Terug OCMW-raad

Thu 14/11/2024 - 21:30 de raadzaal

Goedkeuring notulen vorige zitting

Openbaar

Financiƫn en begroting

  • De jaarrekening 2023 werd in zitting van 20 juni 2024 door de raad voor maatschappelijk welzijn vastgesteld.

    Het besluit van de gouverneur houdende de goedkeuring van de jaarrekening 2023 dateert van 09 oktober 2024 en werd ontvangen op 10 oktober 2024 en wordt aan de raad voor maatschappelijk welzijn ter kennisname voorgelegd.

    Het nazicht van de jaarrekening 2023 heeft niet geleid tot formele vaststellingen.

  • Tussentijds opvolgingsrapportering

    In het verleden moesten de raadsleden zich in de praktijk uitspreken over bijsturingen van de planning, in de vorm van een budgetwijziging en/of een aanpassing van het meerjarenplan. Die aanpassingen van de planningsdocumenten vormden enerzijds een zware administratieve last. De rapporten bevatten anderzijds vooral informatie over de uitvoering van de kredieten en de noodzaak tot aanpassing ervan (de autorisatie) in plaats van een echte stand van zaken van de uitvoering van het geplande beleid.

    Daarom beperkt de regelgever voortaan de verplichte rapportering aan de raad omwille van kredietwijzigingen en autorisatie. Het budget als afzonderlijk beleidsrapport is afgeschaft. De vaststelling van de kredieten en de autorisatie zijn geïntegreerd in het meerjarenplan en de verplichte jaarlijkse aanpassingen daarvan. Daarnaast trekt het Besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018 ook het niveau waarop de raad autorisatie geeft op.

    Die ingrepen hebben tot gevolg dat de controlefunctie van raadsleden niet in eerste instantie gericht is op de kredietbewaking, maar wel op de opvolging van de uitvoering van de planning en de realisatie van de beleidsdoelstellingen, actieplannen en acties (zie Parl.St. Vl. Parl. 2017-18, nr. 1353/1,114).

    Deze opvolgingsrapportering is een onderdeel van de beleids- en beheerscyclus, maar is geen beleidsrapport.

    De opvolgingsrapportering bevat minstens volgende elementen:
    1° een stand van zaken van de prioritaire acties of actieplannen van het meerjarenplan;
    2° een overzicht van de geraamde en de gerealiseerde ontvangsten en uitgaven voor het lopende jaar;
    3° in voorkomend geval, de wijzigingen in de assumpties die gekozen werden bij de opmaak van het meerjarenplan of de aanpassing ervan;
    4° in voorkomend geval, de wijzigingen in de financiële risico's.

    Het "opvolgingsrapport eerste semester 2024, uitvoering meerjarenplan 2020-2025" voor gemeente en OCMW Beernem wordt ter kennisname aan de raad voor maatschappelijk welzijn voorgelegd.

Personeelszaken

Sociale dienst

  • Het participatietraject, ook ‘vierde pijler’ genoemd, is sinds 01 januari 2023 een onderdeel van het inburgeringstraject volgens het gewijzigd decreet van 07 juni 2013. Om deze decretale verplichting vorm te geven, organiseerde Vlaanderen twee oproepen.

    Via een eerste oproep, “Oproep 41”, werden middelen vanuit Vlaanderen/Europa-WSE voorzien om de operationalisering van een lerend regionetwerk op te starten. Hiermee werd sinds 01 december 2023 een netwerkcoach (Paulina Arcos) en netwerkcoördinator (Nathan Vandendriessche) aangesteld als faciliterende netwerkmedewerkers voor regio Brugge.

    Via een tweede oproep, “Oproep 60”, voorziet Vlaanderen/Europa-WSE tijdelijke (~2 jaar) financiering voor de regionale acties in functie van nieuwe uitdagingen en oplossingen die door het netwerk worden geformuleerd. ‘Regio Brugge’, waarvan ons bestuur deel uitmaakt, bundelde 9 acties in een actieplan om de regionale uitdagingen aan te gaan:

    1. Uitschrijven van inclusiememorandum om draagvlak te creëren voor het thema
    2. Ondersteunen en versterken van de competenties van onze organisaties en lokale openbare besturen
    3. Stakeholderanalyse, waaronder een diepgaande doelgroep analyse
    4. Onderzoek naar bijkomende/duurzame financiële middelen voor het netwerk via cocreatiesessie(s)
    5. Opzetten en bewaken van kwaliteit van het aanbod via een 4U-kwaliteitslabel
    6. Regionaal georganiseerde vrijwilligerswerking
    7.  Regionale ondersteuning en uitbouw van buddywerking
    8.  Nieuwkomers ontwikkelen eigen aanbod
    9. Implementeren van Wijk-werken binnen de 4de pijler

    De financiering van dit actieplan gebeurt voor 75% vanuit Vlaanderen/Europa-WSE en voor 25% vanuit de 10 lokale besturen van ‘regio Brugge’.

    Op 01 januari 2023 trad de werking van de 4de pijler inburgering in voege.

    Naast de 3 pijlers inburgeringstraject (nl. maatschappelijke oriëntatie, Nederlands, traject naar werk) worden aan nieuwkomers nu ook participatie- en netwerktrajecten aangeboden. Het is de bedoeling om de nieuwkomers te laten deelnemen aan het maatschappelijk leven met het oog op hun integratie. Concreet kan dit gaan om vrijwilligerswerk, buddywerking, stages, aansluiten bij een vrijetijdsorganisatie, enz… Er is een minimum van 40u dat moet gevolgd worden.

    Europa Werk en Sociale economie lanceerden hiervoor de projectoproep 41. De lokale besturen zijn hier prioritaire partner binnen hun decretale regierol integratiebeleid. Ze kunnen hiertoe een overzicht geven van de lokale/regionale mogelijkheden, het aanbod toegankelijk maken en een extra aanbod ontwikkelen, in samenwerking met partners of andere lokale besturen.

    Op 16 juni 2024 keurde Vlaanderen/Europa-WSE het regionale actieplan 2024-2026 voor regio Brugge goed. Door deze goedkeuring wordt het budget van € 221.740,87 voor het project gevrijwaard en officialiseren we de samenwerkingen in regio Brugge om de vooropgestelde doelen te halen.

    Het vast bureau verleende in zitting van 25 oktober 2024 een gunstig advies om vermelde samenwerkingsovereenkomst tussen de lokale besturen uit de regio en de kernpartners goed te keuren en dit ter goedkeuring voor te leggen aan de raad voor maatschappelijk welzijn d.d. 14 november 2024.

Goedkeuring notulen ter zitting