Terug
Gepubliceerd op 14/05/2024

Bijkomende agenda  gemeenteraad

do 23/05/2024 - 19:30 de raadzaal
  • Mededelingen

    • Mededelingen bij de opening van de zitting

      De voorzitter Kris Vincke opent de zitting met een aantal mededelingen.

  • Goedkeuring notulen vorige zitting

    • Goedkeuring notulen gemeenteraadszitting van 24 april 2024

      De notulen van de zitting van de gemeenteraad van 24 april 2024 worden ter goedkeuring voorgelegd.

  • Openbaar

    • Financiën en begroting

      • Retributiereglement voor het uitvoeren van een tweede conformiteitsonderzoek

        De Vlaamse Codex Wonen van 2021 legt als doelstelling op dat elke woning, ongeacht de woonvorm, moet voldoen aan de elementaire veiligheids-, gezondheids-, en woonkwaliteitsvereisten. Het verplicht maken van een conformiteitsattest is een maatregel die rechtstreeks concrete uitwerking geeft van deze decretale doelstelling. Door het proactief screenen van alle huurwoningen worden onveilige, ongezonde en kwaliteitsarme huurwoningen gedetecteerd en kan duurzaam herstel worden opgelegd en mogelijks krotverhuurders worden opgespoord.

        Om dit doel te realiseren moet elke natuurlijke persoon of rechtspersoon die als houder van het zakelijk recht of (onder)verhuurder een woning verhuurt, te huur aanbiedt of ter beschikking stelt als hoofdverblijfplaats een conformiteitsattest van de woning kunnen voorleggen.

        De gemeente kan een vergoeding vragen voor het uitvoeren van een conformiteitsonderzoek.

        De gemeente Zedelgem werd vastgesteld als beherende gemeente van de interlokale vereniging de Woonwinkel.

        De gemeente Zedelgem beheert de rekening van IGS De Woonwinkel en belast haar financieel directeur met de inning van de facturen. Concreet betekent dit dat de gemeente Zedelgem centraal de facturen int voor rekening van de desbetreffende gemeenten voor het uitvoeren van een tweede conformiteitsonderzoek op hun grondgebied.

        In het besluit van de Vlaamse Regering van 08 december 2023 is er een wijziging goedgekeurd:
        Vanaf 01 juni 2024 kan de gemeente een vergoeding vragen voor het uitvoeren van een conformiteitsonderzoek, hierdoor vervalt de vergoeding voor de afgifte van een conformiteitsattest.

        Aanpassing van het retributiereglement is noodzakelijk anders kan de vergoeding niet meer worden gevraagd vanaf 01 juni 2024.

        Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de aanpassing aan het retributiereglement goed te keuren.

    • Bestuur en beleid

      • Samenwerkingsovereenkomst WVI - KDV Infra - Kostendelende vereniging 'projectondersteuning infrastructuur'

        Op 15 april 2024 ontvingen we een schrijven van de WVI met de kennisgeving dat zij een een ingenieur infrastructuur aangeworven hebben voor een dubbele taak: de opvolging van de uitvoering op het terrein van de Hoppinpunten en het ondersteunen van de technische diensten bij de uitvoering van infrastructuurwerken. Voor het eerste luik (Hoppin) loopt de dienstverlening reeds. Voor het tweede luik wil de WVI een aanbod doen. Gemeenten hebben vaak onvoldoende capaciteit om werken in de publieke ruimte (pleinen, parken, wegenis, fietspaden, …) op te volgen. De inzet van de ingenieur infrastructuur als leidend ambtenaar voor de gemeente kan dit ondervangen.

