De voorzitter Kris Vincke opent de zitting met een aantal mededelingen.
De notulen van de zitting van de gemeenteraad van 14 december 2023 worden ter goedkeuring voorgelegd.
In de meerjarenplanning is een budget van € 400.000,00 voorzien in 2024 voor de afbraak van het gesloten zwembad Bloemendale.
In 2009 is de gemeente toegetreden tot de S-divisie van Farys waarbij o.a. het gebruiksrecht van het zwembad werd ingebracht.
Het zwembad is gesloten om veiligheidsredenen sinds 19 juli 2021. De gemeente wenst het zwembad zelf af te breken en het perceel een nieuwe bestemming te geven.
Om dit te realiseren is het aangewezen dit gebruikrecht terug te nemen.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de terugname van het gebruiksrecht van het zwembad uit de S-divisie van Farys goed te keuren voor wat betreft de percelen kadastraal gekend onder afdeling 1, sectie C, nr. 82M2, gelegen langs de C. Marichalstraat 3 te 8370 Beernem.
Het jaaractieplan 2024 van de hulpverleningszone werd voorgelegd aan het zonecollege en werd voorlopig vastgelegd door de zoneraad in haar zitting van 18 december 2023. Het schepencollege nam kennis van het jaaractieplan 2024 ter zitting van 05 januari 2024. Het jaaractieplan wordt ter definitieve goedkeuring voorgelegd in de zoneraad van 29 januari 2024. Het gaat om een verderzetting van het meerjarenplan 2020-2025.
Op voorstel van het zonecollege en de zoneraad wordt het jaaractieplan 2024 aan de gemeenten van haar werkingsgebied bezorgd om het ter advies voor te leggen aan de resp. gemeenteraden.
De uitrol van publieke laadinfrastructuur op het openbare domein zal de komende jaren door de Vlaamse overheid georganiseerd worden door middel van een concessie-opdracht. De Vlaamse Regering duidde laadpaaloperatoren aan die de komende twee jaar deze uitrol zullen verzorgen, voor de gemeente Beernem is dat TotalEnergies.
Het is de taak van de gemeente om hiervoor geschikte parkeerplaatsen ter beschikking te stellen en deze ook te reglementeren.
Binnen het concept 'paal volgt wagen' werd een nieuwe aanvraag goedgekeurd.
Concreet gaat het om 2 parkeerplaatsen op de dolomietparking palend aan het appartementsgebouw Parkstraat 70 (maar dus gelegen in de Stationsstraat).
De geselecteerde locatie betreft een gemeenteweg.
Deze moet gereglementeerd worden als 'parkeren voorbehouden voor elektrische voertuigen'. Om te vermijden dat eigenaars van elektrische wagens deze plaats continu bezetten, wordt er aangeraden om een maximale parkeerduur op te leggen, bv. max. 3 uur. Dit is voldoende om de auto te laden. Daarna moet de auto verplaatst worden om anderen de mogelijkheid te geven op te laden.
Deze maatregel kan worden gereglementeerd door een aanvulling in "Afdeling I Gemeentewegen - artikel 14 'Parkeerplaatsen voorbehouden voor bepaalde categorieën' " van het gecoördineerd gemeentelijk aanvullend reglement op de politie op het wegverkeer.
In de Sint-Jorisstraat (deel gemeenteweg aan het station) en de M. Sabbestraat werd een verkeersleefbaarheidsonderzoek uitgevoerd. Grootste bekommernissen zijn de te hoge snelheid en het sluipverkeer dat de lichten in de Sint-Andreaslaan wil ontwijken. Samen met de bewoners en in overleg met de verkeerscommissie werden enkele verbetervoorstellen geformuleerd.
De Sint-Jorisstraat (deel gemeenteweg) is een woonstraat waar ook een toegang naar het Station is gelegen. Deze straat heeft géén functie van doorgangsstraat - doorgaand verkeer dient de gewestweg N368 Sint Andreaslaan te volgen en via de lichten de N368 Stationsstraat in te rijden. De aanwezigheid van een toegang naar het station trekt uiteraard ook heel wat fietsers aan wat we willen ondersteunen en ook veilig willen laten verlopen. Niet bestemmingsverkeer willen we zoveel mogelijk weren.
Zo zal onder andere een proefopstelling met éénrichtingsverkeer uitgetest worden.
Daarnaast wordt voorgesteld in de Sint-Jorisstraat (deel gemeenteweg - dus vanaf het kruispunt met de Sint-Andreaslaan tot aan het station), in de Stationsstraat (deel gemeenteweg - dus vanaf gewestweg tot aan het station) en in de M. Sabbestraat een zone met snelheidsbeperking tot 30km/u in te stellen. De doodlopende zijstraten van de Sint-Jorisstraat, de Alice Nahonstraat en Binnenweg vallen automatisch binnen deze afbakening.
Deze maatregel betreft enkel gemeentewegen.
Dit kan gereglementeerd worden door een aanvulling van artikel 4 'snelheidsbeperkingen' in "Afdeling I Gemeentewegen" van het gecoördineerd gemeentelijk aanvullend reglement op de politie op het wegverkeer van 03 juli 2014.
Aan de gemeenteraad wordt met gunstig advies van het college voorgesteld om de aanvulling in het gecoördineerd gemeentelijk aanvullend reglement op de politie op het wegverkeer goed te keuren.
De Sint-Jorisstraat (deel gemeenteweg) is in het gecoördineerd gemeentelijk aanvullend reglement op de politie op het wegverkeer opgenomen in de lijst met straten waar voorrang wordt aan toegekend. In praktijk staat dit zo ook aangeduid aan de zijstraten maar niet aan de Binnenweg, daar geldt dus voorrang van rechts.
De straten die opgenomen zijn op de lijst van voorrangsstraten zijn voornamelijk onze hoofdstraten.
De Sint-Jorisstraat is echter een woonstraat, wel met een toegang naar het station. Hier wordt in principe enkel bestemmingsverkeer verwacht, doorgaand verkeer moet de N368 volgen. In dergelijke straten laten we normaal de algemene regel gelden, namelijk voorrang van rechts. Dit werkt ook snelheidsremmend gezien men aan de kruispunten moet inhouden voor mogelijks verkeer van rechts.
Daarom wordt voorgesteld de voorrangsweg in de Sint-Jorisstraat op te heffen en er de algemene voorrang van rechts te laten gelden aan alle kruispunten.
Deze maatregel betreft enkel gemeentewegen.
Hiervoor zal de Sint-Jorisstraat geschrapt worden uit de lijst van artikel 6 'Voorrangsregeling' in "Afdeling I Gemeentewegen" van het gecoördineerd gemeentelijk aanvullend reglement op de politie op het wegverkeer van 03 juli 2014.
Aan de gemeenteraad wordt met gunstig advies van het college voorgesteld om de wijziging in het gecoördineerd gemeentelijk aanvullend reglement op de politie op het wegverkeer goed te keuren.
Artsen zonder Grenzen is een onafhankelijke, onpartijdige en neutrale humanitaire organisatie. Ze werken alleen op basis van medische nood en gaan daar naartoe waar die het grootst is. In Gaza, een van de dichtstbevolkte gebieden op aarde, worden ongeveer 2,2 miljoen mensen die al een chronische crisis doormaakten, nu geconfronteerd met een humanitaire ramp. Ziekenhuizen zijn overweldigd en hebben een kritiek tekort aan voorraden, brandstof en elektriciteit. Sommige zijn helemaal niet meer operationeel.
Sinds 1989 werken AZG-teams in Palestina, waar ze traumazorg en geestelijke gezondheidszorg bieden en een gespecialiseerd project voor reconstructieve chirurgie runnen. Momenteel hebben ze ongeveer 300 medewerkers in Gaza.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om goedkeuring te geven aan het voorstel tot noodhulp.
Het reglement buurtfeest/speelstraat/sneeuwstraat van 2019 werd geüpdatet. De periode voor de aanvraag van een sneeuwstraat werd uitgebreid en de subsidie 'Buurtoppepper' werd aan het reglement toegevoegd.
Het aangepaste reglement Buurtfeest-speelstraat-sneeuwstraat 2024 wordt ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.
In uitvoering van het Besluit van de Vlaamse Regering van januari 2018 van een pilootproject 'lerarenplatform' betreffende het bieden van werkzekerheid en een opdracht die voldoende substantieel is aan tijdelijke leerkrachten werd een protocol afgesloten tussen de scholengemeenschap 'De Oostkant' en de representatieve vakorganisatie(s) ACOD, COV en VSOA.
De deelnemende samenwerkingsplatformen uit het basis- en secundair onderwijs krijgen hierdoor de mogelijkheid om een aantal leerkrachten een aanstelling te geven van 01 september tot en met 30 juni van het lopend schooljaar.
Het protocol wordt ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.
De vragen en suggesties, ingediend door de gemeenteraadsleden, worden besproken: