Ze bezorgden ons ook hun offerte voor de uitvoering van de noodzakelijke aanpassingswerken.
Als gemeente hebben we nog nooit eerder moeten betalen voor aanpassingswerken aan leidingen van nutsmaatschappijen. Dit volgens 'code voor infrastructuur- en nutswerken langs gemeentewegen' (2017) en 'Praktische leidraad voor werken in de omgeving van nutsinfrastructuur op het openbare domein in Vlaanderen, versie 2019'.
Het is de eerste keer dat de maatschappijen hier in volharden. Ze beroepen zich op het feit dat het gaat over verplaatsingen aan leidingen die ze in 2021-2022 geplaatst hebben in het kader van de oorspronkelijk voorziene werken in de Zuiddammestraat.
Hieronder overzicht van de laatst ontvangen offertes van de verschillende nutsmaatschappijen.
Maatschappij | Datum | Bedrag |
Fluvius | 15 maart 2024 | € 11.932,46 |
Proximus | 29 maart 2024 | € 1.786,77 |
Wyre | 29 maart 2024 | € 4.311,87 |
Farys | 10 april 2024 | € 92.078,56 |
Ondertussen werd ook door de aannemer TM Vanlerberghe - Norré-Behaegel, uitvoerder van de werken Zuiddamme, een offerte opgemaakt voor de uitvoering van de bijkomende regenwaterriool als uitbreiding van de reeds gegunde werken. Van hen ontvingen we een offerte van € 265.051,68.
Het totaal van deze offertes komt op € 375.161,37. Hiervoor is geen budget beschikbaar.
Mondelinge toelichting ter zitting wordt gegeven door schepen Claudio Saelens, bevoegd voor openbare werken en nutsleidingen.
Dienst |
Infrastructuur |
Omschrijving |
Rioleringswerken Zuiddamme en fietspad |
Raming (incl. btw) |
€ 375.161,37 (incl. btw) |
Budgetcode |
0310-04/2270007 |
Beschikbaar krediet |
budget te voorzien |
Advies financieel directeur: Akkoord met voorgestelde toewijzing.
Opgelet: vermits de hoogdringendheid wordt ingeroepen moet verplicht van deze beslissing kennis worden gegeven aan de gemeenteraad.
Visum financieel directeur wordt enkel verleend onder de strikte voorwaarde dat het college expliciet akkoord gaat om in het ontwerp van de eerstvolgende aanpassing van het meerjarenplan prioritair de nodige kredieten hiervoor in te schrijven, hiervoor kan gebruik gemaakt worden van het boni van de rekening 2023.
Visum financieel directeur wordt dus onder bovenstaande voorwaarden verleend met nummers 2024/036 tot en met 2024/038.
Visum financieel directeur wordt verleend op 15 april 2024 met nummer 2024/036 voor Fluvius.
Visum financieel directeur wordt verleend op 15 april 2024 met nummer 2024/037 voor Farys.
Visum financieel directeur wordt verleend op 15 april 2024 met nummer 2024/038 voor TM Vanlerberghe - Norré-Behaegel.
Er zijn tussenkomsten door raadslid Gijs Degrande beantwoord door voorzitter Kris Vincke.
Artikel 1: De gemeenteraad neemt kennis van de beslissing onder dwingende spoed van het college van 19 april 2024 om verplaatsingen aan nutsleidingen in kader van noodzaak aan bijkomende rioleringswerken te worden uitgevoerd:
Artikel 2: De uitgave voor deze opdracht zal voorzien worden op artikel 0310-04/2270007 bij de volgende budgetwijziging.
Artikel 3: Deze beslissing wordt ter kennis gebracht van de heer provinciegouverneur, zoals bepaald in artikel 330 e.v. van het decreet lokaal bestuur.
Artikelen 40 e.v. van het decreet lokaal bestuur
Er werd een aanvraag tot omgevingsvergunning ingediend bij de gemeente door Danneels Development met als contactadres Sint-Baafskerkstraat 1 te 8200 Brugge, voor het verkavelen van grond in 38 kavels (incl. aanleg van nieuwe wegenis) waarvan 35 kavels bestemd zijn voor het oprichten van ééngezinswoningen, 1 kavel voor een HS-cabine, 1 kavel voor uitbreiding van Beekstraat 51 en 1 kavel voor uitbreiding van Beekstraat 49 gelegen op een terrein te Beernem, Sint-Jansdreef zn. Het betreft hier de kadastrale percelen afdeling 2, sectie E, nrs. 1098 A, 0730 A, 0735 D, 0730 B, 0728 C.
Het openbaar onderzoek over de aanvraag tot omgevingsvergunning liep van 21 maart 2024 t.e.m. 19 april 2024. Er werden 1 analoog en 1 digitaal bezwaarschrift ingediend. De bezwaarpunten handelen hoofdzakelijk over het groene uitzicht en de open ruimte die zal verdwijnen, de waterhuishouding en de toename van het verkeer.
De bezwaren die werden ingediend hebben geen betrekking op het wegenisdossier en kunnen niet in verband worden gebracht met de beoordelingsgronden opgesomd in art. 3, 4 en desgevallend art. 6 van het Decreet houdende de Gemeentewegen van 03 mei 2019.
Overeenkomstig artikel 31 van het omgevingsdecreet vraag het college van burgemeester en schepenen aan de gemeenteraad om te beslissen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeentewegen.
De gemeenteraad spreekt zich uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg en over de eventuele opname in het openbaar domein. Hierbij wordt rekening gehouden met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 03 mei 2019 houdende de gemeentewegen en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van het decreet van 03 mei 2019 houdende de gemeentewegen. De gemeenteraad kan daarbij voorwaarden opleggen en lasten verbinden, die de bevoegde overheid in de eventuele vergunning opneemt.
