Terug
Gepubliceerd op 01/06/2023

Besluit  gemeenteraad

do 25/05/2023 - 19:30

Gemeenteweg verbinding Gevaerts-Noord - Buurtweg nr. 3: Definitieve vaststelling rooilijnplan

Aanwezig: Kris Vincke, voorzitter
Jos Sypré, burgemeester
Patricia Waerniers, Jan Vanassche, Claudio Saelens, Ruben Strobbe, schepenen
Martine De Roo, Rolle De Bruyne, Gijs Degrande, Barbara Vandenbrande, Jef Vansteenhuyse, Lode Vanneste, Christine Stroobandt, Roos Lambrecht, Dries Dhont, Vita Van Belleghem, Anja Coens, Kurt Vanneste, Piet De Rycke, Lien De Wispelaere, Branco François, Els Vyncke, gemeenteraadsleden
Els Declerck, algemeen directeur
Verontschuldigd: Vicky Reynaert, vijfde schepen
Arthur Mortier, Arthur De Brabander, gemeenteraadsleden
Aanleiding en/of bevoegdheid

Artikel 40 e.v. DLB

Feiten en voorgeschiedenis
  • In de zitting van 28 april 2022 besliste de gemeenteraad om de verbindingsweg gelegen tussen Gevaerts-Noord 10 en 11 en chemin nr. 3 te erkennen als gemeenteweg.
  • In de gemeenteraadszitting van 23 februari 2023 werd het ontwerp gemeentelijk rooilijnplan voorlopig vastgesteld.
  • Conform artikel 17 van het gemeentewegendecreet werd het college belast met het voeren van een openbaar onderzoek dat start binnen de 30 dagen na voorlopige vaststelling. Het openbaar onderzoek werd gevoerd van 14 maart 2023 en liep tot en met 12 april 2023.
Regelgeving
  • Het decreet houdende gemeentewegen van 03 mei 2019
Argumentatie

Adviesverlening:
De dienst van de deputatie liet weten geen opmerkingen te hebben.
Het departement verleende geen advies binnen de termijn waardoor aan de adviesvereiste mag voorbijgegaan worden.

Er werd 1 bezwaarschrift ingediend.
Dit bezwaarschrift handelt over:

  • een verwijzing naar een eerder ingediend bezwaar d.d. 8 januari 2022.
    Daarin werd al duidelijk gesteld dat de desbetreffende wegzate een private landbouwweg is onder beheer van een particulier/landbouwer. Deze landbouwweg staat dan alleen open voor privaat verkeer; dat is verkeer dat specifiek bestemd is voor de eigenaar en aangelanden op grond van het eigendomsrecht; erfdienstbaarheid van doorgang en recht van uitweg. Deze landbouwweg ressorteert dan ook volgens het gemeentewegendecreet onder private weg. Daarenboven was de landbouwweg langs weerszijden (kant chemin nr. 3 en Gevaerts-Noord) duidelijk afgebakend met wettige borden 'privaat eigendom verboden toegang', ruime tijd vóór de beslissing van de gemeenteraad d.d. 28 april 2022.

    Er valt ook op te merken dat volgens het gemeentewegendecreet geëist wordt dat 
    redenen van rechtszekerheid en bewijsbaarheid het niet voldoende is dat een strook private grond "ooit eens " voor dertig jaar publiek werd gebruikt; in dit geval door zestig anonieme getuigen, dit automatisch een recht van publieke doorgang betekent zoals de gemeenteraad op d.d. 28 april 2022 beweerde.
  • Wat ook bijzonder opviel was dat NA de beslissing door de gemeenteraad d.d. 28 april 2022 alle borden 'privaat eigendom verboden toegang' stelselmatig werden gevandaliseerd ontvreemd/diefstal waarbij zelfs een persoon (bekend en aanpalende eigenaar) op heterdaad werd betrapt. Deze incidenten werden telkenmale vastgesteld en gemeld aan Politie Het Houtsche Beernem. Er is hier dus overduidelijk kwaad opzet in het spel (occasionele wandelaars zullen zich immers niet wagen aan dergelijke misdrijven). Hier rijst dus het vermoeden dat 'locals' de intentie hebben om deze strook private landbouwweg van nog geen 200 m lengte zich toe te eigenen voor eigen belang en niet de recreanten/wandelaars of fietsers; er zijn immers in de directe omgeving tientallen kilometers bewegwijzerde wandel en fietsroutes voorhanden (bv. strook Vaart Noord - Natuurpunt/Kanaalberm richting Moerbrugge /Beverhoutsveld enz. ... ).

De raad neemt volgend gemotiveerd standpunt in:

  • Bezwaarindiener herhaalt zijn motivering met betrekking tot de volgens hem niet correcte beslissing van de gemeenteraad d.d. 28 april 2022 waarbij de bedoelde weg erkend werd als gemeenteweg op basis van het 30-jarig gebruik. De destijds ingediende weerlegging (d.d. 8 januari 2022) van het 30-jarig gebruik werd reeds in de betreffende gemeenteraadszitting besproken. Voor de motivering hiervan verwijzen we integraal naar het gemeenteraadsbesluit.

