De gemeenteraad stelde in de zitting van 06 juni 2019 het reglement "Beverhoutsveld: reglement van toewijzing van gemeenteroden" vast.
Naar aanleiding van de nieuwe pachtwet en een evaluatie van het huidige toewijzigingsreglement werd door de adviesraad landbouw een voorstel tot aanpassing van reglement opgemaakt en overgemaakt aan gemeente Beernem.
Op 12 december 2023 werd door de adviesraad milieu een advies uitgebracht op eigen initiatief rond de toewijzing van het Beverhoutsveld.
Gemeenteraadsbeslissing van 06 juni 2019 houdende aanpassing reglement van toewijzing gemeenteroden.
De aanpassingen die de adviesraad landbouw voorstelt zijn de volgende:
Deze definitie is gemakkelijk hanteerbaar, aangezien op de verzamelaanvraag vermeld staat of de landbouwer al dan niet beschouwd wordt als een actieve landbouwer.
De adviezen die de milieuraad op 12 december 2023 uitbracht op eigen initiatief rond pacht en onderpacht met betrekking tot het Beverhoutsveld zijn als volgt:
Er zijn tussenkomsten door raadslid Jef Vansteenhuyse beantwoord door schepen Claudio Saelens.
De N-VA fractie wenst volgende verklaring toe te voegen bij hun stemgedrag:
Artikel 1: De aanpassing aan het reglement wordt goedgekeurd door de gemeenteraad
Reglement Beverhoutsveld – Toewijzing gemeenteroden
Artikel 1: Het gecoördineerd gemeentelijk reglement Beverhoutsveld – toewijzing gemeenteroden, zoals goedgekeurd in de gemeenteraad van 6 juni 2019, wordt opgeheven en vervangen door huidig reglement. De bestaande toewijzingen blijven echter ten titel van overgangsmaatregel bestaan tot aan het einde van de lopende pachtperiode, doch zijn voor het overige onderworpen aan de lasten en voorwaarden zoals bepaald in artikel 9.2, 9.3, 9.4 en 9.5 met dien verstande dat de in artikel 9.4 voorziene genotsprijs slechts verschuldigd is vanaf het genotsjaar dat ingaat op 01 oktober 2024.
Artikel 2 Definities
a) Landbouwer: Elke natuurlijke persoon die voldoet aan de voorwaarden om beschouwd te worden als actieve landbouwer, zoals bepaald door de het departement landbouw & Visserij in het kader van het Europees gemeenschappelijke landbouwbeleid (GLB). Dit moet gestaafd worden aan de hand van de verzamelaanvraag.
Bevoorrechte familieleden, die elk afzonderlijk voldoen aan de voorwaarden om beschouwd te worden als actieve landbouwer, worden niettemin slechts als één landbouwer beschouwd, tenzij zij een daadwerkelijk fysisch gescheiden en autonoom bedrijf exploiteren.
b) Oppervlakte:
- bij toewijzing van een volledig perceel, de oppervlakte zoals die blijkt uit de laatst gekende kadastrale gegevens; bij toewijzing van een deelperceel, de oppervlakte zoals die blijkt uit de door de gemeente te organiseren opmeting;
- wanneer bij de toewijzing van de roden het criterium 'bedrijfsoppervlakte' van de kandidaten (mede)bepalend is, de totale oppervlakte zoals die blijkt uit de laatste aangenomen of goedgekeurde verzamelaanvraag van het bedrijf van de kandidaat.
c) beveiligde zending: een van de volgende betekeningswijzen
- een aangetekende brief;
- een elektronische aangetekende zending;
- afgifte tegen ontvangstbewijs;
- een andere door de Vlaamse Regering toegestane betekeningswijze waarbij de datum van kennisgeving met zekerheid kan worden vastgesteld.
d) bevoorrechte familieleden:
- de echtgenoot of echtgenote;
- de wettelijk samenwonende;
- de afstammelingen of geadopteerde (klein)kinderen en hun echtgenoten of wettelijk samenwonenden;
- de afstammelingen of geadopteerde (klein)kinderen van de echtgenoot, echtgenote of wettelijk samenwonende en hun echtgenoten of wettelijk samenwonenden
e) verzamelaanvraag: het geospatiale aanvraagsysteem dat wordt beschreven in artikel 65, lid 4, a), van verordening (EU) 2021/2116 en vermeld wordt in het ministerieel besluit van 23 juni 2015 houdende vaststelling van de verzamelaanvraag en de nadere regels voor de gemeenschappelijke identificatie van percelen, exploitaties en landbouwgrond in het kader van het meststoffenbeleid en van het landbouwbeleid.
f) Verordening (EU) nr.2021/2116: verordening (EU) 2021/2116 van het Europees Parlement en de Raad van 02 december 2021 inzake de financiering, het beheer en de monitoring van het gemeenschappelijk landbouwbeleid en tot intrekking van Verordening (EU) nr. 1306/2013
g) Pachtdecreet: decreet tot bepaling van de specifieke regels over de pacht van 13 oktober 2023
Artikel 3 Percelen
In het kader van de uitgifte van percelen kan het college gemotiveerd beslissen tot samenvoeging of splitsing van kadastrale percelen of delen van kadastrale percelen. De oppervlakte van 1 hectare en natuurlijke grenzen zoals waterlopen en beken zijn daarbij richtinggevend.