De toetsing houdt in dat de voorgestelde lasten en voorwaarden t.o.v. het rooilijnplan en de plannen van de wegenis van de aanvraag tot omgevingsvergunning een positieve bijdrage hebben op de volgende doelstellingen en principes:
Door het studiebureau Jonckheere, Torhoutse Steenweg 378c te 8200 Brugge, werd een ontwerpdossier van de weg- en rioleringswerken opgemaakt.
De kosten van de uit te voeren werken worden geraamd op € 632.687,76 (excl. btw en proefkosten). De kosten vallen ten laste van de aanvrager.
Mondelinge toelichting ter zitting wordt gegeven door schepen Claudio Saelens, bevoegd voor infrastructuur.
Wegenisdossier
Er zijn tussenkomsten door raadsleden Jef Vansteenhuyse en Gijs Degrande beantwoord door schepenen Claudio Saelens, Jan Vanassche en burgemeester Jos Sypré.
Artikel 1: De gemeenteraad keurt de wegenis en het rooilijnplan goed voor de omgevingsaanvraag met dossiernummer OMV_ 2023163897 dat op 21 december 2023 werd ingediend bij de gemeente Beernem door Danneels Development met als contactadres Sint-Baafskerkstraat 1 te 8200 Brugge, voor het verkavelen van grond in 38 kavels (incl. aanleg van nieuwe wegenis) waarvan 35 kavels bestemd zijn voor het oprichten van ééngezinswoningen, 1 kavel voor een HS-cabine, 1 kavel voor uitbreiding van Beekstraat 51 en 1 kavel voor uitbreiding van Beekstraat 49 gelegen op een terrein te Beernem, Sint-Jansdreef z.n. Het betreft hier de kadastrale percelen afdeling 2, sectie E, nrs. 1098 A, 0730 A, 0735 D, 0730 B, 0728 C.
Artikel 2: Het ontwerp van de weg- en rioleringswerken in deze omgevingsaanvraag voor het verkavelen van grond, Sint-Jansdreef z.n. te Beernem, opgemaakt door het studiebureau Jonckheere, Torhoutse Steenweg 378c te 8200 Brugge, en de raming van de kosten van de weg- en rioleringswerken ten bedrage van € 632.687,76 (excl. btw en proefkosten) worden goedgekeurd.
Artikel 3: Alle kosten voor de uitvoering van de weg- en rioleringswerken en alle nutsvoorzieningen vallen ten laste van de aanvrager. De aanvrager draagt de wegzate met de daarop uitgevoerde werken naderhand en ten laatste bij de definitieve overname van de wegeniswerken kosteloos over aan het gemeentebestuur.
Artikel 4: Het toezicht op de technische uitvoering wordt uitgeoefend door de technische dienst. De bouwheer en de uitvoerende aannemer dienen zich te schikken naar de voorstellen die door de afgevaardigde van het bestuur worden gemaakt. In geval van betwisting beslist het college.
Artikel 5: De bij deze beslissing opgelegde verplichtingen vormen een integraal onderdeel van de omgevingsvergunning.
Artikel 6: Een afschrift van deze beslissing wordt samen met de omgevingsvergunning gestuurd naar de aanvrager.
Artikel 7: Tegen dit besluit van de gemeenteraad kan binnen de 30 dagen in het kader van een schorsend administratief beroep tegen de vergunningsbeslissing een georganiseerd administratief beroep worden ingesteld bij de Vlaamse Regering. De procedure van dit beroep verloopt volgens artikel 31/1 van het Omgevingsdecreet.
Artikel 8: Deze beslissing wordt ter kennis gebracht van de heer provinciegouverneur, zoals bepaald in artikel 330 e.v. van het decreet lokaal bestuur.
De gemeenteraad stelde in de zitting van 06 juni 2019 het reglement "Beverhoutsveld: reglement van toewijzing van gemeenteroden" vast.
Naar aanleiding van de nieuwe pachtwet en een evaluatie van het huidige toewijzigingsreglement werd door de adviesraad landbouw een voorstel tot aanpassing van reglement opgemaakt en overgemaakt aan gemeente Beernem.
Op 12 december 2023 werd door de adviesraad milieu een advies uitgebracht op eigen initiatief rond de toewijzing van het Beverhoutsveld.
Gemeenteraadsbeslissing van 06 juni 2019 houdende aanpassing reglement van toewijzing gemeenteroden.
De aanpassingen die de adviesraad landbouw voorstelt zijn de volgende:
Deze definitie is gemakkelijk hanteerbaar, aangezien op de verzamelaanvraag vermeld staat of de landbouwer al dan niet beschouwd wordt als een actieve landbouwer.
De adviezen die de milieuraad op 12 december 2023 uitbracht op eigen initiatief rond pacht en onderpacht met betrekking tot het Beverhoutsveld zijn als volgt:
Er zijn tussenkomsten door raadslid Jef Vansteenhuyse beantwoord door schepen Claudio Saelens.
De N-VA fractie wenst volgende verklaring toe te voegen bij hun stemgedrag:
Artikel 1: De aanpassing aan het reglement wordt goedgekeurd door de gemeenteraad
Reglement Beverhoutsveld – Toewijzing gemeenteroden
Artikel 1: Het gecoördineerd gemeentelijk reglement Beverhoutsveld – toewijzing gemeenteroden, zoals goedgekeurd in de gemeenteraad van 6 juni 2019, wordt opgeheven en vervangen door huidig reglement. De bestaande toewijzingen blijven echter ten titel van overgangsmaatregel bestaan tot aan het einde van de lopende pachtperiode, doch zijn voor het overige onderworpen aan de lasten en voorwaarden zoals bepaald in artikel 9.2, 9.3, 9.4 en 9.5 met dien verstande dat de in artikel 9.4 voorziene genotsprijs slechts verschuldigd is vanaf het genotsjaar dat ingaat op 01 oktober 2024.