        Met de oprichting van een KDV INFRA wil WVI in opstartfase de aanwezige expertise, bestaande uit 1 deskundige, met ervaring in het begeleiden van infrastructuurwerken, aanbieden aan onze vennoten. De deskundige zal voor maximum 50 % van zijn tijd (0,5 VTE) ingezet worden voor de taken binnen deze KDV ten dienste van de aangesloten gemeenten. De rest van zijn capaciteit wordt ingezet voor de bestaande ondersteuning omtrent Hoppin. De capaciteit is dus bij opstart beperkt. Na evaluatie en indien de leden dit beslissen, zou de capaciteit op termijn kunnen uitgebreid worden. De dienstverlening vanuit de KDV INFRA wordt opgezet met onderstaande principes: 

        • Wanneer een aangesloten gemeente-vennoot kampt met een capaciteitstekort binnen haar eigen dienst (of een complex dossier door de KDV wenst te laten opnemen) brengt zij het dossier in op het KDV aanmeldsysteem (dossier per dossier) met opgave van de te verwachten afname en termijn van inzet. 
        • De gemeente wordt op korte termijn geïnformeerd of er voldoende capaciteit is binnen de KDV om het dossier binnen de door de gemeente vooropgestelde termijn te behandelen. 
        • De aanvragen worden behandeld volgens het FIFO-principe (first in/first out) 

        De WVI vraagt dat de gemeenten die wensen in te stappen in de KDV INFRA tegen uiterlijk vrijdag 31 mei 2024 een beslissing van het bevoegd orgaan overmaken aan de WVI.   

        De samenwerkingsovereenkomst KDV INFRA (kostendelende vereniging projectondersteuning infrastructuur) wordt met gunstig advies van het college ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.

    • Intercommunales en maatschappijen

      • IMEWO - kennisname syntheseverslag activiteiten 2023 + powerpoint infosessie gemeenteraadsleden

        Met een e-mail van 23 april 2024 van het vennootschapssecretariaat van Fluvius wordt gemeld dat het syntheseverslag van de activiteiten 2023 van IMEWO over de uitoefening van het mandaat van de bestuurders en over het beleid van de opdrachthoudende vereniging online ter beschikking staat via hun extranet.

        Conform de decretale bepalingen, brengen de bestuurders ten overstaan van hun gemeenteraad twee maal per jaar verslag uit over de uitoefening van hun mandaat en over het beleid van de opdrachthoudende vereniging.

        Daarnaast wordt met een mail van 25 april 2024 van het vennootschapssecretariaat van Fluvius gemeld dat de powerpoint van de informatiesessie voor gemeenteraadsleden van IMEWO d.d. 18 april online ter beschikking staat via hun extranet.

        Beide documenten worden ter kennisname aan de gemeenteraad voorgelegd.

      • Farys ov - algemene vergadering der deelnemers van 21 juni 2024 - standpuntbepaling en aanduiden vertegenwoordigers

        Met een brief van 17 april 2024 werd de oproeping met agenda overgemaakt voor de algemene vergadering der deelnemers van Farus ov van vrijdag 21 juni 2024 om 14u30 in Flanders expo, Maaltekouter 1, 9051 Gent.

        De agenda werd door de raad van bestuur als volgt samengesteld:

        1. Wijzigingen in deelnemers en/of kapitaal;

        2. Actualisering van bijlagen 1 en 2 aan de statuten ingevolge wijzigingen in deelnemers en/of kapitaal;

        3. Verslag van de raad van bestuur over boekjaar 2023;

        4. Verslagen van de commissaris;
        5. a. Goedkeuring van de jaarrekening over boekjaar 2023 afgesloten per 31 december 2023;
          b. Goedkeuring van de geconsolideerde jaarrekening over boekjaar 2023 afgesloten per 31 december 2023;

        6. Kwijting aan de bestuurders en de commissaris;

        7. Actualisatie presentievergoeding;

        8. Statutaire benoemingen;

        9. Varia

        De uitnodiging met agendapunten en de daarbij horende documentatie voor onderzoek van de agendapunten worden voor standpuntbepaling voorgelegd aan de gemeenteraad.
        Er wordt voorgesteld akkoord te gaan met de voorgestelde agenda en met de inhoud van de overgemaakte ontwerpbeslissingen.

        In de gemeenteraadszitting van 18 november 2021 werd gemeenteraadslid Piet Derycke als effectief vertegenwoordiger in de algemene vergadering van Farys ov aangeduid. In de gemeenteraadszitting van 21 januari 2023 werd gemeenteraadslid Arthur De Brabander aangeduid als plaatsvervanger. Deze aanstelling wordt voor de komende algemene vergadering bevestigd.

