De voorzitter opent de vergadering.
Bij de opening van de zitting worden de volgende mededelingen gedaan:
1. Zijn verontschuldigd: raadsleden Christine Stroobandt, Arthur Debrandander, schepen Patricia Waerniers. Raadslid Barbara Vandenbrande zal later zijn.
2. De data van de gemeenteraadszittingen en de zittingen van de raad voor maatschappelijk welzijn voor 2024 worden meegedeeld
3. Ontwerp GRUP Ventilus
De Vlaamse Regering stelde op 07 juli 2023 het ontwerp Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan 'Ventilus' voorlopig vast. In uitvoering van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening ontwerpt de Vlaamse Regering het ontwerpplan aan een openbaar onderzoek van 29 augustus 2023 tot 27 oktober 2023. Het tracé gaat door volgende gemeentes: Anzegem, Ardooie, Avelgem, Blankenberge, Bredene, Brugge, De Haan, Deerlijk, Harelbeke, Ingelmunster, Izegem, Jabbeke, Ledegem, Lendelede, Lichtervelde, Meulebeke, Oostende, Oostkamp, Oudenburg, Pittem, Roeselare, Torhout, Waregem, Wingene, Zedelgem, Zuienkerke en Zwevegem.
Vermits de milieubeoordeling ook betrekking had op andere tracé-alternatieven dan vertaald in het ontwerp GRUP, ligt het plan ook ter inzage bij dienst omgeving van gemeentebestuur Beernem.
De gemeenteraad kan ook advies uitbrengen aan de Vlaamse Regering p/a Afdeling Gebiedsontwikkeling, Omgevingsplanning en - projecten en dit uiterlijk de laatste dag van het openbaar onderzoek. Wanneer geen advies gegeven wordt, wordt aan de adviesvereiste voorbijgegaan.
Aangezien het huidig traject via Brugge, Jabbeke, Zedelgem, grens Oostkamp/Torhout enzoverder loopt, op grote afstand van Beernem oordeelde het college dat het weinig zin had om als lokaal bestuur Beernem een advies te formuleren. Dit wordt ter kennisgeving meegedeeld aan de gemeenteraad.
De notulen van de zitting van de gemeenteraad van 22 juni 2023 worden ter goedkeuring voorgelegd.
Artikelen 277 §1 en 278 §1 van het decreet lokaal bestuur
Ontwerpnotulen van de zitting van de gemeenteraad van 22 juni 2023.
De notulen van de zitting van de gemeenteraad van 22 juni 2023 worden goedgekeurd.
Artikelen 40 e.v. decreet lokaal bestuur
In het verleden moesten de raadsleden zich in de praktijk uitspreken over bijsturingen van de planning, in de vorm van een budgetwijziging en/of een aanpassing van het meerjarenplan. Die aanpassingen van de planningsdocumenten vormden enerzijds een zware administratieve last. De rapporten bevatten anderzijds vooral informatie over de uitvoering van de kredieten en de noodzaak tot aanpassing ervan (de autorisatie) in plaats van een echte stand van zaken van de uitvoering van het geplande beleid.
Daarom beperkt de regelgever voortaan de verplichte rapportering aan de raad omwille van kredietwijzigingen en autorisatie. Het budget als afzonderlijk beleidsrapport is afgeschaft. De vaststelling van de kredieten en de autorisatie zijn geïntegreerd in het meerjarenplan en de verplichte jaarlijkse aanpassingen daarvan. Daarnaast trekt het Besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018 ook het niveau waarop de raad autorisatie geeft op.
Die ingrepen hebben tot gevolg dat de controlefunctie van raadsleden niet in eerste instantie gericht is op de kredietbewaking, maar wel op de opvolging van de uitvoering van de planning en de realisatie van de beleidsdoelstellingen, actieplannen en acties (zie Parl.St. Vl. Parl. 2017-18, nr. 1353/1,114).
Deze opvolgingsrapportering is een onderdeel van de beleids- en beheerscyclus, maar is geen beleidsrapport.
De opvolgingsrapportering bevat minstens volgende elementen:
1° een stand van zaken van de prioritaire acties of actieplannen van het meerjarenplan;
2° een overzicht van de geraamde en de gerealiseerde ontvangsten en uitgaven voor het lopende jaar;
3° in voorkomend geval, de wijzigingen in de assumpties die gekozen werden bij de opmaak van het meerjarenplan of de aanpassing ervan;
4° in voorkomend geval, de wijzigingen in de financiële risico's.
Het "opvolgingsrapport eerste semester 2023, uitvoering meerjarenplan 2020-2025" voor gemeente en OCMW Beernem wordt ter kennisname aan de gemeenteraad voorgelegd.
Mondelinge toelichting wordt ter zitting gegeven door burgemeester Jos Sypré.
Realisatiestatus acties - stand van zaken d.d. 30 juni 2023
Er is een tussenkomst door raadslid Gijs Degrande.
Artikel 1: Er wordt kennis genomen van het 'opvolgingsrapport eerste semester 2023, uitvoering meerjarenplan 2020-2025' voor gemeente en OCMW Beernem.
Artikel 2: Deze beslissing wordt ter kennis gebracht van de heer provinciegouverneur, zoals bepaald in artikel 330 e.v. van het decreet lokaal bestuur.
Artikel 40 e.v. DLB
Omdat de politiezone wenst gebruik te maken van verschillende camerasystemen, vraagt zij hiervoor de principiële toestemming aan de respectievelijke gemeenteraden. Het gaat meer bepaald om:
Gemeente Beernem
Een uitbreiding van dit netwerk is mogelijk.
Bodycams
De politiezone vraagt toestemming tot het zichtbaar gebruik van de bodycams. Enkel leden van het operationeel kader in uniform of met een interventiearmband mogen een bodycam dragen.
De bodycam wordt in principe boven de kogelwerende vest gedragen en wordt bevestigd met de door de firma geleverde bevestigingsmiddelen.
PLAATS |
TOELICHTING |
GEBRUIKSDUUR |
Niet besloten plaatsen |
Openbare weg |
Altijd |
Besloten plaatsen waar de politie beheerder is |
Politiehuis |
Altijd |
Publiek toegankelijk besloten plaatsen |
Stations, horeca, instellingen |
Tijdens de duur van een interventie |
Niet voor publiek toegankelijk besloten plaatsen |
Private woningen |
Tijdens de duur van een interventie |
Deze richtlijnen gelden voor alle leden van de geïntegreerde politie die actief zijn op het grondgebied van de politiezone.
De korpschef van de politiezone Het Houtsche vraagt de principiële toestemming om in de gemeenten van de politiezone gebruik te maken van de verschillende camerasystemen, bodycams en dashcams, onder de voorwaarden vermeld in de nota.
Deze principiële toestemmingsaanvraag wordt - met gunstig advies van het college van burgemeester en schepenen - ter goedkeuring voorgelegd in de gemeenteraad.
Onderhavige aanvraag tot principiële toestemming wordt ingediend conform de richtlijnen vermeld in de wet van 21 maart 2018 tot wijziging van de wet op het politieambt om het gebruik van camera’s door de politiediensten te regelen, en tot wijziging van de camerawet van 21 maart 2007.
Artikel 8 van de wet van 21 maart 2018 bepaalt de toevoeging van artikel 25/3 van de WPA met name:
artikel 25/3 § 1: in het kader van hun opdrachten kunnen de politiediensten camera’s op zichtbare wijze gebruiken, onder de volgende voorwaarden:
1° in de niet-besloten plaatsen en de besloten plaatsen waarvan zij de beheerder zijn:
vaste, tijdelijk vaste of mobiele camera's, die in voorkomend geval intelligent zijn;
2° in voor het publiek toegankelijke besloten plaatsen, waarvan zij niet de beheerder zijn:
a) mobiele camera's, die in voorkomend geval intelligent zijn, tijdens de duur van een interventie;
b) vaste en tijdelijk vaste camera's, die in voorkomend geval intelligent zijn, mits het akkoord van de beheerder van de plaats, in de luchthavens, havenfaciliteiten zoals bedoeld in artikel 5, 6°, van de wet van 5 februari 2007 betreffende de maritieme beveiliging, stations van het openbaar vervoer, en plaatsen die door hun aard aan een bijzonder veiligheidsrisico onderhevig zijn, aangeduid bij koninklijk besluit vastgesteld na overleg in de Ministerraad, waarvan het ontwerp voor advies wordt voorgelegd aan de bevoegde toezichthoudende autoriteit voor de verwerking van persoonsgegevens;
c) tijdelijk vaste camera's, die in voorkomend geval intelligent zijn, in het kader van de uitvoering van gespecialiseerde opdrachten van bescherming van personen, tijdens de duur van de operatie;
d) tijdelijk vaste camera's, die in voorkomend geval intelligent zijn, in het kader van de uitvoering van gespecialiseerde opdrachten van bescherming van goederen, voor zover de beheerder van de plaats zich hiertegen niet heeft verzet, tijdens de duur van de operatie;
3° in niet voor het publiek toegankelijke besloten plaatsen, waarvan zij niet de beheerders zijn:
a) mobiele camera's, die in voorkomend geval intelligent zijn, tijdens de duur van een interventie;
b) tijdelijk vaste camera's, die in voorkomend geval intelligent zijn, in het kader van de uitvoering van gespecialiseerde opdrachten van bescherming van personen, tijdens de duur van de operatie;
c) tijdelijk vaste camera's, die in voorkomend geval intelligent zijn, in het kader van de uitvoering van gespecialiseerde opdrachten van bescherming van goederen, voor zover de beheerder van de plaats zich hiertegen niet heeft verzet, tijdens de duur van de operatie;
Het zichtbare gebruik van camera’s voor het inwinnen van informatie van bestuurlijke politie is bovendien aan een aantal gebruiksvoorwaarden verbonden (artikel 25/3 §2 WPA).
Camera’s mogen noch beelden opleveren die de intimiteit van een persoon schenden, noch gericht zijn op het inwinnen van informatie over de raciale of etnische oorsprong van een persoon, zijn religieuze of levensbeschouwelijke overtuigingen, zijn politieke opvattingen, zijn vakbondslidmaatschap, zijn gezondheidstoestand, zijn seksleven of zijn seksuele geaardheid (artikel 25/3 §3 WPA).
Er wordt eveneens een artikel 25/4 ingevoegd luidende:
Een politiedienst kan camera’s plaatsen en gebruiken overeenkomstig artikel 25/3, of op zichtbare wijze gebruik maken van camera’s geplaatst door derden zoals bedoeld in artikel 25/1, §2, op het grondgebied dat onder zijn bevoegdheid valt, na voorafgaande principiële toestemming van de respectievelijke gemeenteraden, als het gaat om een politiezone (§1). De in paragraaf 1 bedoelde toestemming wordt niet gevraagd, als het gaat om het plaatsen en het gebruik van camera’s in besloten plaatsen waarvan de politiediensten de beheerders zijn (§5).
Elke beslissing tot toestemming dient ter kennis te worden gebracht aan de procureur des Konings. De toestemming wordt openbaar gemaakt wanneer zij betrekking heeft op opdrachten van bestuurlijke politie (§4).
Wanneer andere personen dan de leden van de politiediensten in real time toegang hebben tot de beelden van de camera’s waarvan de plaatsing en het gebruik door deze wet worden geregeld, in het kader van de uitvoering van de bevoegdheden die hen worden toevertrouwd door of krachtens de wet die hun opdrachten regelt, gebeurt het bekijken van deze beelden in real time onder toezicht van de politiediensten, behoudens in de gevallen waarin de wet voorziet.
De politiezone Het Houtsche zal een beeldverwerkingsregister bijhouden met alle gebruiken van camera’s en deze op digitale wijze bewaren.
Voor meer info wordt verwezen naar de vermelde wet van 21 maart 2018 en naar de wet op het politieambt. De wettelijk bepaalde voorwaarden zullen gerespecteerd worden.
De doeleinden waarvoor de camera’s zullen worden geïnstalleerd of gebruikt:
Opdrachten van bestuurlijke en gerechtelijke politie zoals voorzien in de wet op het politieambt en mits de beperkingen die de wet op het politieambt oplegt.
Voor opdrachten van gerechtelijke politie, gedefinieerd in artikel 15 WPA, geldt geen beperking voor het gebruik van de data, gegenereerd door deze camera’s.
Voor opdrachten van bestuurlijke politie, gedefinieerd in artikel 14 WPA, geldt volgende beperking voor het gebruik van de data, gegenereerd door deze camera’s:
“Artikel 25/3 § 2. Het zichtbare gebruik van camera's voor het inwinnen van informatie van bestuurlijke politie bedoeld in artikel 44/5, §1, is uitsluitend toegelaten in de gevallen bedoeld in artikel 44/5, §1, eerste lid, 2° tot 6°. Wat artikel 44/5, §1, eerste lid, 5°, betreft, kan dat gebruik bovendien alleen worden toegelaten ten aanzien van de categorieën van personen bedoeld in artikelen 18, 19 en 20 WPA".
Om deze doelen te kunnen realiseren wenst de politiezone gebruik te maken van het centrale beheerssysteem van de federale politie, dat dienstdoet als technische gegevensbank voor het nationale A.N.P.R.-netwerk. Dit conform de modaliteiten beschreven onder artikel 44/11/3septies en 44/11/3decies WPA.
Doeleinden in het kader van het algemeen personeelsbeheer.
De gebruiksmodaliteiten
Er zijn voldoende elementen die erop wijzen dat er veiligheids- en overlastproblemen bestaan die de inzet van bovenvermelde camerasystemen verantwoorden. Het geweld tegen en door politiemensen neemt toe. De inzet van camera’s kan ter zake een ontradend effect hebben.
Impact- en risicoanalyse op het vlak van de bescherming van de persoonlijke levenssfeer en op operationeel niveau (wat de categorieën van verwerkte persoonsgegevens betreft, de proportionaliteit van de aangewende middelen, de te bereiken operationele doelstellingen en de bewaartermijn van de gegevens die nodig is om deze doelstellingen te bereiken)
De informatie van persoonsgegevens die verzameld worden door middel van camera’s kunnen worden geregistreerd en bewaard voor een duur van niet meer dan 12 maanden, te rekenen vanaf de registratie ervan, tenzij in een andere termijn voorzien. De toegang tot deze persoonsgegevens en informatie wordt toegelaten gedurende een periode van een maand, te rekenen vanaf de registratie ervan, op voorwaarde dat het operationeel gemotiveerd is en dat het noodzakelijk is voor de uitoefening van een welbepaalde opdracht. Na de eerste bewaarmaand is de toegang tot die persoonsgegevens en informatie enkel voor doeleinden van gerechtelijke politie mogelijk mits een schriftelijke en met redenen omklede beslissing van de Procureur des Konings. De toegang tot deze persoonsgegevens en informatie is beveiligd, alle toegangen worden dagelijks bijgewerkt en de concrete redenen van de bevragingen worden geregistreerd.
Subsidiariteit van het gebruik van camera’s
Cameratoezicht kan enkel een meerwaarde bieden indien het deel uitmaakt van een breder pakket van maatregelen. Het gebruik van vaste camera’s is een bijkomend hulpmiddel waardoor de politie efficiënter kan worden ingezet.
Proportionaliteit van het gebruik van camera’s
De plaatsing en het gebruik van vaste camera’s kan fundamenteel bijdragen tot het verhogen van de veiligheid en de leefbaarheid in onze gemeenten. Garanties zullen moeten worden ingebouwd om de privacy van de omwonenden te garanderen (geen inkijk).
Er moet steeds een evenwicht zijn tussen het cameratoezicht en het respect voor de persoonlijke levenssfeer. Er moet dus duidelijk gecommuniceerd worden over de aanwezigheid van camera’s.
Het voorstel inzake cameratoezicht voldoet aan de privacy-beginselen.
Mondelinge toelichting wordt gegeven door Korpschef PZ Het Houtsche Veerle Dhondt .
Er zijn tussenkomsten door raadslid Lode Vanneste en voorzitter Kris Vincke beantwoord door korpschef PZ Het Houtsche Veerle Dhondt.
Artikel 1: De gemeenteraad verleent principiële toestemming aan PZ Het Houtsche voor het gebruik van verschillende camerasystemen op het grondgebied van de politiezone en meer bepaald op het grondgebied van Beernem onder de voorwaarden bepaald in deze beslissing (zie argumentatie en regelgeving) en voor de doeleinden omschreven in de beslissing (zie argumentatie en regelgeving) en in de Wet op het politieambt.
Artikel 2: Een afschrift van deze beslissing wordt bezorgd aan de PZ Het Houtsche en aan de Procureur des Konings te West-Vlaanderen.
Artikel 3: Deze beslissing wordt ter kennis gebracht van de heer provinciegouverneur, zoals bepaald in artikel 330 e.v. van het decreet over het lokaal bestuur.
In Titel 3.5 "De gemeentelijke dotatie aan de Politieraad, 3.5.1. Overeenstemming tussen politiebegroting en gemeentebegroting van de omzendbrief BA-2002/12 van 27 september 2002" wordt bepaald dat het ten stelligste aanbevolen is dat de gemeentelijke dotatie aan de politiezone vastgesteld wordt in een afzonderlijke gemeenteraadsbeslissing, vooraleer zowel de politiezone als de gemeente zelf een beslissing treffen over de politiebegroting, respectievelijk de gemeentebegroting.
Uitgaande van de autonomie van de gemeente is het aangewezen dat de gemeente zich akkoord verklaart met de gemeentetoelage die in de begroting 2024 van de politiezone Het Houtsche ingeschreven zal worden.
De ontwerp-politiebegroting 2024 werd ontvangen op 28 augustus 2023.
De gemeenteraad dient over te gaan tot het vaststellen van de gemeentelijke toelage aan de politiezone Het Houtsche zoals blijkt uit de begroting 2024 van de politiezone Het Houtsche.
De exploitatietoelage bedraagt € 1.528.797,00. De investeringstoelage bedraagt € 0,00.
De exploitatietoelage voor 2024 ligt 3% hoger dan het oorspronkelijke budget voorzien in de meerjarenplanning van 2022 en komt dus op € 1.528.797,00.
|
2018 |
2019 |
2020 |
2021 |
2022 |
2023 |
2024 |
exploitatietoelage |
€ 1.201.088,00 |
€ 1.230.296,00 |
€ 1258.421,00 |
€ 1.399.066,00 |
€ 1.441.038,00 |
€ 1.484.270,00 |
€ 1.528.797,00 |
investeringstoelage |
/ |
/ |
/ |
/ |
/ |
/ |
Mondelinge toelichting ter zitting wordt gegeven door korpschef PZ Het Houtsche, mevr. Veerle Dhondt.
Politiebegroting dienstjaar 2024
Dienst |
financiën - gemeentelijke toelage politiezone Het Houtsche |
Omschrijving |
politiebegroting dienstjaar 2024 - vaststellen bijdrage van gemeente Beernem |
Raming (incl. btw) |
De exploitatietoelage 2024 bedraagt € 1.528.797,00. |
Budgetcode |
0400-00/6494000 exploitatietoelage en 0400-00/6640000 investeringstoelage |
Beschikbaar krediet |
€ 1.528.797,00 en € 0,00 |
Financieel advies: Akkoord
Er zijn tussenkomsten door raadsleden Lode Vanneste, voorzitter Kris Vincke en burgemeester Jos Sypré beantwoord door korpschef PZ Het Houtsche Veerle Dhondt.
Artikel 1: Het aandeel van de gemeente Beernem in de gemeentelijke toelage voor de politiezone Het Houtsche in het gemeentebudget 2024 wordt vastgesteld op artikelnummer 0400-00/6494000 van het exploitatiebudget ten bedrage van € 1.528.797,00 en op artikelnummer 0400-00/6640000 van het investeringsbudget ten bedrage van € 0,00.
Artikel 2: Een afschrift van deze beslissing wordt overgemaakt aan de voorzitter van de politiezone Het Houtsche en aan de gemeentelijke financiële dienst.
Artikel 3: Deze beslissing wordt ter kennis gebracht van de heer provinciegouverneur, zoals bepaald in artikel 330 e.v. van het decreet lokaal bestuur.
Artikelen 134 en 135§2 van de Nieuwe Gemeentewet
Het agentschap Zorg en Gezondheid meldde dat bij de visuele controle van het water ter hoogte van de dode arm aan Gevaerts-Zuid op 16 augustus 2023 een bloei van cyanobacteriën (blauwalgen) werd vastgesteld. De drijflaag lag in de zone waar het tijdelijk en uitzonderlijk toegelaten is om te zwemmen op donderdagavond. De
gemeente Beernem kreeg hiertoe een vergunning van de Vlaamse Waterweg nv. Die vergunning geldt tot en met donderdag 14 september 2023.
Er werd gemeld dat er ernstige gezondheidsrisico's aanwezig waren bij contact met de drijflaag of bij de inname van water waarin microcystines (toxines die vrijgezet worden bij het afsterven van de cyanobacteriën).
Het agentschap Zorg en Gezondheid adviseerde om een zwemverbod uit te vaardigen.
Gezien de beginnende drijflaag met blauwalgen in de tijdelijke zwemzone lag en de mogelijke gezondheidsrisico’s besliste de burgemeester d.d. 16 augustus 2023 dat het verboden was om te zwemmen ter hoogte van de dode arm aan Gevaerts-Zuid. Dit zwemverbod gold tot het werd opgegeven bij besluit van de burgemeester of tot uiterlijk donderdag 14 september 2023 waarna op deze plaats opnieuw het algemeen zwemverbod zoals voorzien in het Algemeen Politiereglement geldt.
Op zaterdag 26 augustus 2023 liet het agentschap Zorg en Gezondheid per e-mail weten dat bij de visuele controle van het water ter hoogte van de dode arm aan Gevaerts-Zuid de ernstige bloei van cyanobacteriën (blauwalgen) uit de volledige arm verdwenen is.
In navolging van de opvolgingsprocedure voerde de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) op 25 augustus 2023 een monstername uit voor de bepaling van microcystines. Uit de analyseresultaten blijkt dat de gezondheidskundige advieswaarde van 20 µg/l microcystines, op het ogenblik van de monstername, niet overschreden werd.
Omdat de bloei van cyanobacteriën verdwenen was en het gehalte microcystines onder de gezondheidskundige advieswaarde ligt, werd het zwemverbod dat bij burgemeestersbesluit van 16 augustus 2023 werd opgelegd opgeheven bij burgemeestersbesluit van 28 augustus 2023.
Op dinsdag 29 september 2023 liet het agentschap Zorg en Gezondheid per e-mail weten dat bij de visuele controle van het water ter hoogte van de dode arm aan Gevaerts-Zuid opnieuw een bloei van cyanobacteriën werd vastgesteld.
Omdat de drijflaag in de zwemzone ligt en er ernstige gezondheidsrisico's zijn bij contact met de drijflaag of bij de inname van water waarin microcystines (toxines die vrijgezet worden bij het afsterven van de cyanobacteriën) aanwezig zijn, adviseerde het agenschap Zorg en gezondheid om terug een zwemverbod uit te vaardigen.
De vergunning die de gemeente van de Vlaamse Waterweg nv verkregen heeft geldt nog tot en met donderdag 14 september 2023. Daarna geldt op deze plaats het algemeen zwemverbod zoals voorzien in het Algemeen Politiereglement.
Mondelinge toelichting ter zitting wordt gegeven door de voorzitter van de gemeenteraad, dhr. Kris Vincke.
Burgemeestersbesluiten d.d. 16, 28 en 30 augustus 2023
Er zijn geen tussenkomsten.
Artikel 1: De gemeenteraad neemt kennis van de burgemeestersbesluiten d.d. 16 (zwemverbod), 28 (opheffing zwemverbod) en 30 augustus 2023 (opnieuw zwemverbod).
Artikel 2: De gemeenteraad bekrachtigt de burgemeestersbesluiten d.d. 16 (zwemverbod), 28 (opheffing zwemverbod) en 30 augustus 2023 (opnieuw zwemverbod).
Artikel 3: Deze beslissing wordt ter kennis gebracht van de heer provinciegouverneur, zoals bepaald in artikel 330 e.v. van het decreet over het lokaal bestuur.
Met het e-mailbericht van 12 juni 2023 nodigt Zefier bvba het gemeentebestuur uit tot de buitengewone algemene vergadering die plaatsvindt op dinsdag 19 december 2023 om 14u00 in notariskantoor Berquin, Lloyd Georgelaan 11 te Brussel.
Op de vergadering worden de volgende agendapunten behandeld:
Zefier cvba is de in 2018 opgerichte coöperatieve vennootschap die alle hernieuwbare activiteiten van de voormalige financieringsverenigingen (onder meer Finiwo) bundelt. De gemeente Beernem is vennoot in Zefier cvba. Vanuit deze rol dient de gemeente zich uit te spreken over de punten die werden aangebracht op de agenda van de hierboven vermelde buitengewone algemene vergadering.
De gemeente Beernem is vennoot van de coöperatieve vennootschap (met beperkte aansprakelijkheid) Zefier, met zetel te Koning Albert II-laan 37, 1030 Schaarbeek en geregistreerd bij de Kruispuntbank van Ondernemingen (RPR Brussel, Nederlandstalige afdeling) 0680.832.904 (“Zefier”).
Naar aanleiding van de invoering van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen (het “WVV”) dient Zefier uiterlijk tegen 01 januari 2024 haar statuten in overeenstemming te brengen met de dwingende bepalingen van het WVV.
In dat verband heeft de raad van bestuur van Zefier een ontwerp van statutenwijziging voorbereid, waarvan de ontwerptekst samen met een artikelsgewijze toelichting, een verslag betreffende de soorten van aandelen en een verslag betreffende coöperatieve finaliteit aan de stad/gemeente werden overgemaakt. Daarin stelt de raad van bestuur onder meer voor Zefier te laten voortbestaan als een coöperatieve vennootschap, aangezien Zefier kan worden geacht een coöperatieve finaliteit te hebben.
De wijzigingen aan de statuten van Zefier dienen notarieel te worden vastgesteld op een buitengewone algemene vergadering van Zefier. Deze algemene vergadering strekt er louter toe de wijzigingen zoals die zijn voorgesteld door de raad van bestuur goed te keuren. Om die reden en teneinde de praktische implementatie van de statutenwijziging te vereenvoudigen, stelt de raad van bestuur aan de vennoten van Zefier voor om een volmacht te verlenen teneinde de gemeente Beernem te vertegenwoordigen op deze buitengewone algemene vergadering;
In de gemeenteraadszitting van 21 februari 2019 werden de financieel directeur als volmachthouder en schepen Patricia Waerniers als plaatsvervangend volmachthouder aangeduid om deel te nemen aan de buitengewone, bijzondere en gewone algemene vergaderingen van de cvba Zefier en dit tot het einde van de legislatuur. Deze aanstelling wordt voor de komende algemene vergadering bevestigd.
Er wordt voorgesteld goedkeuring te geven aan de voorgestelde agenda en de inhoud van de overgemaakte ontwerpbeslissing.
Mondelinge toelichting ter zitting wordt gegeven door de voorzitter van de gemeenteraad, dhr. Kris Vincke.
Dit besluit heeft geen financiële gevolgen.
Er zijn geen tussenkomsten.
Artikel 1: De tijdige ontvangst van de oproeping voor de buitengewone algemene vergadering van Zefier op 19 december 2023 met bijhorende agenda en stukken wordt bevestigd.
Artikel 2: Er wordt kennis genomen van de agendapunten van de buitengewone algemene vergadering van Zefier op 19 december 2023 en van de bijhorende stukken. De in deze stukken opgenomen motivering wordt bijgetreden.
Artikel 3: De statutenwijziging van Zefier zoals zij werd voorgelegd wordt integraal goedgekeurd.
Artikel 4: De heer Philippe Rossie, secretaris van Zefier, iedere advocaat of medewerker van het advocatenkantoor Stibbe (met zetel te Loksumstraat 25, 1000 Brussel) en iedere medewerker van het notariskantoor Berquin (met zetel te Lloyd Georgelaan 11, 1000 Brussel), alleen handelend en met mogelijkheid tot indeplaatsstelling, wordt als afgevaardigde aangeduid op de buitengewone algemene vergadering van Zefier, waarbij de afgevaardigde handelt volgens de steminstructies van de gemeenteraad.
Artikel 5: Er wordt opdracht gegeven aan de afgevaardigde om op de buitengewone algemene vergadering van Zefier alle punten van de agenda goed te keuren. Er wordt eveneens opdracht gegeven aan de afgevaardigde om alle overige handelingen en/of transacties te stellen die nodig zijn of nuttig kunnen zijn in het kader van de voorgenomen buitengewone algemene vergadering.
Artikel 6: Deze beslissing wordt ter kennis gebracht van de heer provinciegouverneur, zoals bepaald in artikel 330 en volgende van de decreet lokaal bestuur.
Er zijn een aantal aanpassingen gedaan aan het reglement 'Kleine Landschapselementen'. Volgende aanpassingen werden doorgevoerd:
De aanpassing van het reglement werd voor advies voorgelegd aan de landbouwraad, milieuraad en de werkgroep 'Houtig erfgoed' van de erfgoedraad.
Het aangepaste reglement wordt met gunstig advies van het college ter goedkeuring voorgelegd in de gemeenteraad.