Artikel 2 Definities
a) Landbouwer: Elke natuurlijke persoon die voldoet aan de voorwaarden om beschouwd te worden als actieve landbouwer, zoals bepaald door de het departement landbouw & Visserij in het kader van het Europees gemeenschappelijke landbouwbeleid (GLB). Dit moet gestaafd worden aan de hand van de verzamelaanvraag.
Bevoorrechte familieleden, die elk afzonderlijk voldoen aan de voorwaarden om beschouwd te worden als actieve landbouwer, worden niettemin slechts als één landbouwer beschouwd, tenzij zij een daadwerkelijk fysisch gescheiden en autonoom bedrijf exploiteren.
b) Oppervlakte:
- bij toewijzing van een volledig perceel, de oppervlakte zoals die blijkt uit de laatst gekende kadastrale gegevens; bij toewijzing van een deelperceel, de oppervlakte zoals die blijkt uit de door de gemeente te organiseren opmeting;
- wanneer bij de toewijzing van de roden het criterium 'bedrijfsoppervlakte' van de kandidaten (mede)bepalend is, de totale oppervlakte zoals die blijkt uit de laatste aangenomen of goedgekeurde verzamelaanvraag van het bedrijf van de kandidaat.
c) beveiligde zending: een van de volgende betekeningswijzen
- een aangetekende brief;
- een elektronische aangetekende zending;
- afgifte tegen ontvangstbewijs;
- een andere door de Vlaamse Regering toegestane betekeningswijze waarbij de datum van kennisgeving met zekerheid kan worden vastgesteld.
d) bevoorrechte familieleden:
- de echtgenoot of echtgenote;
- de wettelijk samenwonende;
- de afstammelingen of geadopteerde (klein)kinderen en hun echtgenoten of wettelijk samenwonenden;
- de afstammelingen of geadopteerde (klein)kinderen van de echtgenoot, echtgenote of wettelijk samenwonende en hun echtgenoten of wettelijk samenwonenden
e) verzamelaanvraag: het geospatiale aanvraagsysteem dat wordt beschreven in artikel 65, lid 4, a), van verordening (EU) 2021/2116 en vermeld wordt in het ministerieel besluit van 23 juni 2015 houdende vaststelling van de verzamelaanvraag en de nadere regels voor de gemeenschappelijke identificatie van percelen, exploitaties en landbouwgrond in het kader van het meststoffenbeleid en van het landbouwbeleid.
f) Verordening (EU) nr.2021/2116: verordening (EU) 2021/2116 van het Europees Parlement en de Raad van 02 december 2021 inzake de financiering, het beheer en de monitoring van het gemeenschappelijk landbouwbeleid en tot intrekking van Verordening (EU) nr. 1306/2013
g) Pachtdecreet: decreet tot bepaling van de specifieke regels over de pacht van 13 oktober 2023
Artikel 3 Percelen
In het kader van de uitgifte van percelen kan het college gemotiveerd beslissen tot samenvoeging of splitsing van kadastrale percelen of delen van kadastrale percelen. De oppervlakte van 1 hectare en natuurlijke grenzen zoals waterlopen en beken zijn daarbij richtinggevend.
Artikel 4 Bekendmaking verdeling vrije roden
De verdeling van vrije roden zal bekendgemaakt worden:
- door aanplakking aan het gemeentehuis,
- op de website van de gemeente
- door publicatie in minstens één plaatselijk dag- of weekblad of via het gemeentelijk infoblad.
Artikel 5 Aanvragen tot toewijzing
Elke aanvraag tot toewijzing moet via beveiligde zending het college van burgemeester en schepenen bereikt hebben tegen ten laatste 15 september van het betrokken jaar. Elke aanvraag bevat:
- de naam, voornaam, beroep, geboortedatum van de kandidaat,
- het gewenste perceelnummer(s),
- een kopie van de laatste verzamelaanvraag (waaruit blijkt wat de totale bedrijfsoppervlakte was van de kandidaat gedurende het afgelopen jaar)
- een betalingsbewijs van de laatste kwartaalbijdrage aan een sociaal verzekeringsfonds voor zelfstandigen.
Artikel 6 Lottrekking
Als de toewijzing niet of niet geheel kan gebeuren op grond van de in dit reglement opgenomen algemene en bijzondere criteria, zullen de percelen uiteindelijk door lottrekking onder de kandidaten die zich geldig hebben aangeboden en die niet voor een reguliere toewijzing in aanmerking gekomen zijn, toegewezen worden op dag, uur en plaats die door het college van burgemeester en schepenen aan de betrokken kandidaten zullen meegedeeld worden.
- In eerste instantie onder die kandidaten die geen of minder dan één hectare binnen het Beverhoutsveld in gebruik hebben.
- In tweede instantie onder alle kandidaten die zich geldig kandidaat gesteld hebben voor het desbetreffende perceel.
Artikel 7 Algemene toewijzingscriteria
Artikel 7.1.
Voor de toewijzing van roden komen enkel landbouwers in aanmerking die in Beernem wonen en er hun bedrijfszetel hebben. Vennootschappen of rechtspersonen komen, ook al hebben ze hun zetel in de gemeente, niet in aanmerking. Dit staat er niet aan in de weg dat de toewijzeling (de natuurlijke persoon) het toegewezen perceel exploiteert in het kader van één van volgende vennootschapsvormen, waarbij de natuurlijke persoon één van volgende rollen opneemt binnen de vennootschap.