Artikel 4 Bekendmaking verdeling vrije roden
De verdeling van vrije roden zal bekendgemaakt worden:
- door aanplakking aan het gemeentehuis,
- op de website van de gemeente
- door publicatie in minstens één plaatselijk dag- of weekblad of via het gemeentelijk infoblad.
Artikel 5 Aanvragen tot toewijzing
Elke aanvraag tot toewijzing moet via beveiligde zending het college van burgemeester en schepenen bereikt hebben tegen ten laatste 15 september van het betrokken jaar. Elke aanvraag bevat:
- de naam, voornaam, beroep, geboortedatum van de kandidaat,
- het gewenste perceelnummer(s),
- een kopie van de laatste verzamelaanvraag (waaruit blijkt wat de totale bedrijfsoppervlakte was van de kandidaat gedurende het afgelopen jaar)
- een betalingsbewijs van de laatste kwartaalbijdrage aan een sociaal verzekeringsfonds voor zelfstandigen.
Artikel 6 Lottrekking
Als de toewijzing niet of niet geheel kan gebeuren op grond van de in dit reglement opgenomen algemene en bijzondere criteria, zullen de percelen uiteindelijk door lottrekking onder de kandidaten die zich geldig hebben aangeboden en die niet voor een reguliere toewijzing in aanmerking gekomen zijn, toegewezen worden op dag, uur en plaats die door het college van burgemeester en schepenen aan de betrokken kandidaten zullen meegedeeld worden.
- In eerste instantie onder die kandidaten die geen of minder dan één hectare binnen het Beverhoutsveld in gebruik hebben.
- In tweede instantie onder alle kandidaten die zich geldig kandidaat gesteld hebben voor het desbetreffende perceel.
Artikel 7 Algemene toewijzingscriteria
Artikel 7.1.
Voor de toewijzing van roden komen enkel landbouwers in aanmerking die in Beernem wonen en er hun bedrijfszetel hebben. Vennootschappen of rechtspersonen komen, ook al hebben ze hun zetel in de gemeente, niet in aanmerking. Dit staat er niet aan in de weg dat de toewijzeling (de natuurlijke persoon) het toegewezen perceel exploiteert in het kader van één van volgende vennootschapsvormen, waarbij de natuurlijke persoon één van volgende rollen opneemt binnen de vennootschap.
1° de werkende vennoot in een als landbouwonderneming erkende vennootschap onder firma, afgekort VOFLO;
2° de gecommanditeerde vennoot in een als landbouwonderneming erkende commanditaire vennootschap, afgekort CommVLO;
3° de bestuurder in een als landbouwonderneming erkende besloten vennootschap, afgekort BVLO;
4° de bestuurder in een als landbouwonderneming erkende coöperatieve vennootschap, afgekort CVLO.
In de rechtsverhouding met de gemeente worden de exploiterende vennootschappen voor onbestaande gehouden.
Artikel 7.2
De maximale oppervlakte die elke landbouwer in gebruik kan krijgen is beperkt tot 7 hectare. Dient de kandidaat een aanvraag, resp. verlengingsverzoek in waardoor de zeven-hectaren-grens wordt overschreden, dan zal de vraag slechts ontvankelijk zijn wanneer de landbouwer afstand doet van een ander perceel zodat de maximumnorm van 7 hectaren niet wordt overschreden. De landbouwer kan het afgestaan perceel ten titel van gedoogzaamheid blijven gebruiken tot 15 oktober van het komende jaar mits betaling van een pro-rata-vergoeding zoals bepaald in artikel 9.4.
Artikel 7.3
Een kandidaat die zich voor meerdere percelen heeft aangeboden, kan slechts één perceel toegewezen worden, en met name het grootste perceel, mits de zeven-hectaren-norm niet wordt overschreden.
Artikel 8 —Bijzondere criteria en voorkeurregels
Onverminderd de voorgaande algemene bepalingen, geschiedt de toewijzing voorts overeenkomstig de hierna volgende bijzondere voorkeurregeling.