Artikel 40 e.v. van het decreet over het lokaal bestuur
Aan de ontwerptekst werden nog een aantal aanpassingen gedaan op suggesties/advies van de verschillende adviesraden:
Advies milieuraad
"artikel 8: stamomtrek niet-bewortelde pootstok van minstens 25 cm is wel heel veel - advies om dit aan te passen tot minstens 20 cm"
Advies landbouwraad
- Hier wordt de aanplantvorm en de definitie van wat een knotboom is door elkaar gehaald
- Het is moeilijk een exacte definitie te geven van wat een loofhoutbosje is. Dit is geen bos, dus kleiner dan 10 m x 10 m.
Fruitboomgaarden zijn uitgesloten uit het reglement.- De tekst werd aangepast waardoor fruitboomgaarden helemaal zijn uitgesloten uit het reglement
Advies werkgroep 'Houtig Erfgoed'
Na overleg in de erfgoedraad kwamen deze wensen, of vragen naar verduidelijking, naar voor bij artikels 4 en 6:
Algemene aanpassingen:
Mondelinge toelichting wordt gegeven door schepen Jan Vanassche, bevoegd voor groen.
Er zijn geen tussenkomsten.
Artikel 1: De gemeenteraad keurt het aangepast subsidiereglement 'kleine landschapselementen' goed.
Artikel 2: Deze beslissing wordt ter kennis gebracht van de heer provinciegouverneur, zoals bepaald in artikel 330 e.v. van het decreet lokaal bestuur.
Artikel 40 e.v. DLB
In het college van 03 december 2021 werd goedkeuring gegeven voor het PDPO project 'gemeentelijk bomenbeheerplan' dat is opgemaakt door het Regionaal Landschap Westhoek (RLW). Dit plan werd intussen opgemaakt. Dit plan wordt met gunstig advies ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.
Artikel 40 van het decreet over het lokaal bestuur
Het lokaal bestuur wenst een planmatige omgang te introduceren met het bestaand bomenpatrimonium. Een boombeheerplan is hiervan de concrete betrachting.
Daarnaast koesteren we de ambitie tot uitbreiding van het bomenbestand op het grondgebied.
In het kader van het bomenbeheerplan werden afgelopen jaren twee doelgroepen actief benaderd:
Binnen dit bomenplan werden volgende zaken opgemaakt:
- Bestaande grote bomen behouden tegen lokale ongemakken in;
- Vrije uitgroei van bomen geniet altijd de voorkeur;
- Nieuwe bomen goed dimensioneren i.f.v. hun plek;
- Bomen die op vandaag slecht/fout gekandelaberd worden supprimeren en vervangen door een betere keuze;
- Indien mogelijk gekandelaberde bomen terug begeleiden tot een vrij uitgroeiend ogende groeivorm
Om het bomenbeheerplan up to date te houden, werkplanningen op te maken edm. stelt het Regionaal landschap Houtland en Polders (RLHP) een formule voor waarbij een bomenplanner ingeschakeld kan worden vanuit het RLHP om het bomenbeheerplan verder op te volgen.
Concreet kan dit volgende zaken inhouden (niet limitatief):
Dienst |
Groen |
Omschrijving |
Project GNOP |
Raming (incl. btw) |
€ 5000,00 (incl. btw) |
Budgetcode |
0390-00/6103510 |
Beschikbaar krediet |
€ 714,00 |
Advies financiële dienst
Er werd in de recente budgetbesprekingen akkoord gegaan om € 5.000,00 extra te voorzien voor het bomenbeheerplan. Deze wijziging wordt meegenomen bij eerstvolgende meerjarenplanaanpassing.
Er is een tussenkomst door raadslid Gijs Degrande beantwoord door schepen Jan Vanassche.
Artikel 1: Het bomenbeheerplan wordt goedgekeurd.
Artikel 2: Er wordt beslist om in te stappen op de diensten van het Regionaal Landschap Houtland en Polders om gebruik te maken van de diensten van de bomenplanner voor de jaren 2024 en 2025 voor een budget van € 3.500,00 per jaar.
Artikel 3: Deze beslissing wordt ter kennis gebracht van de heer provinciegouverneur, zoals bepaald in artikel 330 e.v. van het decreet lokaal bestuur.
Artikelen 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur.
Voor de aanleg van de rioolwaterzuiveringsinfrastructuur en van het fietspad Akkerstraat/Beverhoutsveldstraat zijn vestigingen van erfdienstbaarheden voor ondergrondse afvalcollectoren, de aankoop van grond en de afstand van gebruik op verschillende percelen noodzakelijk.
Aquafin werd aangesteld om de onderhandelingen te voeren met de betrokken eigenaars en pachters voor de aankoop van de grond. In zitting van 23 maart 2023 en 22 juni 2023 werden de verkoopbeloften voor 35 innemingen en 11 beloften van afstand van gebruik goedgekeurd t.o.v. de gemeente.
Aquafin heeft ondertussen bijkomend voor 5 innemingen een verkoopbelofte afgesloten met de eigenaars en 2 beloften afstand van gebruik t.o.v. de gemeente:
Vastgoedtransacties is aangesteld voor het opmaken en verlijden van de akten.
Mondelinge toelichting ter zitting wordt gegeven door schepen Claudio Saelens, bevoegd voor openbare werken.
Aankoop - uitgaven
Dienst |
Ruimte |
Omschrijving |
Aanleg fietspad Akkerstraat/Beverhoutsveldstraat - verkoopbeloften en belofte tot afstand van gebruik |
Raming uitgave (incl. btw) |
€ 17.645,30 |
Budgetcode |
0200-00/2202000 |
Beschikbaar krediet |
€ 126.680,40 |
Verkoop - inkomsten
Dienst |
Ruimte |
Omschrijving |
Verkoop restgronden |
Raming ontvangst (incl. btw) |
€ 2.465,24 |
Budgetcode |
0200-00/2202000 |
|
|
Financieel advies:
Akkoord met voorgestelde grondaankopen voor aanleg fietspad Akkerstraat/Beverhoutsveldstraat.
Visum financieel directeur wordt verleend met nummer 2023/049.
Er zijn geen tussenkomsten.
Artikel 1: De aankoop van grond met bijgaande afstand van gebruik voor de aanleg van het fietspad Akkerstraat/Beverhoutsveldstraat wordt goedgekeurd.
Artikel 2: De verkoopbeloften voor 5 innames van grond met 2 bijgaande beloften tot afstand van gebruik, die daartoe werden opgemaakt door Aquafin, voor een totale vergoeding van € 17.645,30 worden goedgekeurd.
Artikel 3: De aankoop en afstand van gebruik zijn bestemd voor openbaar nut.
Artikel 4: De Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie wordt ervan ontslagen om ambtshalve inschrijving te nemen.
Artikel 5: Dit besluit zal worden overgemaakt aan de Afdeling Vastgoedtransacties voor de opmaak van de definitieve akten.
Artikel 6: Deze beslissing wordt ter kennis gebracht van de heer provinciegouverneur, zoals bepaald in artikel 330 e.v. van het decreet lokaal bestuur.
Artikel 40 e.v. van het decreet lokaal bestuur m.b.t. de bevoegdheid van de gemeenteraad.
De uitrol van publieke laadinfrastructuur op het openbare domein zal de komende jaren door de Vlaamse overheid georganiseerd worden door middel van een concessie-opdracht. De Vlaamse Regering duidde laadpaaloperatoren aan die de komende twee jaar deze uitrol zullen verzorgen, voor de gemeente Beernem is dat TotalEnergies.
Het is de taak van de gemeente om hiervoor geschikte parkeerplaatsen ter beschikking te stellen en deze ook te reglementeren.
Binnen het concept paal volgt wagen werden reeds 2 aanvragen goedgekeurd.
Concreet gaat het om:
1) Kardinaal Cardijnlaan: 2 parkeerplaatsen op de recent vernieuwde parking aan het kruispunt met de Wingenesteenweg, naast de voorziene parkeerplaats voor mindervaliden
2) Stationsplein: 2 parkeerplaatsen op de recent aangelegde parking op het Stationsplein, palend aan het appartementsgebouw Stationsplein 18
De geselecteerde locaties betreffen enkel gemeentewegen.
Deze moeten gereglementeerd worden als 'parkeren voorbehouden voor elektrische voertuigen'. Om te vermijden dat eigenaars van elektrische wagens deze plaats continu bezetten, wordt er aangeraden om een maximale parkeerduur op te leggen, bv. max. 3 uur. Dit is voldoende om de auto te laden, daarna moet de auto verplaatst worden om anderen de mogelijkheid te geven op te laden.
Deze maatregel kan worden gereglementeerd door een aanvulling in "Afdeling I Gemeentewegen - artikel 14 'Parkeerplaatsen voorbehouden voor bepaalde categorieën' " van het gecoördineerd gemeentelijk aanvullend reglement op de politie op het wegverkeer.
Mondelinge toelichting wordt gegeven door burgemeester Jos Sypré, bevoegd voor mobiliteit.
Er zijn geen tussenkomsten.
Artikel 1: In het gecoördineerd gemeentelijk aanvullend reglement op de politie op het wegverkeer van 03 juli 2014 wordt 'Afdeling I Gemeentewegen - Artikel 14.9) worden op volgende plaatsen parkeerplaatsen voorbehouden voor elektrische voertuigen' aangevuld als volgt:
Deze parkeerplaatsen worden gesignaleerd met het bord E9a met afbeelding van parkeerschijf, aangevuld met een onderbord ‘elektrische voertuigen’ met daarin het logo van een auto en een onderbord ‘max. 3 uur’.
Artikel 2: Deze beslissing wordt ter kennis gebracht van de heer provinciegouverneur, zoals bepaald in artikel 330 e.v. van het decreet lokaal bestuur.
Artikelen 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur
De buitenschoolse kinderopvang meldt dat het afzetten van kinderen aan de BKO Sint-Joris niet vlot verloopt doordat de parkeerplaatsen in de omgeving van de kinderopvang bijna altijd ingenomen zijn door bewoners voor langdurig parkeren.
Er wordt daarom voorgesteld om de 2 parkeerplaatsen aan de ingang van de kinderopvang in de Maria-Aaltersteenweg in te richten als parkeerplaatsen max. 15 min parkeren met plaatsen van parkeerschijf. Dit enkel 'op schooldagen' telkens 'van 07u00 tot 09u00 en van 16u00 tot 18u00'. Zo kunnen de bewoners hier overdag, 's avonds en in het weekend ook gebruik van maken. Het gaat om de 2 parkeerplaatsen aansluitend op de parkeerplaats voor mindervaliden.
Dit reglement betreft een gemeenteweg.
De parkeerplaatsen voor kort parkeren worden gereglementeerd door een aanvulling in 'Afdeling I Gemeentewegen - artikel 13' van het gecoördineerd gemeentelijk aanvullend reglement op de politie op het wegverkeer (goedgekeurd in de gemeenteraadszitting van 03 juli 2014).
Mondelinge toelichting wordt gegeven door burgemeester Jos Sypré, bevoegd voor mobiliteit.
Situeringsplan
Er zijn geen tussenkomsten.
Artikel 1: In het gecoördineerd gemeentelijk aanvullend reglement op de politie op het wegverkeer van 03 juli 2014 wordt 'Afdeling I Gemeentewegen - Artikel 13 Beperkt parkeren' aangevuld met het volgende artikel:
Artikel 13.4) op volgende plaatsen wordt de parkeerduur beperkt tot max. 15 min met verplichting tot leggen van de parkeerschijf:
Deze maatregel wordt de weggebruiker ter kennis gebracht door de plaatsing van een verkeersbord E9b met een onderbord '15 minuten', een onderbord 'parkeerschijf', een onderbord met de beperking in tijd en eventueel aangevuld met een begin/einde aanduiding of een begin aanduiding met vermelding van de afstand waarover de reglementering geldt.
Artikel 2: Deze beslissing wordt ter kennis gebracht van de heer provinciegouverneur, zoals bepaald in artikel 330 e.v. van het decreet lokaal bestuur.
Artikel 40 e.v. van het decreet lokaal bestuur
Er werd een aanvraag tot omgevingsvergunning ingediend bij het Departement Omgeving door Aquafin, met als contactadres Dijkstraat 8 te 2630 Aartselaar, voor rioleringswerken en wegeniswerken in de Akkerstraat, Beverhoutveldstraat en aangrenzende straten, het rooien van 127 (67 vergunningsplichtige) bomen en heraanplant en dempen en her aanleggen van grachten en een tijdelijke inrichting van een bronbemaling voor de aanleg van riolering in de Beverhoutsveldstraat en Akkerstraat en lozing van het bemalingswater en het bijstellen van voorwaarden i.v.m. lozen van bedrijfsafvalwater en controle ervan (Project 23.093 Aansluiting Kasteel-& Lijsterhoek (fase 1: Akkerstraat)) op een terrein te Beernem, Akkerstraat, Beverhoutsveldstraat, Veldkapellestraat, Vullaertstraat, Beekstraat, Rogierveldstraat, Lijsterhoek, Molenstraat, Berendonkstraat.
Het betreft hier de kadastrale percelen gekend onder afdeling 1ste AFD (BEERNEM), secties A, B, C, 2de AFD (OEDELEM), secties E, F, G.
Het openbaar onderzoek over de aanvraag tot omgevingsvergunning liep van 23 mei 2023 tot en met 21 juni 2023. Er werden 6 analoge en 29 digitale bezwaarschriften ingediend. De bezwaarschriften handelen hoofdzakelijk over de effecten die de bronbemaling met zich zal meebrengen en de maatregelen die moeten worden genomen, de bomen die maximaal moeten behouden blijven, de impact op het landschap en de omgeving door het verlies van de bomen.
De bezwaarschriften die werden ingediend, kunnen niet in verband worden gebracht met de beoordelingsgronden opgesomd in artikel 3, 4 en desgevallend artikel 6 van het Decreet houdende de Gemeentewegen van 03 mei 2019.
Overeenkomstig artikel 31 van het omgevingsdecreet roept het college van burgemeester en schepenen de gemeenteraad samen om te beslissen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeentewegen.
De gemeenteraad spreekt zich uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein. Hierbij wordt rekening gehouden met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 03 mei 2019 houdende de gemeentewegen, en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van het decreet van 03 mei 2019 houdende de gemeentewegen. De gemeenteraad kan daarbij voorwaarden opleggen en lasten verbinden, die de bevoegde overheid in de eventuele vergunning opneemt.
De toetsing houdt in dat de voorgestelde lasten en voorwaarden t.o.v. het rooilijnplan en de plannen van de wegenis van de aanvraag tot omgevingsvergunning een positieve bijdrage hebben op de volgende doelstellingen en principes:
Mondelinge toelichting wordt ter zitting gegeven door schepen Claudio Saelens, bevoegd voor openbare werken.
Er is een tussenkomst door raadslid Gijs Degrande beantwoord door schepen Claudio Saelens.
Artikel 1: De rooilijnplannen in de omgevingsvergunningsaanvraag OMV_2022086872 van Aquafin voor de percelen gelegen te Beernem, Akkerstraat, Beverhoutsveldstraat, Veldkapellestraat, Vullaertstraat, Beekstraat, Rogierveldstraat, Lijsterhoek, Molenstraat, Berendonkstraat, en kadastraal gekend onder 1ste AFD (BEERNEM), secties A, B, C, 2de AFD (OEDELEM), secties E, F, G, worden goedgekeurd.
Artikel 2: Een afschrift van dit besluit zal aan Departement Omgeving gestuurd worden.
Artikel 3: Deze beslissing wordt ter kennis gebracht van de heer provinciegouverneur, zoals bepaald in artikel 330 e.v. van het decreet lokaal bestuur.
Beernem is lid van de interlokale vereniging burensportdienst. In de zitting van 19 september 2019 werd door de gemeenteraad de verlenging/heroprichting van de interlokale burensportvereniging IGOS goedgekeurd.
Overeenkomstig de artikelen 13 en 18 van de afgesloten overeenkomst van de interlokale vereniging "burensportdienst IGOS" dient de jaarrekening van de interlokale vereniging ter goedkeuring te worden voorgelegd aan de gemeenteraden van de participerende steden en gemeenten en dient de jaarlijkse evaluatie te gebeuren door de bespreking van het jaarverslag.
De overeenkomst van de interlokale vereniging burensportdienst IGOS bepaalt in artikel 13 over informatieverstrekking dat de rekening van de interlokale vereniging jaarlijks ter goedkeuring wordt voorgelegd aan de gemeenteraden van de deelnemende steden en gemeenten. De rekening is goedgekeurd indien de gewone meerderheid van de gemeenteraden van de deelnemende steden en gemeenten goedkeurt. Het eventueel positief resultaat van de rekening blijft in de vereniging.
Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, meer bepaald de artikelen 40 en 41 betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad en de artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De jaarrekening en het jaarverslag 2022 worden ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.
Mondelinge toelichting wordt gegeven door voorzitter Kris Vincke.
Er zijn tussenkomsten door raadsleden Els Vyncke en Branco François beantwoord door burgemeester Jos Sypré.
Artikel 1: De jaarrekening en het jaarverslag 2022 van de interlokale vereniging "Burensportdienst IGOS" worden goedgekeurd.
Artikel 2: Een afschrift van deze beslissing wordt bezorgd aan de sportdienst voor gepast gevolg.
Artikel 3: Deze beslissing wordt ter kennis gebracht van de heer provinciegouverneur, zoals bepaald in artikel 330 en volgende van het decreet lokaal bestuur.
In het meerjarenplan 2020-2025 werden de nodige acties opgenomen om een heraanleg van speelplein Wagenweg te realiseren.
Daarnaast werd nog budget vrijgemaakt om ook speelplein Bargepark aan te pakken.
Het bestek met nr. 2023/BD/004 werd opgesteld om via een onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking over te gaan tot prijsvraag.
Voor de uitbouw van speelplein Wagenweg is een totaalbudget van € 25.000,00 (incl. btw) beschikbaar in het meerjarenplan 2020-2025 onder artikelnummer 0711-00/2300000 van de buitengewone dienst.
Voor de uitbouw van speelplein Bargepark is een totaalbudget van € 50.000,00 (incl. btw) beschikbaar onder artikelnummer 0711-00/2300000 van de buitengewone dienst.
De inschrijvers mogen binnen dit vooropgesteld budget een voorstel doen op basis van de opgegeven minimumvereisten, richtlijnen en algemene voorwaarden binnen de krijtlijnen van het bestek. De inschrijver die het beste inspeelt op de gevraagde functionaliteiten, speelwaarde, participatie, technische vereisten, … zal de opdracht toegewezen krijgen. Omdat het bestek 2 afzonderlijke percelen beschrijft, kunnen dus ook 2 leveranciers aangesteld worden.
Er werd in de maand juni een enquête gepost bij de buurtbewoners.
Op basis van de resultaten uit de enquête is de jeugddienst tot een lijst van eisen gekomen voor elk speelplein, waarmee de leveranciers dienen rekening te houden in het ontwerp.
Mondelinge toelichting wordt ter zitting gegeven door schepen Ruben Strobbe, bevoegd voor jeugd.
Dienst |
Jeugd |
Omschrijving |
Uitbouw speelplein Wagenweg en Bargepark |
Raming (incl. btw) |
€ 25.000,00 + € 50.000,00 |
Budgetcode |
0711-00/2300000: uitbouwen speelpleinen |
Beschikbaar krediet |
€ 75.000,00 |
Er is een tussenkomst door raadslid Branco François beantwoord door schepen Ruben Strobbe.
Artikel 1: Goedkeuring wordt verleend aan het bestek met nr. 2023/BD/004 en de raming voor de opdracht “Uitbouwen Speelpleinen Wagenweg en Bargepark”. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten.
Artikel 2: Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.
Artikel 3: Er is budget voorzien in het meerjarenplan 2020-2025 onder artikel 0711-00/2300000 van de buitengewone dienst.
Artikel 4: Deze beslissing wordt ter kennis gebracht van de heer provinciegouverneur, zoals bepaald in artikel 330 e.v. van het decreet lokaal bestuur.
Artikel 40 e.v. DLB
De buurtoppepper is een ondersteuning voor buurtbewoners die samen een activiteit organiseren om te bouwen aan de samenhorigheid, de uitstraling, de leefbaarheid… van hun buurt of straat. Het is gericht op spontane initiatieven van bewoners, buurtcomités, wijkcomités,… Een buurtfeest, speelstraat, sneeuwstraat komen in aanmerking.
Via de buurtoppepper krijgt een organisatie éénmalig een financiële ondersteuning voor de buurtactiviteit. De ondersteuning bedraagt € 100,00 en het initiatief heeft plaats tussen 01 december 2023 en 31 januari 2024.
Voor alle initiatieven: buurtfeest, speelstraat en sneeuwstraat tussen 01 december 2023 en 31 januari 2024 wordt een toelage van € 100,00 toegekend. Dit is een forfaitaire toelage. Elke straat kan maar éénmalig in aanmerking komen.
Mondelinge toelichting ter zitting wordt gegeven door burgemeester Jos Sypré, bevoegd voor feestelijkheden.
Dienst |
feestelijkheden |
Omschrijving |
buurtoppepper |
Raming (incl. btw) |
€ 4.000,00 (incl. btw) |
Budgetcode |
0710-00/6499999 toelage voor feesten en plechtigheden |
Beschikbaar krediet |
€ 4.000,00 |
Er zijn tussenkomsten door raadsleden Piet De Rycke en Roos Lambrecht beantwoord door burgemeester Jos Sypré.
Artikel 1: De gemeenteraad keurt de subsidie buurtoppepper goed.
Artikel 2: De buurtoppepper ten bedrage van € 100,00 wordt éénmalig toegekend aan elk initiatief (in het kader van het bestaande reglement buurtfeest, speelstraat en sneeuwstraat goedgekeurd in de gemeenteraad van 14 november 2019) dat plaatsvindt in de periode van 01 december 2023 tot en met 31 januari 2024.