1° de werkende vennoot in een als landbouwonderneming erkende vennootschap onder firma, afgekort VOFLO;
2° de gecommanditeerde vennoot in een als landbouwonderneming erkende commanditaire vennootschap, afgekort CommVLO;
3° de bestuurder in een als landbouwonderneming erkende besloten vennootschap, afgekort BVLO;
4° de bestuurder in een als landbouwonderneming erkende coöperatieve vennootschap, afgekort CVLO.
In de rechtsverhouding met de gemeente worden de exploiterende vennootschappen voor onbestaande gehouden.
Artikel 7.2
De maximale oppervlakte die elke landbouwer in gebruik kan krijgen is beperkt tot 7 hectare. Dient de kandidaat een aanvraag, resp. verlengingsverzoek in waardoor de zeven-hectaren-grens wordt overschreden, dan zal de vraag slechts ontvankelijk zijn wanneer de landbouwer afstand doet van een ander perceel zodat de maximumnorm van 7 hectaren niet wordt overschreden. De landbouwer kan het afgestaan perceel ten titel van gedoogzaamheid blijven gebruiken tot 15 oktober van het komende jaar mits betaling van een pro-rata-vergoeding zoals bepaald in artikel 9.4.
Artikel 7.3
Een kandidaat die zich voor meerdere percelen heeft aangeboden, kan slechts één perceel toegewezen worden, en met name het grootste perceel, mits de zeven-hectaren-norm niet wordt overschreden.
Artikel 8 —Bijzondere criteria en voorkeurregels
Onverminderd de voorgaande algemene bepalingen, geschiedt de toewijzing voorts overeenkomstig de hierna volgende bijzondere voorkeurregeling.
1. Eerste criterium
Als er meerdere kandidaten zijn voor eenzelfde perceel wordt in eerste instantie voorrang gegeven aan wiens bedrijfszetel rechtstreeks paalt aan een perceel en in tweede instantie al een aanpalend perceel in gebruik heeft. Er is geen aanpaling als de percelen gescheiden zijn door een openbare weg of dreef of door een onbevaarbare waterloop van categorie 2 of 3 als bedoeld door de wet van 28 december 1967 betreffende de onbevaarbare waterlopen of door een polderwaterloop. In geval van pluraliteit van aanpalers gaat de voorkeur naar de kandidaat met de kleinste totale bedrijfsoppervlakte en zo verder in opklimmende orde.
2. Tweede criterium
Als er meerdere kandidaten zijn voor eenzelfde perceel en er geen kandidaten-aanpalers zijn als bedoeld in het eerste criterium, gaat de voorkeur uit naar de inwoner-pachter, wiens pachtrecht in de afgelopen vijf jaar op het grondgebied Beernem voor minstens één hectare verminderd is ingevolge gerechtelijke onteigening of minnelijke overdracht om reden(en) van algemeen belang, mits de reden(en) van algemeen belang uitdrukkelijk vermeld is/zijn in de authentieke vervreemdingsakte. De onteigende pachter die aan bovenstaande voorwaarden voldoet kan slechts eenmaal aanspraak maken op die voorkeurbehandeling. In geval van pluraliteit van kandidaten, pachters of eigenaars-landbouwers gaat de voorkeur uit naar de kandidaat met de kleinste totale bedrijfsoppervlakte en zo verder in opklimmende orde.
Artikel 9 Lasten en voorwaarden
De toewijzing gebeurt onder de hiema volgende lasten en voorwaarden:
1. De percelen worden toegewezen in de staat waarin ze zich bevinden, die geacht wordt goed gekend te zijn door de toewijzeling, die er geen nadere omschrijving van verlangt. Het perceel wordt onweerlegbaar geacht zich in goede staat van uitbating te bevinden. De toewijzeling verzaakt derhalve aan elke vordering tot vrijwaring lastens de gemeente met betrekking tot de staat van het toegewezen perceel en de eventuele gebreken ervan, zowel gekende als ongekende.
De toewijzeling zal het perceel als een voorzichtig en redelijk persoon en volgens de gangbare professionele normen gebruiken.
Hij zal het perceel in een goede conditie teruggeven, zowel landbouwkundig als op het vlak van bestaande en nieuw aangebrachte aanplantingen.
2. De toewijzing start de eerste van de maand na kennisgeving van de toewijzing door de gemeente.
3. De duur bedraagt maximaal negen jaar. De toewijzing neemt van rechtswege een einde:
- tenzij de toewijzeling uiterlijk negen maanden vóór het einde de gemeente bij aangetekend schrijven om verlenging vraagt; behoudens het geval waarin de toewijzeling niet als een als een voorzichtig en redelijk persoon mocht hebben gebruikt, zal de gemeente dit verzoek niet mogen afwijzen mits het geformuleerd wordt voor verder persoonlijk gebruik gedurende maximaal negen jaar en aan de bij artikel 9 bepaalde lasten en voorwaarden voldaan wordt;
- op het einde van het jaar waarin de toewijzeling de leeftijd van 65 jaar heeft bereikt, tenzij hij voorafgaandelijk aan het college van burgemeester en schepenen kennisgeving heeft gedaan van genotsoverdracht aan een persoon en onder de voorwaarden als bepaald onder artikel 9.5;
- wanneer de toewijzeling geen landbouwer meer is zoals beschreven in artikel 2 a) van dit reglement;
- Wanneer de toewijzeling niet langer inwoner is van de gemeente;
- Wanneer de toewijzeling de genotsprijs niet betaalt binnen een termijn van 30 dagen na de tweede herinnering via beveiligde zending;
- Wanneer wordt vastgesteld dat artikel 9.5. niet gerespecteerd wordt.