      • Zefier cvba - gewone algemene vergadering van 13 juni 2024 - standpuntbepaling en aanduiden vertegenwoordigers

        Met een brief d.d. van 12 maart 2024 nodigt Zefier bvba het gemeentebestuur uit tot de gewone algemene vergadering (jaarvergadering) die plaatsvindt op donderdag 13 juni 2024 om 14u00 in AuditoRium4 – CommunicatieCampus, Sint-Denijslaan 485 te Gent.

        Op de vergadering worden de volgende agendapunten behandeld:

        1. Verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2023
        2. Verslag van de commissaris-revisor over de jaarrekening 2023
        3. Goedkeuring van de jaarrekening 2023 (balans, resultatenrekening, winstverdeling en toelichting)
        4. Kwijting aan de bestuurders en de commissaris-revisor
        5. Statutaire benoemingen

        De uitnodiging met de agendapunten wordt voor standpuntbepaling voorgelegd aan de gemeenteraad.
        Er wordt voorgesteld akkoord te gaan met de voorgestelde agenda en met de inhoud van de overgemaakte ontwerpbeslissing.

        In de gemeenteraadszitting van 21 februari 2019 werden de financieel directeur als volmachthouder en schepen Patricia Waerniers als plaatsvervangend volmachthouder aangeduid om deel te nemen aan de buitengewone, bijzondere en gewone algemene vergaderingen van de cvba Zefier en dit tot het einde van de legislatuur. Deze aanstelling wordt voor de komende algemene vergadering bevestigd.

      • Creat services dv - algemene vergadering der deelnemers van 18 juni 2024 - standpuntbepaling en aanduiden vertegenwoordigers

        Met een mail van 18 april 2024 werd de oproeping met agenda overgemaakt voor de algemene vergadering der deelnemers van Creat services dv van dinsdag 18 juni 2024 om 14u30 in Flanders expo, Maaltekouter 1, 9051 Gent.

        De agenda werd door de raad van bestuur als volgt samengesteld:

        1. Wijzigingen van vermogen;

        2. Actualisering van bijlagen 1 en 2 aan de statuten ingevolge wijziging van vermogen;

        3. Verslag van de raad van bestuur over boekjaar 2023;

        4. Verslagen van de commissaris;
        5. a. Goedkeuring van de jaarrekening over boekjaar 2023 afgesloten per 31 december 2023;
          b. Goedkeuring van de voorgestelde winstverdeling over het boekjaar;

        6. Kwijting aan de bestuurders en de commissaris;

        7. Actualisatie presentievergoeding;

        8. Statutaire benoemingen;

        9. Varia

        De uitnodiging met agendapunten en de daarbij horende documentatie voor onderzoek van de agendapunten worden voor standpuntbepaling voorgelegd aan de gemeenteraad.
        Er wordt voorgesteld akkoord te gaan met de voorgestelde agenda en met de inhoud van de overgemaakte ontwerpbeslissingen.

        In de gemeenteraadszitting van 19 oktober 2023 werd gemeenteraadslid Anja Coens als effectief vertegenwoordiger in de algemene vergadering van Creat Services dv aangeduid en gemeenteraadslid Piet De Rycke als plaatsvervanger. Deze aanstelling wordt voor de komende algemene vergadering bevestigd.

      • IVBO - algemene vergadering van 26 juni 2024 - standpuntbepaling en aanduiden vertegenwoordigers

        Met een aangetekende brief van 29 april 2024 nodigt IVBO het gemeentebestuur uit tot de algemene vergadering die plaatsvindt op woensdag 26 juni 2024 om 20u00 in de Zandberghoeve, Zandberg 12 te 8730 Beernem.