    De beslissing tot erkenning van de verbinding als gemeenteweg werd weloverwogen genomen. Ingediende beroepen tegen deze gemeenteraadsbeslissing werden ofwel ongegrond ofwel onontvankelijk verklaard. De destijds genomen beslissing blijft gehandhaafd en staat niet langer ter discussie. Dit is geen onderwerp van huidig openbaar onderzoek.
  • Bezwaarindiener maakt melding van het vandaliseren van bordjes 'verboden toegang' en vermoedt dat dit door 'locals' werd uitgevoerd met de intentie zich een private weg toe te eigenen voor eigen belang. Hiervoor verwijzen we eveneens naar de eerdere gemeenteraadsbeslissing van 28 april 2022 waarbij we maar liefst 65 getuigenissen ontvingen over het gebruik van deze weg in het verleden, dat is meer dan van wat locals. Bovendien gaat het om een pad dat al meer dan 30 jaar gebruikt werd door de GrotRoutepaden. De erkenning als gemeenteweg dient dus niet het eigen belang van enkele locals maar het algemeen belang.

Het recent gevoerde openbaar onderzoek betreft het ontwerp van rooilijnplan. Over het ontwerp rooilijnplan zelf worden door bezwaarindieners geen opmerkingen gegeven. Bijgevolg is een aanpassing van het plan niet aan de orde.

Verder werden geen bezwaren ingediend waardoor het ontwerp rooilijnplan, zonder aanpassingen, als definitief kan vastgesteld worden.

Mondelinge toelichting ter zitting wordt gegeven door burgemeester Jos Sypré, bevoegd voor trage wegen.

Verwijzingsdocumenten
  • Rooilijnplan
  • Bezwaarschrift 1
  • Gemeenteraadsbeslissing d.d. 28 april 2022 tot erkenning van de verbinding als gemeenteweg op basis van het 30-jarig publiek gebruik
Tussenkomsten

Er zijn geen tussenkomsten.

Publieke stemming
Aanwezig: Kris Vincke, Jos Sypré, Patricia Waerniers, Jan Vanassche, Claudio Saelens, Ruben Strobbe, Martine De Roo, Rolle De Bruyne, Gijs Degrande, Barbara Vandenbrande, Jef Vansteenhuyse, Lode Vanneste, Christine Stroobandt, Roos Lambrecht, Dries Dhont, Vita Van Belleghem, Anja Coens, Kurt Vanneste, Piet De Rycke, Lien De Wispelaere, Branco François, Els Vyncke, Els Declerck
Voorstanders: Kris Vincke, Jos Sypré, Patricia Waerniers, Jan Vanassche, Claudio Saelens, Ruben Strobbe, Martine De Roo, Rolle De Bruyne, Gijs Degrande, Barbara Vandenbrande, Jef Vansteenhuyse, Lode Vanneste, Christine Stroobandt, Roos Lambrecht, Dries Dhont, Vita Van Belleghem, Anja Coens, Kurt Vanneste, Piet De Rycke, Lien De Wispelaere, Branco François, Els Vyncke
Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
Beslist

Artikel 1: Het ingediende bezwaarschrift wordt ongegrond verklaard. Er worden géén wijzigingen aan het ontwerp rooilijnplan doorgevoerd.
Artikel 2: Het gemeentelijk rooilijnplan voor de verbinding gelegen tussen Gevaerts-Noord 10 en 11 en chemin nr. 3 wordt definitief vastgesteld.
Artikel 3: Deze beslissing wordt ter kennis gebracht van de heer provinciegouverneur, zoals bepaald in artikel 330 e.v. van het decreet lokaal bestuur.
Artikel 4: In uitvoering van artikel 18 van het decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019 zal dit besluit gepubliceerd worden op de gemeentelijke website en aangeplakt aan het gemeentepunt en ter plaatse, minstens aan het begin- en eindpunt van het weggedeelte. Tevens zal iedereen die in het kader van het openbaar onderzoek een standpunt, opmerking of bezwaar heeft ingediend, met een beveiligde zending op de hoogte worden gebracht van dit besluit. Het rooilijnplan wordt samen met het besluit bezorgd aan het departement en aan de deputatie van de Provincie West-Vlaanderen.
Artikel 5: Tegen deze beslissing kan binnen een termijn van 30 dagen een administratief beroep worden ingesteld bij de Vlaamse Overheid, overeenkomstig art. 24 en 25 van het Decreet houdende de Gemeentewegen van 3 mei 2019. Als de gemeente niet binnen een termijn van dertig dagen op de hoogte is gebracht van een georganiseerd administratief beroep als vermeld in artikel 24 van het Gemeentewegendecreet, dan wordt het besluit tot definitieve vaststelling van het gemeentelijk rooilijnplan conform artikel 19 van het Gemeentewegendecreet ook bij uittreksel bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad en gepubliceerd op de gemeentelijke website.