Wanneer het college vaststelt dat de toewijzeling het perceel niet beheert als een voorzichtig en redelijk persoon en niet gebruikt volgens de gangbare professionele normen door onder meer het perceel niet te exploiteren, te laten overwoekeren, of de aanwezige natuurelementen (KLE’s, houtkanten) niet te onderhouden, kan het college de toewijzing onmiddellijk beëindigen zonder dat de toewijzeling hiervoor enig recht op een vergoeding kan vragen. Het beheer als een voorzichtige en redelijk persoon houdt onder meer in dat bij het afsterven of omwaaien van KLE’s of houtkanten de toewijzeling verplicht is tot heraanplant met dezelfde soort. Enkel in overleg met de gemeente Beernem kan geopteerd worden voor een andere soort.
4. De genotsprijs is gelijk aan de maximaal toegelaten pachtprijs zoals vastgesteld in artikel 29 van het pachtdecreet.
De maximaal toegelaten pachtprijs zal berekend worden voorafgaandelijk aan elke gebruiksperiode en zal aan de kandidaten meegedeeld worden.
De genotsprijs wordt jaarlijks betaald na verloop van ieder genotsjaar binnen de 15 dagen na kennisgeving, voor 01 oktober, van het verschuldigd bedrag door de gemeente.
De toewijzeling zal een forfaitaire vergoeding van € 50,00 per hectare aangerekend worden, te begroten pro rata van de gebruiksoppervlakte, en dit als bijdrage in de onderhoudskosten van de gemene private dreven en langsgrachten. Deze bijdrage wordt jaarlijks van rechtswege en zonder voorafgaande aanmaning aangepast aan het indexcijfer van de consumptieartikelen volgens de volgende formule:
basisprijs x nieuwe index
aanvangsindex
5. De toewijzeling oefent het genot strikt persoonlijk uit. Cultuurpacht is slechts eenmaal om de vier jaar toegelaten.
De uitbating door bevoorrechte familieleden wordt echter geacht een persoonlijke uitbating te zijn. Tussen hen is overdracht van genot mogelijk mits de overnemer in Beernem woont en er zijn bedrijfszetel heeft, voldoet aan de toewijzingscriteria en mits voorafgaande schriftelijke kennisgeving aan het college van burgemeester en schepenen, dat de aangekondigde overdracht op gemotiveerde wijze kan weigeren. Als de overnemer op het moment van de overdracht geen landbouwer is zoals beschreven in artikel 2 a) van dit reglement, dan moet de overnemer tegen ten laatste 30 september van het jaar volgend op de overdracht voldoen aan de definitie van landbouwer. Zo niet stopt de toewijzing van rechtswege op 30 september van het jaar volgend op de overdracht
De uitbating wordt gelijkgesteld met een persoonlijke uitbating voor:
1° de werkende vennoot in een als landbouwonderneming erkende vennootschap onder firma, afgekort VOFLO;
2° de gecommanditeerde vennoot in een als landbouwonderneming erkende commanditaire vennootschap, afgekort CommVLO;
3° de bestuurder in een als landbouwonderneming erkende besloten vennootschap, afgekort BVLO;
4° de bestuurder in een als landbouwonderneming erkende coöperatieve vennootschap, afgekort CVLO.
Elke andere vervreemding, ruil of overdracht van genot, van welke aard en ten welken titel ook, wordt beschouwd als een zware contractuele fout die het college toelaat de toewijzing onmiddellijk te beëindigen zonder dat de toewijzeling hiervoor enig recht op een vergoeding kan vragen.
6. In geval van overlijden van de toewijzeling loopt de toewijzing door ten voordele van de bevoorrechte familieleden onder de voorwaarden vermeld in artikel 9.5 en mits daarvan kennis wordt gegeven aan de gemeente binnen de 6 maanden na het overlijden. Bij gebrek aan kennisgeving binnen de 6 maanden beëindigd de toewijzing van rechtswege.
Als er meer dan één mogelijke opvolger is, kunnen zij beslissen het genot gemeenschappelijk voort te zetten of aan één van hen toe te wijzen.
7. Als de gemeente beslist tot verkoop van een toegewezen perceel zal de genotshebber een conventioneel voorkeurrecht genieten, onderworpen aan de vormvoorschriften en de voorwaarden bepaald in het pachtdecreet.
8. Eventuele registratierechten zijn ten laste van de genotshebber.
Artikel 10 Ruilingsvoorstel
Wanneer bij uitgifte van een perceel een kandidaat-landbouwer zich beroept op aanpalendheid en hij reeds 7 hectare in gebruik heeft of benadert, kan hij gemotiveerd verzoeken een ander perceel vrij te geven. Het college kan dit verzoek enkel inwilligen als dit kadert in het dierenwelzijn waarbij er een rechtstreekse link moet zijn tussen het houden van weidedieren en de hoeve.
Artikel 11 Slotbepaling
Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering van dit reglement.
Artikel 12: De gemeenteraad keurt het bijgevoegde reglement inzake Het Reglement Beverhoutsveld - Toewijzing gemeenteroden goed.
Artikel 13: Deze beslissing wordt ter kennis gebracht van de heer provinciegouverneur, zoals bepaald in artikel 330 e.v. van het decreet lokaal bestuur.
Artikel 2: Deze beslissing wordt ter kennis gebracht van de heer provinciegouverneur, zoals bepaald in artikel 330 e.v. van het decreet lokaal bestuur.
Art 40 e.v. DLB
Op dinsdag 10 oktober 2023 vond een overleg plaats met een aantal mensen van het bestuur van VVC Beernem, de schepen van sport en de beleidscoördinator Mens omtrent de terreinen en de accommodatie.
Na de problemen van afgelopen zomer en het niet beschikbaar zijn van de terreinen in september, lagen de terreinen er op dat moment vrij goed en de vereniging wenste vooruit kijken.
De beregeningsinstallatie werkt goed op sportpark Drogenbrood, de oplevering is intussen gebeurd.
De vereniging deed volgend voorstel:
Samengevat: de technische dienst zorgt voor de jaarlijkse heraanleg, de vereniging zorgt voor het dagelijks onderhoud.
In ruil voor hun inspanningen en eventuele investeringen die ze hiervoor gaan moeten doen, vragen ze of de gemeente op een of andere manier kan tussenkomen.
Artikel 40 e.v. van het decreet over het lokaal bestuur
De diensten hebben de vraag van de vereniging bekeken en zijn voorstander van het voorstel van de vereniging. Dit zou immers extra marge geven aan de groendienst. Echt financiële winst zal dit niet opleveren, maar er zal meer tijd zijn voor andere taken die het openbaar groen ten goede kunnen komen. De diensten zouden hierdoor voor een stuk ook ontlast worden (coördinator groen, de sportdienst, ...), er zouden geen meststoffen meer moeten aangekocht worden door de gemeente en de verantwoordelijkheid wordt bij de vereniging gelegd.
De diensten wilden dit opentrekken en de mogelijkheid aanbieden aan alle voetbalverenigingen op Beernems grondgebied om deze werkwijze toe te passen. De gemeente wil de verenigingen de keuze laten om hierin in te stappen.
Diegene die de huidige werkwijze verder willen hanteren gaan dan akkoord dat de gemeente voorziet in het dagelijks onderhoud. In dit dagelijks onderhoud zit:
Voor de verenigingen die graag zelf instaan voor het onderhoud wordt met een overeenkomst gewerkt waarin ook een vergoeding in opgenomen is. De vergoeding is als volgt voorzien:
Vergoeding per type terrein |
|
vergoeding onderhoud groot veld excl. heraanleg |
€ 2.900,00 |
vergoeding onderhoud duiveltjesveld excl. heraanleg |
€ 800,00 |
Na de principiële goedkeuring door het college van 10 november 2023 en de principiële goedkeuring van de grootorde van tussenkomst op het college van 19 januari 2024, werd het voorstel gedaan aan alle voetbalverenigingen op Beernems grondgebied (zie mail in bijlage).
Eén vereniging uitte interesse, de overige twee verenigingen zijn het aan het bekijken maar hebben nog niet bevestigd.
Voor de geïnteresseerde vereniging werd een overeenkomst opgesteld. Aan de gemeenteraad wordt goedkeuring gevraagd voor deze overeenkomst.
Mondelinge toelichting ter zitting wordt gegeven door schepen Patricia Waerniers, bevoegd voor sport.
Budget zal moeten voorzien worden in de eerstvolgende aanpassing van het meerjarenplan.
Dit kan gerealiseerd worden met het boni van de rekening 2023 van de gemeente.
Er zijn tussenkomsten door raadslid Lode Vanneste beantwoord door schepen Patricia Waerniers.
Artikel 1: De gemeenteraad keurt de overeenkomst 'onderhoud voetbalterreinen site Drogenbrood' goed.
Artikel 2: Deze beslissing wordt ter kennis gebracht van de heer provinciegouverneur, zoals bepaald in artikel 330 e.v. van het decreet lokaal bestuur.
In toepassing van het decreet van 07 mei 2004, gewijzigd bij decreet van 06 juli 2012, en de omzendbrief BB 2013/1 van 01 maart 2013 van de Vlaamse Minister van Binnenlands Bestuur, wordt door de gemeenteraad advies gegeven op de rekeningen van de kerkbesturen binnen de vijftig dagen na ontvangst.
Via Religiopoint heeft het Centraal Kerkbestuur van Beernem de rekeningen van de 5 Beernemse kerkbesturen gecoördineerd en gelijktijdig ingediend op 10 april 2024.
Deze rekeningen werden goedgekeurd door de kerkraden van:
De gemeenteraad dient advies te geven op de rekeningen van de kerkbesturen binnen de vijftig dagen na ontvangst. De geadviseerde rekeningen worden vervolgens onderworpen aan de goedkeuring van de gouverneur.
Mondelinge toelichting ter zitting wordt gegeven door burgemeester Jos Sypré, bevoegd voor kerkfabrieken.
Er zijn geen tussenkomsten.
Artikel 1: De rekeningen 2023 van de Beernemse kerkbesturen krijgen het volgende advies:
Artikel 2: De gouverneur ontvangt een afschrift van deze beslissing ter goedkeuring.
Artikel 3: Dit advies wordt via Religiopoint bekendgemaakt aan de gouverneur, het centraal kerkbestuur, de betrokken kerkbesturen en het representatief orgaan van de eredienst (= bisdom Brugge).
Artikel 4: Deze beslissing wordt ter kennis gebracht van de heer provinciegouverneur, zoals bepaald in artikel 330 en volgende van het decreet lokaal bestuur.
De vragen en suggesties, ingediend door de gemeenteraadsleden, worden besproken.
De volgende vragen en suggesties worden behandeld:
Raadslid Piet De Rycke
Communicatie
Graag doe ik enkele suggesties om onze burgers nog beter te informeren via onze verschillende gemeentelijke kanalen :
Weesfietsen
Onlangs werd aan het station het splinternieuwe gebouw van het Fietspunt geopend. Iedereen kon toen vaststellen dat de omgeving van het station er heel proper bij ligt. Het (helaas hardnekkige) zwerfvuil wordt ondertussen mooi opgekuist en we krijgen ook veel lof over de mooie groenaanleg en bloembakken waarvoor onze diensten de pluim op hun hoed mogen steken!