        De agendapunten zijn de volgende:

        1. Samenstellen van het bureau
        2. Verslag van de raad van bestuur aan de algemene vergadering - goedkeuring
        3. Verslag van de commissaris-revisor - kennisname
        4. Goedkeuren jaarrekening 2023, werkingsbijdragen deelnemers en voorstel van resultaatverwerking volgens de artikelen 52 en 52bis van de statuten
        5. Kwijting aan bestuurders
        6. Kwijting aan de commissaris-revisor

        Deze uitnodiging met agendapunten en de daarbij horende documentatie voor onderzoek van de agendapunten worden voor standpuntbepaling voorgelegd aan de gemeenteraad.

        Er wordt voorgesteld akkoord te gaan met de voorgestelde agenda.

        In de zitting van 21 oktober 2021 werden gemeenteraadslid Kris Vincke als effectief vertegenwoordiger en gemeenteraadslid Anja Coens als plaatsvervanger in de algemene vergadering van IVBO aangeduid. Deze aanstelling wordt voor de komende algemene vergadering bevestigd.

      • Vivendo - algemene vergadering 10 juni 2024

        Met een brief van 08 mei 2024 werd de oproeping met agenda overgemaakt voor de algemene vergadering der vennoten van Vivendo van maandag 10 juni 2024 om 17u30 in de raadzaal van Vivendo, gelegen op de bovenste verdieping van residentie 'De Bloemmolens' in de Nikolaas Gombertstraat 42 te Brugge.

        De agenda van de algemene vergadering werd als volgt samengesteld:

        1. Voorlezing verslag van de bestuurders aan de Algemene Vergadering van 10 juni 2024
        2. Voorlezing van het verslag van de commissaris
        3. Goedkeuring van de jaarrekening, de resultatenrekening en van de bestemming van het resultaat van het boekjaar 2023
        4. Goedkeuring van het bijzonder verslag omtrent het toezicht op het sociaal oogmerk van de vennootschap en de klachtenrapportering
        5. Kwijting aan de bestuurders en de commissaris
        6. Definitieve benoeming door de Raad van Bestuur aangestelde bestuurders
        7. Dividend
        8. Aanstelling revisor boekjaren 2024 t.e.m. 2026 (eindigend algemene vergadering 2027)
        9. Verslag uittreding aandeelhouders Jan Dewitte en Erik Snauwaert afgelopen boekjaar
        10. Mededelingen
        De uitnodiging met agendapunten en de daarbij horende documentatie voor onderzoek van de agendapunten worden voor standpuntbepaling voorgelegd aan de gemeenteraad.

        Vivendo laat aan zijn aandeelhouders weten dat zij 15 dagen voor de algemene vergadering, kosteloos inzage kunnen nemen van het verslag van de raad van bestuur, het verslag van de commissaris, de jaarrekening en de resultatenrekening, op de zetel van de maatschappij, Handboogstraat 2/13 te 8000 Brugge.

        In de gemeenteraadszitting van 21 februari 2019 werd schepen Jan Vanassche aangeduid als vertegenwoordiger in de gewone algemene vergadering en de buitengewone algemene vergadering van Vivendo, en raadslid Piet De Rycke als plaatsvervanger.

        Er wordt voorgesteld akkoord te gaan met de voorgestelde agenda.

    • Openbare werken

      • Kennisgeving dringend meerwerk rioleringsproject Zuiddamme, aanleg regenwaterriool Zuiddammestraat

        Bij aanvang van de studie van een aantal jaren terug waren de bestaande riolen in de Zuiddammestraat nog bruikbaar. In het ontwerp project 'Zuiddamme' werd dan ook voorzien om in de Zuiddammestraat de bestaande gemengde riolen links en rechts in de straat te behouden als regenwater riolering. Centraal onder de weg werd een nieuwe riool voorzien voor de afvoer van het afvalwater.

        Tijdens de uitvoering van de werken in de Zuiddammestraat werd vastgesteld dat de toestand van de bestaande te behouden riool veel slechter geworden was. Tot deformatie van de rioolbuis op de slechtste plaats. Gezien de huidige toestand van de riool, is het aanleggen van nieuwe verhardingen boven deze riool geen goed beheerschap. Deze riool moet binnen korte tijd namelijk vernieuwd worden.

