Thu 14/12/2023 - 19:30 de raadzaal
Bij de opening van de zitting worden de volgende mededelingen gedaan:
De notulen van de zitting van de gemeenteraad van 16 november 2023 worden ter goedkeuring voorgelegd.
Het meerjarenplan 2020-2025 voor gemeente en OCMW Beernem werd vastgesteld en goedgekeurd in de zitting van 19 december 2019.
De aanpassing 3 van het meerjarenplan 2020-2025 voor gemeente en OCMW werd vastgesteld en goedgekeurd in de zitting van 01 juli 2021.
De aanpassing 4 van het meerjarenplan 2020-2025 voor gemeente en OCMW werd vastgesteld en goedgekeurd in de zitting van 16 december 2021.
De aanpassing 5 van het meerjarenplan 2020-2025 voor gemeente en OCMW werd vastgesteld en goedgekeurd in de zitting van 15 december 2022.
De aanpassing 6 van het meerjarenplan 2020-2025 voor de gemeente Beernem wordt in deze zitting ter vaststelling voorgelegd aan de gemeenteraad.
De nodige documentatie werd vooraf aan de gemeenteraadsleden bezorgd volgens de wettelijk voorgeschreven termijnen.
Aan studiebureau Jonckheere werd opdracht gegeven tot het uitvoeren van opmetingen, proeven en opmaken van een bestek voor de renovatie van de volgende asfaltwegen.
Voor de aanleg van rioolwaterzuiveringsinfrastructuur en het fietspad Akkerstraat/Beverhoutsveldstraat is de inname van gronden gelegen in Beverhoutsveld noodzakelijk.
Hiervoor wordt een overeenkomst met de gebruikers afgesloten. Iedere gebruiker ontvangt 2 vergoedingen:
Deze gronden zijn gemeentelijke roden. Gemeenteroden zijn eigendom van de gemeente, maar alleen de inwoners van de gemeente kunnen of mogen er het genot van hebben. Gezien het specifiek statuut van de gemeenteroden is het nodig om de betrokken stukken van de gemeenteroden die nodig zijn voor de aanleg van het fietspad te affecteren aan het openbaar domein. Bovendien moeten we de gronden die nodig zijn voor de aanleg van de pompstations desaffecteren zodat die afhangen van het privaat domein van de gemeente. Dit met de intentie om de grond te verkopen aan Aquafin.
De berekeningsmethode van beide vergoedingen evenals de herberekening van genotsprijs worden, met gunstig advies van het college, ter goedkeuring voorgelegd.
Hiertoe werden de overeenkomst tot afstand van gebruik, herberekening genotsvergoeding en vergoeding tijdelijke werfzone opgemaakt. De totale vergoeding van de overeenkomsten bedraagt € 2.238,88 en wordt geboekt op artikel 0310-00/6159999. Hiervoor is voldoende budget beschikbaar.
De overeenkomsten volgens de bijgevoegde overzichtslijst worden ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.
In de meerjarenplanning is in actie 7.2.2: Investeringen in en onderhoud van het gemeenschapscentrum voorzien. Voor O.C. De Kleine Beer - Beernem gaat dit over investeringen die noodzakelijk zijn omwille van de leeftijd van het gebouw en het intense gebruik en om zich aan te passen aan de normen voor duurzaamheid technologische vooruitgang. Er is in de meerjarenplanning een investeringsbudget voorzien voor het aankopen van een nieuw digitaal geluidssysteem voor de theaterzaal (speakers en alle bekabeling).
Het huidige geluidssysteem is nog analoog en voldoet amper aan de vereisten van hedendaags gebruik, dat volledig steunt op digitale systemen. Bovendien is het systeem 19 jaar oud, wat al ruim voorbij de geschatte levensduur van het systeem gaat. De vervanging is dus dringend nodig. Zonder goed werkend digitaal geluidssysteem kan de theaterzaal in de toekomst niet meer gebruikt worden.
Er werd een bestek met bijhorende gunningsvoorwaarden opgesteld voor de aankoop van een nieuw geluidssysteem.
Met gunstig advies van het college voor burgemeester en schepenen wordt aan de gemeenteraad gevraagd om het bestek en de lastenvoorwaarden goed te keuren.
Beernem organiseert al 8 jaar een Techniekacademie met positieve reacties van de deelnemers en hun ouders. Ook volgende jaren kunnen de Techniekacademies verder worden georganiseerd via Vives, met ondersteuning van de Vlaamse Overheid.
In 2020 werd een samenwerkingsovereenkomst ondertekend voor de duur van de gemeentelijke legislatuur. Dit om te vermijden om elk half jaar opnieuw de vraag tot samenwerking te herhalen. Vanaf juni 2023 zijn de financieringsvoorwaarden echter veranderd en is er een nieuwe verdeling van middelen aan de orde.
Er wordt gevraagd om een nieuwe samenwerkingsovereenkomst, met aangepaste voorwaarden en bijdrage, te ondertekenen met een duurtijd van 1 jaar.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om goedkeuring te verlenen aan de nieuwe samenwerkingsovereenkomst.
De gemeenteschool 'De Notelaar' maakt deel uit van de intergemeentelijke samenwerking scholengemeenschap 'De Oostkant'. De overeenkomst voor de intergemeentelijke samenwerking scholengemeenschap 'De Oostkant' werd door de gemeenteraad in de zitting van 23 mei 2005 goedgekeurd voor de periode van 01 september 2005 tot 31 augustus 2011. Voornoemde intergemeentelijke samenwerking en overeenkomst werden bij gemeenteraadsbeslissing van 24 mei 2011 verlengd tot 31 augustus 2014, bij gemeenteraadsbeslissing van 22 mei 2014 verlengd tot 31 augustus 2020 en bij gemeenteraadsbeslissing van 02 juli 2020 verlengd tot 31 augustus 2026.
In artikel 9, §3 van deze overeenkomst staat vermeld dat het beheerscomité een begroting en een rekening opmaakt, die ter goedkeuring voorgelegd worden aan de betrokken gemeenteraden. Volgens artikel 10, §3 van het reglement van orde van het beheerscomité loopt het boekjaar van 01 september tot 31 augustus.
Het budget van scholengemeenschap 'De Oostkant' boekjaar 2023-2024 wordt ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.
Het jaarverslag met daarin opgenomen de rekening van het schooljaar 2022-2023 en een opsomming van feiten en gebeurtenissen van het voorbije schooljaar met betrekking tot de werking van de scholengemeenschap 'De Oostkant' waarvan de gemeenteschool De Notelaar deel uitmaakt wordt ter goedkeuring aan de gemeenteraad voorgelegd.
Jaarlijks wordt een nieuw convenant afgesloten op het niveau van de scholengemeenschap in functie van korte vervangingen. Dit convenant wordt ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.
Het kerkbestuur van Heilige Maria Moeder Gods heeft een eerste wijziging van het meerjarenplan 2020-2025 opgemaakt. Deze wijziging werd goedgekeurd door de kerkraad op 21 oktober 2023.
Deze wijziging is noodzakelijk om de nodige budgetten te voorzien voor het vernieuwen van het dak van een woning uit hun privaat patrimonium.
De bisschop van Brugge verleende in zijn hoedanigheid van erkend representatief orgaan op 26 oktober 2023 gunstig advies aan deze meerjarenplanwijziging.
De gemeenteraad dient de wijziging goed te keuren binnen de honderd dagen na ontvangst van dit advies.
De kerkfabriek Heilige Maria Moeder Gods heeft haar budget 2023 gewijzigd. Deze wijziging werd goedgekeurd door de kerkraad op 21 oktober 2023 en ingediend bij het gemeentebestuur op 4 november 2023.
Deze wijziging en de erin opgenomen gemeentelijke toelagen blijven binnen het goedgekeurde meerjarenplan 2020-2025 en de in de huidige zitting door de gemeenteraad goedgekeurde meerjarenplanaanpassing.
De bisschop van Brugge heeft als vertegenwoordiger van het erkend representatief orgaan gunstig advies uitgebracht. De gemeenteraad moet binnen de vijftig dagen na ontvangst (= vóór 24 december 2023) akte nemen van deze voorgelegde budgetwijziging 2023.
In toepassing van artikel 21 van het decreet lokaal bestuur en artikel 4 §1 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad heeft de N-VA-fractie een extra agendapunt ingediend om te behandelen door de gemeenteraad in de zitting van 14 december 2023.
Het agendapunt handelt over een 'engagementsverklaring – behoud gemeentelijk onderwijs'.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om principieel akkoord te gaan met het voorstel over een 'engagementsverklaring – behoud gemeentelijk onderwijs'.
De vragen en suggesties, ingediend door de gemeenteraadsleden, worden besproken:
Raadslid Gijs Degrande
Beernemstraat en Scherpestraat
Eind oktober werden de Beernemstraat en Scherpestraat terug opengesteld voor het verkeer. Na deze belangrijke verbindingsweg opnieuw in gebruik is genomen, heb ik volgende vragen :
a) De groenzones en bermen hebben duidelijk te verduren gekregen. Welke werken zijn op dit vlak nog gepland?
b) Graag doe ik de suggestie om de buitenkant van de bocht ter hoogte van Zuiddamme te beveiligen en te duiden. Dat kan bijvoorbeeld met robuuste signalisatie, een houten ballustrade, reflectoren enz.
c) Welke verlichting is nog voorzien op het kruispunt? Op dit moment is het onvoldoende.
Raadslid Arthur Mortier
Verlichting stationstunnel
Als men vanaf de parking tegen de sporen, kant Hubert D’Ydewallestraat naar het perron gaat, wandelt men onder de brug van de Wingenesteenweg. Er is onder de brug helemaal geen verlichting, is het mogelijk dit te bekijken. Met een aangepaste verlichting voelt men zich toch wat veiliger.
Raadslid Branco François
Mijn Burgerprofiel
Het digitaal platform ‘Mijn Burgerprofiel’ bundelt alle gegevens van alle bestuursniveaus (federale overheid, Vlaanderen en de lokale besturen) in één profiel. Via dat profiel kan elke Vlaming toegang krijgen tot zijn of haar persoonlijke gegevens. Uit de vraag van Vlaams parlementslid Brecht Warnez blijkt beernem een van de 44 gemeenten is die niet aangesloten zijn. Waarom maakt Beernem hier nog geen gebruik van? Wanneer zouden we dit wel doen?
Foto’s verhuur zalen Beernem
Is het mogelijk 1 gecentraliseerd overzicht te maken over de te huren locaties in Beernem. Zo ontbreekt op volgend overzicht bijvoorbeeld de zaal in sportpark De Barge. Die kan je dan wel terugvinden onder sportaccomodatie. Graag ook een aantal duidelijke foto’s voorzien voor elke locatie zodat het duidelijk is wat men kan huren. Dit ontbreekt bij meerdere locaties, waaronder ook sportpark De Barge.
Jeugdlokalen
Chirojeugd Vlaanderen, Scouts en Gidsen Vlaanderen, KSA, KLJ, FOS Open Scouting en de Ambrassade hebben samen met Viveshogeschool een grootschalige bevraging uitgevoerd bij hun groepen naar de staat van hun lokalen. Daaruit blijkt dat een te groot deel van de jeugdlokalen onveilig, in slechte staat, te klein, niet toegankelijk en/of niet goed geisoleerd zijn. Bijna 15 jaar geleden is een soortgelijk, maar kleinschaliger, onderzoek gebeurd naar de staat van de jeugdinfrastructuur. In vergelijking met toen is er weinig veranderd. Ook in Beernem is dit geen ongekende problematiek, denk aan de lokalen van KLJ Oedelem en De Stekkertje of die van Oranje die al meermaals aanbod kwamen deze legislatuur.
Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) erkent de bezorgdheden van de jeugdsector. Zo stelt hij dat de Vlaamse overheid moeten de bekendheid van bestaande subsidielijnen zal verhogen, maar ook dat de verantwoordelijkheid vooral bij de lokale overheden ligt. Minister Dalle onderschrijft de oproep van de jeugdsector naar steden en gemeenten om van jeugdinfrastructuur een absolute prioriteit te maken. De vraag rest nu welke acties Beernem zal ondernemen? Is er langetermijn plan opgesteld voor elk jeugdlokaal in Beernem? Zo ja? Waar kunnen we dit raadplegen? Zo neen, wanneer zal dit er komen?
Raadslid Lode Vanneste
ANPR-camera langs de Sint-Jorisstraat
Eind 2018 kwamen Beernem en Aalter overeen om een intergemeentelijke en interprovinciale trajectcontrole te voorzien langs deze gewestweg. Nadat er eerst problemen waren met de homologatie van de camera besliste Aalter in juni 2021 om toch geen samenwerking aan te gaan met onze gemeente.
Tijdens de gemeenteraad van 1 juli 2021 hield ik daarom een pleidooi om dan zelf maar de trajectcontrole langs de N368 te realiseren, enkel op het grondgebied van Beernem. Het gemeentebestuur liet toen weten dat ze zelf geen trajectcontrole zou voorzien. Er zou wel onderzocht worden om één ANPR-camera te installeren langs de Sint-Jorisstraat.
Tijdens de zomervakantie van 2021 besliste Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) om extra budget te reserveren om op vraag van lokale besturen en politiezones bijkomende snelheidshandhaving op gewestwegen te plaatsen. AWV lanceerde daarbij een vernieuwde aanvraagprocedure voor lokale besturen voor het plaatsen van extra flitscamera’s en/of trajectcontroles. AWV zou daarbij de investeringskosten voor 100 % op zich nemen terwijl de lokale besturen en politiezones na de oplevering instaan voor het onderhoud van de installaties. Het gemeentebestuur reageerde op deze oproep en besliste om een aanvraag in te dienen voor een trajectcontrole langs de N368. Jammer genoeg bleek midden april 2022 Beernem uiteindelijk niet geselecteerd door de Vlaamse overheid.
In de gemeentelijke verkeerscommissie van 3 mei 2022 werd daarna de mogelijkheid besproken om in plaats van een trajectcontrole een ANPR-camera te plaatsen langs de Sint-Jorisstraat. Die camera zou naast snelheidscontrole ook een pluspunt betekenen voor de veiligheid in en rond het Industriepark. Uit het verslag van deze verkeerscommissie bleek dat de burgemeester aan politiezone Het Houtsche zou vragen om contact op te nemen met politiezone Aalter om de meest efficiënte locatie voor een ANPR-camera te bepalen.
Hierover de volgende vragen:
Oversteekplaats Sint-Jorisstraat
Sinds september 2021 kunnen fietsers veilig fietsen langs de Sint-Jorisstraat tussen de Kauter en de Miseriestraat. Dankzij het Vlaams Gewest werd er langs het tracé een volledig afgescheiden dubbelrichtingsfietspad aangelegd. Fietsers die vanuit Beernem langs de N368 fietsen en zich vervolgens links naar de Lattenklieversstraat willen begeven , moeten wel nog steeds de baan dwarsen via een oversteekplaats. Die oversteekplaats is amper zichtbaar voor de vele automobilisten die van Beernem richting Knesselare rijden.
Voorziet de gemeente extra ingrepen om de zichtbaarheid van deze oversteekplaats voor automobilisten te verhogen?
Dak – sporthal Den Akker (Deze vraag wordt hernomen tijdens de volgende gemeenteraadszitting omwille van afwezigheid van schepen Patricia Waerniers)
Uit de verslagen van het schepencollege van 09 juli 2021 en 21 oktober 2021 bleek dat het dak van sporthal Den Akker dringend aan renovatie toe is. Zo stond in de notulen van 21 oktober 2021 het volgende te lezen:
“Bij de opmaak van de meerjarenplanning werd de totaalrenovatie van het dak van sporthal Den Akker voorgesteld tegen een bedrag van ruim € 500.000,00. Sommige delen van het dak zijn van hoge leeftijd en sterk versleten. Andere delen zijn recenter en vertonen enkel plaatselijke problemen. Het renovatiedossier werd in totaliteit geweerd uit de MJP, hoewel het gekend is dat een renovatie van de oudste dakdelen zich mogelijks op korte termijn zou opdringen. Naar aanleiding van frequent voorkomende waterinsijpeling aan het dak van sporthal Den Akker en de vaststelling dat plaatselijk herstel geen optie meer is, stelden sportdienst en technische dienst in de zitting van 09 juli 2021 voor aan het college om (via gebouwbeheerder Farys) een studie te laten uitvoeren, met de bedoeling zo snel mogelijk een renovatie van de slechtste dakdelen te laten uitvoeren. Het college besliste geen studie te laten uitvoeren, met de bedoeling meteen aannemers aan te spreken en aan die aannemers te vragen om een beperkte studie uit te voeren in het kader van de opmaak van hun offerte”.
Uit argumentatie van Farys bleek echter dat deze optie omwille van verschillende redenen niet realistisch is. Er werd daarom tijdens de collegezitting van 21 oktober 2021 opnieuw voorgesteld om Farys de opdracht te geven deze voorstudie te laten uitvoeren binnen hun raamovereenkomst met studiebureau Robuust tegen het maximale bedrag van 3.000 euro. Gezien de onmogelijkheid om verdere schade aan het gebouw te voorkomen via plaatselijk herstel, werd eveneens voorgesteld om vervolgens zo snel mogelijk de nodige budgetten voor uitvoering te voorzien via budgetwijziging / aanpassing MJP.
Ik kaartte deze toestand aan op de gemeenteraad van december 2021. De schepen van Sport antwoordde toen dat er een studie liep rond de renovatie van het dak van de Sporthal.
De hevige regenval van de voorbije weken bracht blijkbaar extra schade toe aan het dak van Den Akker. Daardoor zou de kantine van de sporthal momenteel niet meer gebruikt kunnen worden. Hierover de volgende vragen:
Raadslid Jef Vansteenhuuyse
Kosten zwerfvuilcamera
Uit onderzoek blijkt de camera maar tweemaal voor herstel te zijn binnengebracht bij de firma RTS. De totale kostprijs was minimaal. De laatste maal dat deze camera werd binnengebracht was geen technisch defect maar een grote beschadiging waardoor een grotere vervanging moest gebeuren aan het toestel.
Blijft de schepen bij zijn bewering dat de camera veelvuldig herstel nodig had? Blijft ook de bewering overeind dat de camera geen kwaliteitsvolle beelden kon maken? Wordt het herstel toch nog overwogen om de problematiek van het sluikstorten aan te pakken?
Raadslid Barbara Vandenbrande
Zoekzones bedrijventerreinen
Via sociale media kon ik vernemen dat de burgemeester bij WVI langs is gegaan om een snelle afhandeling te bepleiten voor extra bedrijfsruimte voor zonevreemde bedrijven in Beernem. En voor extra ruimte om te ondernemen in de toekomst.
Graag had ik stand van zaken en het antwoord van WVI daaromtrent vernomen.
Raadslid Lien De Wispelaere
Project Family ProEf
In het project Family ProEf werken lokale besturen samen met het Agentschap Uitbetaling Groeipakket(VUTG) om toelagen en andere voordelen uit het lokaal gezinsbeleid automatisch te kunnen toekennen op basis van gegevens uit het Groeipakket. Op de site van het Groeipakket zag ik dat onze gemeente interesse had in dit project. Wat betekent die interesse precies?