1. Eerste criterium
Als er meerdere kandidaten zijn voor eenzelfde perceel wordt in eerste instantie voorrang gegeven aan wiens bedrijfszetel rechtstreeks paalt aan een perceel en in tweede instantie al een aanpalend perceel in gebruik heeft. Er is geen aanpaling als de percelen gescheiden zijn door een openbare weg of dreef of door een onbevaarbare waterloop van categorie 2 of 3 als bedoeld door de wet van 28 december 1967 betreffende de onbevaarbare waterlopen of door een polderwaterloop. In geval van pluraliteit van aanpalers gaat de voorkeur naar de kandidaat met de kleinste totale bedrijfsoppervlakte en zo verder in opklimmende orde.
2. Tweede criterium
Als er meerdere kandidaten zijn voor eenzelfde perceel en er geen kandidaten-aanpalers zijn als bedoeld in het eerste criterium, gaat de voorkeur uit naar de inwoner-pachter, wiens pachtrecht in de afgelopen vijf jaar op het grondgebied Beernem voor minstens één hectare verminderd is ingevolge gerechtelijke onteigening of minnelijke overdracht om reden(en) van algemeen belang, mits de reden(en) van algemeen belang uitdrukkelijk vermeld is/zijn in de authentieke vervreemdingsakte. De onteigende pachter die aan bovenstaande voorwaarden voldoet kan slechts eenmaal aanspraak maken op die voorkeurbehandeling. In geval van pluraliteit van kandidaten, pachters of eigenaars-landbouwers gaat de voorkeur uit naar de kandidaat met de kleinste totale bedrijfsoppervlakte en zo verder in opklimmende orde.
Artikel 9 Lasten en voorwaarden
De toewijzing gebeurt onder de hiema volgende lasten en voorwaarden:
1. De percelen worden toegewezen in de staat waarin ze zich bevinden, die geacht wordt goed gekend te zijn door de toewijzeling, die er geen nadere omschrijving van verlangt. Het perceel wordt onweerlegbaar geacht zich in goede staat van uitbating te bevinden. De toewijzeling verzaakt derhalve aan elke vordering tot vrijwaring lastens de gemeente met betrekking tot de staat van het toegewezen perceel en de eventuele gebreken ervan, zowel gekende als ongekende.
De toewijzeling zal het perceel als een voorzichtig en redelijk persoon en volgens de gangbare professionele normen gebruiken.
Hij zal het perceel in een goede conditie teruggeven, zowel landbouwkundig als op het vlak van bestaande en nieuw aangebrachte aanplantingen.
2. De toewijzing start de eerste van de maand na kennisgeving van de toewijzing door de gemeente.
3. De duur bedraagt maximaal negen jaar. De toewijzing neemt van rechtswege een einde:
- tenzij de toewijzeling uiterlijk negen maanden vóór het einde de gemeente bij aangetekend schrijven om verlenging vraagt; behoudens het geval waarin de toewijzeling niet als een als een voorzichtig en redelijk persoon mocht hebben gebruikt, zal de gemeente dit verzoek niet mogen afwijzen mits het geformuleerd wordt voor verder persoonlijk gebruik gedurende maximaal negen jaar en aan de bij artikel 9 bepaalde lasten en voorwaarden voldaan wordt;
- op het einde van het jaar waarin de toewijzeling de leeftijd van 65 jaar heeft bereikt, tenzij hij voorafgaandelijk aan het college van burgemeester en schepenen kennisgeving heeft gedaan van genotsoverdracht aan een persoon en onder de voorwaarden als bepaald onder artikel 9.5;
- wanneer de toewijzeling geen landbouwer meer is zoals beschreven in artikel 2 a) van dit reglement;
- Wanneer de toewijzeling niet langer inwoner is van de gemeente;
- Wanneer de toewijzeling de genotsprijs niet betaalt binnen een termijn van 30 dagen na de tweede herinnering via beveiligde zending;
- Wanneer wordt vastgesteld dat artikel 9.5. niet gerespecteerd wordt.
Wanneer het college vaststelt dat de toewijzeling het perceel niet beheert als een voorzichtig en redelijk persoon en niet gebruikt volgens de gangbare professionele normen door onder meer het perceel niet te exploiteren, te laten overwoekeren, of de aanwezige natuurelementen (KLE’s, houtkanten) niet te onderhouden, kan het college de toewijzing onmiddellijk beëindigen zonder dat de toewijzeling hiervoor enig recht op een vergoeding kan vragen. Het beheer als een voorzichtige en redelijk persoon houdt onder meer in dat bij het afsterven of omwaaien van KLE’s of houtkanten de toewijzeling verplicht is tot heraanplant met dezelfde soort. Enkel in overleg met de gemeente Beernem kan geopteerd worden voor een andere soort.
4. De genotsprijs is gelijk aan de maximaal toegelaten pachtprijs zoals vastgesteld in artikel 29 van het pachtdecreet.
De maximaal toegelaten pachtprijs zal berekend worden voorafgaandelijk aan elke gebruiksperiode en zal aan de kandidaten meegedeeld worden.
De genotsprijs wordt jaarlijks betaald na verloop van ieder genotsjaar binnen de 15 dagen na kennisgeving, voor 01 oktober, van het verschuldigd bedrag door de gemeente.
De toewijzeling zal een forfaitaire vergoeding van € 50,00 per hectare aangerekend worden, te begroten pro rata van de gebruiksoppervlakte, en dit als bijdrage in de onderhoudskosten van de gemene private dreven en langsgrachten. Deze bijdrage wordt jaarlijks van rechtswege en zonder voorafgaande aanmaning aangepast aan het indexcijfer van de consumptieartikelen volgens de volgende formule:
basisprijs x nieuwe index
aanvangsindex
5. De toewijzeling oefent het genot strikt persoonlijk uit. Cultuurpacht is slechts eenmaal om de vier jaar toegelaten.
De uitbating door bevoorrechte familieleden wordt echter geacht een persoonlijke uitbating te zijn. Tussen hen is overdracht van genot mogelijk mits de overnemer in Beernem woont en er zijn bedrijfszetel heeft, voldoet aan de toewijzingscriteria en mits voorafgaande schriftelijke kennisgeving aan het college van burgemeester en schepenen, dat de aangekondigde overdracht op gemotiveerde wijze kan weigeren. Als de overnemer op het moment van de overdracht geen landbouwer is zoals beschreven in artikel 2 a) van dit reglement, dan moet de overnemer tegen ten laatste 30 september van het jaar volgend op de overdracht voldoen aan de definitie van landbouwer. Zo niet stopt de toewijzing van rechtswege op 30 september van het jaar volgend op de overdracht
De uitbating wordt gelijkgesteld met een persoonlijke uitbating voor:
1° de werkende vennoot in een als landbouwonderneming erkende vennootschap onder firma, afgekort VOFLO;
2° de gecommanditeerde vennoot in een als landbouwonderneming erkende commanditaire vennootschap, afgekort CommVLO;
3° de bestuurder in een als landbouwonderneming erkende besloten vennootschap, afgekort BVLO;
4° de bestuurder in een als landbouwonderneming erkende coöperatieve vennootschap, afgekort CVLO.
Elke andere vervreemding, ruil of overdracht van genot, van welke aard en ten welken titel ook, wordt beschouwd als een zware contractuele fout die het college toelaat de toewijzing onmiddellijk te beëindigen zonder dat de toewijzeling hiervoor enig recht op een vergoeding kan vragen.
6. In geval van overlijden van de toewijzeling loopt de toewijzing door ten voordele van de bevoorrechte familieleden onder de voorwaarden vermeld in artikel 9.5 en mits daarvan kennis wordt gegeven aan de gemeente binnen de 6 maanden na het overlijden. Bij gebrek aan kennisgeving binnen de 6 maanden beëindigd de toewijzing van rechtswege.
Als er meer dan één mogelijke opvolger is, kunnen zij beslissen het genot gemeenschappelijk voort te zetten of aan één van hen toe te wijzen.
7. Als de gemeente beslist tot verkoop van een toegewezen perceel zal de genotshebber een conventioneel voorkeurrecht genieten, onderworpen aan de vormvoorschriften en de voorwaarden bepaald in het pachtdecreet.
8. Eventuele registratierechten zijn ten laste van de genotshebber.
Artikel 10 Ruilingsvoorstel
Wanneer bij uitgifte van een perceel een kandidaat-landbouwer zich beroept op aanpalendheid en hij reeds 7 hectare in gebruik heeft of benadert, kan hij gemotiveerd verzoeken een ander perceel vrij te geven. Het college kan dit verzoek enkel inwilligen als dit kadert in het dierenwelzijn waarbij er een rechtstreekse link moet zijn tussen het houden van weidedieren en de hoeve.
Artikel 11 Slotbepaling
Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering van dit reglement.
Artikel 12: De gemeenteraad keurt het bijgevoegde reglement inzake Het Reglement Beverhoutsveld - Toewijzing gemeenteroden goed.
Artikel 13: Deze beslissing wordt ter kennis gebracht van de heer provinciegouverneur, zoals bepaald in artikel 330 e.v. van het decreet lokaal bestuur.
Artikel 2: Deze beslissing wordt ter kennis gebracht van de heer provinciegouverneur, zoals bepaald in artikel 330 e.v. van het decreet lokaal bestuur.