        Onmiddellijk na de vaststelling van de slechte toestand van de riool werd aan het studiebureau, belast met het ontwerp, gevraagd te kijken wat de beste optie is om de buis te vernieuwen. Dit rekening houdend met hinder voor de omwonenden (gezien de wegenis reeds deels opgebroken is), kosten van de aanleg en noodzaak van verplaatsen van nutsleidingen.

        Uit de studie en uitvoeren van proefsleuven kwam naar voor dat de optie met één nieuwe regenwaterriool centraal onder de rijweg de minste aanpassingen aan nutsleidingen noodzakelijk zijn. Wat dus de snelste uitvoeringsmethode zou zijn. Tegelijk is dit ook goedkoper dan twee nieuwe riolen te moeten leggen.

        De normale procedure voor aanpassingswerken aan nutsleidingen voor aanvang van openbare werken werd hierbij opgestart met coördinatievergaderingen, opmaak en goedkeuring plannen, opmaak en goedkeuring bemalingsnota en signalisatievergunning.

        Op 22 februari 2024 werd hiervoor de eerste coördinatievergadering met de verschillende nutsmaatschappijen (Proximus, Wyre, Fluvius en Farys), aannemer, studiebureau en opdrachtgevers gehouden. Hier werd de vraag gesteld aan de nutsmaatschappijen hun studie tot aanpassingen op te maken. Na een tweede coördinatievergadering op 18 maart 2024 en verschillende telefonische en schriftelijke contacten, ontvingen we op 11 april de laatste plannen van de nutsmaatschappijen. Ze bezorgden ons ook hun offerte voor de uitvoering van de noodzakelijke aanpassingswerken.

        Als gemeente hebben we nog nooit eerder moeten betalen voor aanpassingswerken aan leidingen van nutsmaatschappijen. Dit volgens 'code voor infrastructuur- en nutswerken langs gemeentewegen' (2017) en 'Praktische leidraad voor werken in de omgeving van nutsinfrastructuur op het openbare domein in Vlaanderen, versie 2019'.

        Het is de eerste keer dat de maatschappijen hier in volharden. Ze beroepen zich op het feit dat het gaat over verplaatsingen aan leidingen die ze in 2021-2022 geplaatst hebben in het kader van de oorspronkelijk voorziene werken in de Zuiddammestraat.

        Hieronder overzicht van de laatst ontvangen offertes van de verschillende nutsmaatschappijen.  

         Maatschappij  Datum  Bedrag
         Fluvius  15 maart 2024  € 11.932,46
         Proximus  29 maart 2024  € 1.786,77
         Wyre  29 maart 2024  € 4.311,87
         Farys  10 april 2024  € 92.078,56

        Ondertussen werd ook door de aannemer TM Vanlerberghe - Norré-Behaegel, uitvoerder van de werken Zuiddamme, een offerte opgemaakt voor de uitvoering van de bijkomende regenwaterriool als uitbreiding van de reeds gegunde werken. Van hen ontvingen we een offerte van € 265.051,68.

        Het totaal van deze offertes komt op € 375.161,37. Hiervoor is geen budget beschikbaar.

        Voor de offerte van Fluvius is het college bevoegd tot goedkeuring, mits een visum van de financieel directeur.

        Voor de offerte van Proximus is het college bevoegd tot goedkeuring.

        Voor de offerte van Wyre is het college bevoegd tot goedkeuring.

        Voor de offerte van Farys is de goedkeuring van de gemeenteraad noodzakelijk en een visum van de financieel directeur. Gezien de hoogdringendheid van de uitvoering van de werken werd de goedkeuring gegeven door het college van burgemeester en schepenen. Deze beslissing wordt ter bekrachtiging en kennisgeving voorgelegd aan de gemeenteraad in deze zitting.

        De offerte van aannemer TM Vanlerberghe - Norré-Behaegel is minder dan 10 % van de oorspronkelijke gunning waardoor het college bevoegd is tot goedkeuring meerwerk.

    • Omgeving

      • Omgevingsvergunningsaanvraag OMV_2023163897 - goedkeuring wegenis, rooilijnplan en weg- en rioleringswerken

        Er werd een aanvraag tot omgevingsvergunning ingediend bij de gemeente door Danneels Development met als contactadres Sint-Baafskerkstraat 1 te 8200 Brugge, voor het verkavelen van grond in 38 kavels (incl. aanleg van nieuwe wegenis) waarvan 35 kavels bestemd zijn voor het oprichten van ééngezinswoningen, 1 kavel voor een HS-cabine, 1 kavel voor uitbreiding van Beekstraat 51 en 1 kavel voor uitbreiding van Beekstraat 49 gelegen op een terrein te Beernem, Sint-Jansdreef zn. Het betreft hier de kadastrale percelen afdeling 2, sectie E, nrs. 1098 A, 0730 A, 0735 D, 0730 B, 0728 C.

        Aangezien de aanvraag tevens nieuwe wegenis betreft, is een goedkeuring door de gemeenteraad noodzakelijk.

        Het ontwerp van de weg- en rioleringswerken in deze omgevingsaanvraag voor het verkavelen van grond in 38 kavels (incl. aanleg van nieuwe wegenis) waarvan 35 kavels bestemd zijn voor het oprichten van ééngezinswoningen, 1 kavel voor een HS-cabine, 1 kavel voor uitbreiding van Beekstraat 51 en 1 kavel voor uitbreiding van Beekstraat 49 gelegen op een terrein te Beernem, Sint-Jansdreef zn, opgemaakt door het studiebureau Jonckheere, Torhoutse Steenweg 378c te 8200 Brugge, en de raming van de kosten van de weg- en rioleringswerken ten bedrage van € 632.687,76 (excl. btw en proefkosten) worden ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.

    • Landbouw

      • Beverhoutsveld - aanpassing van reglement van toewijzing gemeenteroden

        De gemeenteraad stelde in de zitting van 06 juni 2019 het reglement "Beverhoutsveld: reglement van toewijzing van gemeenteroden" vast.

        Naar aanleiding van de nieuwe pachtwet en een evaluatie van het huidige toewijzigingsreglement werd door de adviesraad landbouw een voorstel tot aanpassing van reglement opgemaakt en overgemaakt aan gemeente Beernem.

        Op 12 december 2023 werd door de adviesraad milieu een advies uitgebracht op eigen initiatief rond de toewijzing van het Beverhoutsveld.

    • Sport

      • Gebruikersovereenkomst onderhoud voetbalterreinen sportpark Drogenbrood

        Tijdens het college van 10 november 2023 werd een principiële goedkeuring gegeven om een vergoeding te voorzien voor de voetbalverenigingen die zelf instaan voor het onderhoud van hun voetbalterreinen.

        Deze beslissing werd teruggekoppeld aan de vereniging die hiervoor vragende partij is.

        Tijdens het college van 19 januari 2024 werd akkoord gegaan, na feedback van de vereniging, met het compromisvoorstel van de diensten voor de vergoeding van de voetbalverenigingen die zelf instaan voor het onderhoud van hun voetbalterreinen en dit verder uit te werken.

        Er werd een gebruikersovereenkomst opgemaakt die met gunstig advies van het college ter goedkeuring voorgelegd wordt aan de gemeenteraad.

    • Kerkfabrieken

      • Advies op de rekeningen dienstjaar 2023 van de kerkbesturen Sint-Amandus, H.M.M.Gods, Sint-Lambertus, Sint-Petrus en Sint-Georgius

        In toepassing van het decreet van 07 mei 2004, gewijzigd bij decreet van 06 juli 2012, en de omzendbrief BB 2013/1 van 01 maart 2013 van de Vlaamse Minister van Binnenlands Bestuur, wordt door de gemeenteraad advies gegeven op de rekeningen van de kerkbesturen binnen de vijftig dagen na ontvangst. Vervolgens worden de geadviseerde rekeningen onderworpen aan de goedkeuring van de gouverneur.

        De rekeningen werden via Religiopoint gecoördineerd ingediend door het Centraal Kerkbestuur op 11 april 2024.

    • Vragen en suggesties

      • Eventuele vragen en suggesties

        De vragen en suggesties, ingediend door de gemeenteraadsleden, worden besproken: