Terug OCMW-raad

Thu 23/02/2023 - 21:30 de raadzaal

Goedkeuring notulen vorige zitting

Openbaar

Grondbeleid en patrimonium

  • Bij de heraanleg van de stationsomgeving was voorzien om een fietspunt en een openbaar toilet te bouwen. Omwille van budgettaire redenen werd de bouw van dit gebouw via TUC rail niet uitgevoerd.
    In 2019 werd beslist om het fietspunt en het openbaar toilet onder te brengen in containers. De huidige containers kunnen wettelijk niet gebruikt worden (langer dan 2 jaar dienen ze te voldoen aan de EPB wetgeving). Omwille van de steeds strengere energienormen, stijgende energieprijzen en als sluitstuk van het vernieuwde stationsplein is het wenselijk over te gaan tot het bouwen van een vaste constructie in houtskeletbouw conform de huidige normering. Er wordt geopteerd om binnen het reeds vergunde gabarit een vaste constructie op te trekken.

    Er wordt gekozen voor een onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

    Aan de raad voor maatschappelijk welzijn wordt gevraagd goedkeuring te verlenen aan het bestek en de lastenvoorwaarden, op gunstig advies van het vast bureau.

Sociale zaken

  • Vlaanderen struikelt over de toegankelijkheid van de geestelijke gezondheidszorg. Lange wachttijden, dure psychotherapeuten en een hoge drempel zorgen ervoor dat mensen met psychische problemen vaak niet de hulp krijgen die ze nodig hebben.

    Gezien de omgevingsanalyse, het bevolkingsprofiel en de talrijke aanwezigheid binnen onze gemeente van voorzieningen met betrekking tot geestelijke gezondheidszorg enerzijds en diverse zorginstellingen anderzijds, investeert het OCMW sinds jaren in een samenwerking met het “Psychiatrisch Expertise Team” (PET), deelwerking van Covias.

    Het doel van dit team bestaat erin eerstelijnsactoren te ondersteunen en te coachen bij hun contacten met en hulpverlening aan cliënten waarbij er een vermoeden is van een geestelijke gezondheidsproblematiek. De samenwerking tussen de reguliere zorg en de geestelijke gezondheidszorg wordt op deze wijze versterkt zodat hulpverlening binnen de eerste lijn maximaal kan afgestemd worden op de ondersteuningsnoden van de cliënt en zijn netwerk.

    VZW ‘De Beernemse notenkraker’ staat reeds sinds 2014 in voor de voedselbedeling ten gunste van personen die geconfronteerd worden met financiële problemen. Hiertoe wordt een beroep gedaan op tal van vrijwilligers. De wekelijkse bedeling van voedsel gaat door in het gebouwencomplex van de Klaver.

    Teneinde hun werking te ondersteunen, werd ook in het meerjarenplan 2020-2025 voorzien in een werkingstoelage ten bedrage van € 2.500,00 per jaar.

    Naar aanleiding van het bericht van COVIAS waarin zij melden dat zij de samenwerking met de Beernemse Notenkraker mbt de voedselbedeling wensen te beëindigen, werd samen met COVIAS gezocht naar een manier om deze vorm van materiële hulp anders te gaan organiseren, zodat wij vanuit het Sociaal Huis een verderzetting van deze vorm van hulp kunnen voorzien voor de mensen uit onze gemeente die afhankelijk zijn van deze hulpverlening. Daartoe werd een vernieuwde samenwerkingsovereenkomst opgemaakt tussen 4Veld, deelwerking van Covias en het OCMW – Sociaal huis Beernem. 

    Deze overeenkomst wordt ter goedkeuring voorgelegd aan de Raad voor Maatschappelijk Welzijn.