Één verbeterpuntje nog zijn de weesfietsen die beter ook eens opgeruimd worden. Weesfietsen zijn achtergelaten fietsen die dusdanig in verval zijn dat de eigenaar die niet meer oppikt.
Onze studentensteden kampen ook met deze problematiek en lossen dit op door bv. om het half jaar alle fietsen op een bepaalde dag met een bandje (zie foto) te merken. Er staat op vermeld dat indien de fiets (en het bandje uiteraard) komende maand (tot bepaalde datum) onaangeroerd blijft de fiets dan zal verwijderd worden.
Kan aan het station in Beernem ook periodiek op deze manier de weesfietsen opgekuist worden?
SNS-pas nieuw zwembad
Sport-Na-School (SNS) wil jongeren uit het secundair onderwijs aanzetten om na het stilzitten op de schoolbanken te bewegen en te proeven van verschillende sporten. SNS biedt een periodiek en voordelig abonnement (30/15 weken, resp. € 55,00/€ 35,00) aan waarmee je in verschillende aangesloten clubs op bepaalde tijdstippen kan sporten. In Beernem kan een jongere zo op een heel betaalbare manier met zijn SNS-pas terecht bij Rugby Beernem, Kijkuit Outdoor of Fitneasy.
Er zijn ook mogelijkheden om een kansentarief te integreren. Bij de meeste ziekenfondsen kan je ook nog genieten van een tegemoetkoming.
Kan ons nieuw zwembad zich ook aansluiten bij SNS om het zwemmen op deze manier bij onze jongeren te promoten?
Afbraak oud zwembad
Binnenkort wordt het oude zwembad afgebroken en zal de site een (voorlopig) groene invulling krijgen. Ons vorig zwembad staat bij velen in het collectief geheugen gegrift. Het zou wel leuk zijn een of ander object van het zwembad daar te behouden om de vele leuke herinneringen (leren zwemmen, eerst 25 meter, eerst maal van de duikplank, … ) wat levendig te houden.
Graag doe ik een suggestie om bij de afbraak i.p.v. alles ‘te wissen’ enkele elementen te recupereren. Het is logisch dat de oorspronkelijk eerste steen een plaatsje zal krijgen maar net zoals we nog een oude schoolmuur aan het gemeentehuis hebben roepen de ramen met zicht op klein zwembad en de mooie witte muur ook aangename herinneringen op.
Misschien eenvoudiger (en ludieker) kan zijn dat de springplank of enkele startblokken blijven staan, geïntegreerd in mooi bloemenperk met zwembadvorm.
Hieronder alvast enkele foto’s ter inspiratie (via AI).
Raadslid Lode Vanneste
Zwembad Drogenbrood – Toegankelijk voor mensen met een mobiele beperking
Vorig maand openden de deuren van het nieuwe zwembad op Sportpark Drogenbrood. Het zwembad telt twee baden waar een trap voorzien waardoor ook mensen met een mobiliteitsbeperking het bad kunnen betreden. Daarnaast is er ook een mobiele lift om personen in het water te laten.
Toch zijn er nog een aantal verbeterpunten wat betreft de toegankelijkheid voor minder mobiele zwemmers. Zo zijn er geen aangepaste douches en ontbreken er beugels in de twee kleedhokjes voor mensen met een beperking. Tegelijk dienen mensen met een rolstoel ook hun vertrouwde exemplaar om te wisselen voor een zwembadrolstoel. Dit is voor rolstoelgebruikers niet altijd evident.
Daarom de volgende vragen suggesties:
a) Kan er een aangepaste doucheruimte met beugel voorzien worden voor minder mobiele mensen (eventueel ter hoogte van het toilet voor mensen met een beperking)?
b) Kunnen er beugels geïnstalleerd worden in de twee kleedhokjes voor mensen met een beperking?
c) Kan de verplichting afgeschaft worden om de eigen rolstoel om te wisselen in een zwembadrolstoel?
Aanpassing voetpad Rollebaanstraat
Dagelijks rijden heel wat rolstoelgebruikers (meestal vergezeld van een begeleider) langs de Rollebaanstraat ter hoogte van het Woonzorgcentrum Mariawende. Daarbij verplaatsen ze zich vanuit het woonzorgcentrum links of rechts de rijbaan op voor een wandeling. Jammer genoeg ligt het voetpad en de overgang van het voetpad naar de rijweg er bijzonder slecht bij. Dit voor problemen en gevaarlijke situaties voor de mensen in de rolstoel en hun begeleider.
Ik kaartte de situatie aan tijdens de gemeenteraad van 19 oktober 2023. De bevoegde schepen antwoordde toen dat er een aantal werken op de planning stonden. Daarbij zou er onder meer een verlaagde borduur worden voorzien ter hoogte van de oprit naar Mariawende.
Hierover de volgende opvolgingsvragen:
a) Waarom zijn de geplande werken na 7 maanden nog altijd niet gebeurd?
b) Wanneer zullen de beloofde aanpassingen ter hoogte van de oprit effectief uitgevoerd worden?
Evaluatie proefopstelling Sint-Jorisstraat
Op de gemeenteraad van 15 februari 2024 werd beslist om een zone 30 in te voeren langs de Sint-Jorisstraat (deel gemeenteweg - dus vanaf het kruispunt met de Sint-Andreaslaan tot aan het station), de Stationsstraat (deel gemeenteweg - dus vanaf gewestweg tot aan het station), M. Sabbestraat, Alice Nahonstraat en de Binnenweg. Op diezelfde zitting bleek ook dat de gemeente vanaf 15 februari 2024 een proefopstelling zou uittesten met éénrichtingsverkeer in een deel van de Sint-Jorisstraat en de Maurits Sabbestraat.
Inwoners hadden tot 15 mei 2024 de kans om online de nieuwe verkeerssituatie te evalueren. Er gebeurde ook een schrijven naar de buurtbewoners en er stond een artikel in het Open Blad van mei over de proefopstelling.
Hierover de volgende vragen:
a) Hoeveel mensen hebben de online bevraging ingevuld? Hoeveel reacties zijn er binnengekomen van de buurtbewoners?
b) Wat waren de belangrijkste resultaten in de antwoorden van de beide bevragingen?
c) Gebeurden er sinds de invoering van de proefopstelling ook objectieve verkeerstellingen (rond de passage van het aantal voertuigen en het respecteren van de snelheid in de Sint-Jorisstraat)? Zo ja Wat waren daarbij de resultaten?
d) Welke conclusies trekt het gemeentebestuur na de proefopstelling en de evaluatie? Overweegt het gemeentebestuur om het eenrichtingsverkeer in een deel van de Sint-Jorisstraat en de Maurits Sabbestraat opnieuw op te heffen?
Raadslid Arthur Mortier
Fietspaden Wingenesteenweg, H. d’Ydewallestraat en Stationsplein
a) Het fietspad langs de drukke Wingene Steenweg is in zeer slechte toestand. Het fietspad wordt in beide richtingen gebruikt door heel veel fietsers en door mensen met een beperkte mobiliteit. Er zijn scheuren, putten tot grote oneffenheden op het fietspad, een fietsgemeente zoals de onze onwaardig. Dit werd in het verleden reeds aangekaart. Is er reeds een oplossing in zicht?
b) Eenzelfde probleem stelt zich langs de Hubert D’Ydewallestraat, zeer druk bereden, ook door onze schoolgaande jeugd, denk maar aan de dagelijks verplaatsingen van de Regenboogschool naar de turnles in de sporthal, of het zwembad. Ook daar is een verbetering dringend nodig. Dit is een niet zo breed fietspad waar veel wagens het fietspad moeten kruisen, denk maar aan de inritten van de Carrefour, Aldi en Colruyt, niet ongevaarlijk.
c) Als men het Stationsplein komt opgereden met de fiets vanuit de Wingene Steenweg en men wil richting de fietstunnel, of langs de spoorweg richting Sint-Joris is er op het stationsplein geen logische verbinding. Is het een optie om links aan de trap, bij de tunnel een pad te voorzien zodat de fietsers die vanuit die richting komen vlot de fietstunnel kunnen bereiken?
Raadslid Lien De Wispelaere
Inschrijvingen BKO
Heel wat ouders blijven ongerust over de inschrijvingen en vrije plaatsjes voor de BKO. Vooral ook tijdens de schoolvakanties is het aanbod eerder beperkt en zijn de wachtlijsten lang. Op die manier zitten ouders vaak met de handen in het haar.
a) Maar welke acties onderneemt of gaat het bestuur ondernemen om dit probleem op korte en lange termijn aan te pakken?
b) Werd er rekening gehouden met de capaciteit nu er een vernieuwde speelpleinwerking is?
c) Ik lees dat er niet moet ingeschreven worden voor de voorschoolse opvang van 6u30-8u30. Hoe gaat dat dan in z’n werk naar capaciteit toe?
d) Blijkbaar waren er toch weer moeilijkheden bij het inschrijven voor de zomervakantie. Hoe kan het dat er zich steeds weer problemen blijven voordoen? Ligt het aan het systeem? En wordt er aan een oplossing gewerkt om dit in de toekomst te vermijden?
e) Is er een meldpunt waar de ouders terecht kunnen indien er bij het moment van inschrijven iets fout loopt, bij wie kunnen zij terecht?
Raadslid Gijs Degrande
Noodmaatregelen ‘Oude steenoven’
Naar verluidt, zijn de onderhandelingen over de aankoop van de site van de ‘oude steenoven’, zijnde de voormalige pannen- en steenbakkerij Tuileries de Briqueteries in Oedelem nog altijd lopende. Ondertussen blijven de erfgoedinstallaties onbeschermd onderhevig aan weer en wind. Een dringende oproep om in overleg met alle betrokkenen op héél korte termijn een tijdelijke bescherming te voorzien om het verdere verval een halt toe te roepen.
Raadslid Christine Stroobandt
Stemlokaal in woonzorgcentra
Door het afschaffen van de stemplicht in Vlaanderen voor wat betreft de gemeenteraadsverkiezingen is de kans groot dat heel wat oudere personen, en zeker de mensen met problemen rond mobiliteit of autonomie, zullen afhaken bij de komende verkiezingen. Vaak zien ouderen op tegen een verplaatsing en de wachttijden in een stemlokaal. Het wegvallen van de stemplicht voor gemeenteraden zal het absenteïsme van ouderen dus doen toenemen, mogelijk ook voor de andere verkiezingen.
Het is echter van groot belang dat de stem van ouderen wordt gehoord. Daarom de suggestie de mogelijkheid te bekijken een stemlokaal te voorzien in de woonzorgcentra. Ter plaatse kunnen stemmen, neemt een grote drempel weg. Kunnen deelnemen aan verkiezingen is een basisrecht, ook voor senioren.
De voorzitter sluit de vergadering.
Namens gemeenteraad,
Els Declerck
algemeen directeur
Kris Vincke
voorzitter