Artikel 3: Deze beslissing wordt ter kennis gebracht van de heer provinciegouverneur, zoals bepaald in artikel 330 e.v. van het decreet lokaal bestuur.
De Vlaamse overheid voorziet in uitvoering van het Onroerenderfgoeddecreet van 12 juli 2013 en in uitvoering van het Onroerenderfgoedbesluit van 16 mei 2014 een subsidie van € 10.000,00 per jaar voor personeelsmiddelen voor eigen personeel voor de periode 2024-2026.
Hiervoor is eind 2022 een subsidieaanvraag ingediend. De subsidie-aanvraag is intussen goedgekeurd.
Om deze subsidie te ontvangen moet:
Mondelinge toelichting ter zitting wordt gegeven door Voorzitter Kris Vincke.
Er zijn geen tussenkomsten.
Artikel 1: De samenwerkingsovereenkomst tussen de Vlaamse Overheid en de onroerend erfgoedgemeente Beernem wordt goedgekeurd.
Artikel 2: Deze beslissing wordt ter kennis gebracht van de heer provinciegouverneur, zoals bepaald in artikel 330 en volgende van de decreet lokaal bestuur.
Artikel 40 e.v. DLB
Het archiefbeheer van de gemeente focust zich op het statische archief (lees: het archief dat permanent moet bewaard worden). Stukken die slechts tijdelijk bewaard moeten worden, mogen echter niet zomaar weggegooid of vernietigd worden. De werkgroep ‘Lokaal Overheidsarchief’ binnen de VVBAD (Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief en Documentatie) buigt zich sinds 2015 over de uitwerking van selectielijsten. Een selectielijst is een overzicht van alle overheidsinformatie (documenten, dossiers, databanken, enz.) die wordt opgemaakt en ontvangen binnen een organisatie. In het overzicht wordt aangegeven wat er met deze documenten moet gebeuren: permanent bewaren of tijdelijk bewaren en daarna vernietigen. Hierbij wordt nagegaan hoe lang de overheidsinformatie omwille van juridische of administratieve waarde bewaard moet worden en wat er na deze termijn gebeurt. De archiefselectielijsten van de VVBAD zijn goedgekeurd door het Algemeen Rijksarchief en worden ook in Beernem gebruikt voor de beoordeling of iets bewaard moet worden.
Het bestuursdecreet van 07 december 2018 bevat een nieuw kader voor het beheren, bewaren en vernietigen van bestuursdocumenten van overheidsinstanties, incl. lokale besturen (vanaf 01 januari 2019). In het uitvoeringsbesluit werd een centraal register, het Serieregister, opgenomen waarin overheidsinstanties de categorieën van bestuursdocumenten waarvoor ze bestuurlijke verantwoordelijkheid dragen en de selectieregels moeten publiceren. De gemeente draagt bestuurlijke verantwoordelijkheid voor het goede beheer en de goede, geordende en toegankelijke bewaring van haar bestuursdocumenten. De gemeente maakt of ontvangt deze bestuursdocumenten in het kader van de uitvoering van haar taken, haar dienstverlening aan de burger of ter handhaving van haar eigen rechten.
Vanaf 2024 worden de selectielijsten van de VVBAD vervangen door het Serieregister, een webapplicatie van Digitaal Archief Vlaanderen. Digitaal Archief Vlaanderen (DAV) is een dienstverlening van het Facilitair Bedrijf van de Vlaamse Overheid en staat open voor instanties van de Vlaamse overheid, van lokale overheden en van instellingen met een publieke taak.
Het Serieregister zal een overzicht geven van alle processen en taken binnen de organisatie. Aan elke serie of categorie van bestuursdocumenten worden beheersregels gekoppeld inzake bestemming, bewaartermijn, openbaarheid (privacy), hergebruik, … Het gaat zowel om analoog als digitaal archief. De beheersregels moeten vastgelegd, opgevolgd en uitgevoerd worden door een lokale verantwoordelijke die een deontologische code naleeft en voldoende deskundig is op het vlak van langetermijnbewaring, inventarisering en contextualisering, vernietiging van bestuursdocumenten, verwerving en vervreemding, toegang en raadpleging van bestuursdocumenten en het wettelijke kader.
Aansluiting bij het Serieregister is decretaal verplicht vanaf 2024.
Praktisch dient voor de aansluiting op het Serieregister een toetredingsovereenkomst te worden afgesloten met Digitaal Archief Vlaanderen. De aansluiting bij Digitaal Archief Vlaanderen en de instap op het Serieregister is gratis. Andere modules (E-depot, depotbeheer en documentenkluis) zijn betalend en maken op vandaag geen deel uit van dit voorstel.
Mondelinge toelichting wordt gegeven door burgemeester Jos Sypré, bevoegd voor archief.
De aansluiting op en het gebruik van het Serieregister is kosteloos.
Er zijn geen tussenkomsten.
Artikel 1: De gemeenteraad keurt de overeenkomst met het agentschap Facilitair Bedrijf ( HFB) goed en treedt hiermee toe tot Digitaal Archief Vlaanderen en tekent in op het gebruikt van het Serieregister.
Artikel 2: Deze beslissing wordt ter kennis gebracht van de heer provinciegouverneur, zoals bepaald in artikel 330 e.v. van het decreet over het lokaal bestuur.
Artikelen 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur m.b.t. de bevoegdheid van de gemeenteraad.
Het kerkbestuur Sint-Lambertus heeft een tweede wijziging van haar meerjarenplan 2020-2025 opgemaakt. Deze wijziging werd goedgekeurd door de kerkraad op 09 februari 2023
Op 06 juli 2023 diende het centraal kerkbestuur van de federatie Beernem deze meerjarenplanaanpassing in via de applicatie ReligioPoint. De samenvattende tabel van de voorziene gemeentelijke toelagen is toegevoegd.
De bisschop van Brugge verleende in zijn hoedanigheid van erkend representatief orgaan op 13 juli 2023 gunstig advies aan deze meerjarenplanwijziging.
De gemeenteraad dient deze wijziging goed te keuren binnen de honderd dagen na ontvangst van dit advies.
Kerkfabriek Sint-Lambertus verhoogt in deze tweede meerjarenplanaanpassing de investeringsontvangsten en -uitgaven voor de studiekosten van de werken aan de toren die voorzien waren in de eerste aanpassing van het meerjarenplan. Dit is een eerste schijf van de in de gemeenteboekhouding ingeschreven investeringstoelage.
Mondelinge toelichting wordt ter zitting gegeven door burgemeester Jos Sypré, bevoegd voor kerkbesturen.
Er zijn geen tussenkomsten.
Artikel 1: De 2e wijziging van het meerjarenplan 2020 – 2025 van de kerkfabriek Sint-Lambertus wordt goedgekeurd.
Artikel 2: Een afschrift van deze beslissing wordt via Religiopoint ter kennisgeving overgemaakt aan het bestuur van de Kerkfabriek Sint-Lambertus, het centraal kerkbestuur van Beernem, de provinciegouverneur en de bisschop van Brugge, als het representatief orgaan van de eredienst.
Artikel 3: Een afschrift van deze beslissing wordt bezorgd aan de financieel beheerder van de gemeente voor verder gevolg.
Artikel 4: Deze beslissing wordt ter kennis gebracht van de heer provinciegouverneur, zoals bepaald in artikel 330 en volgende van het decreet lokaal bestuur.
De vragen en suggesties, ingediend door de gemeenteraadsleden, worden besproken.
De volgende vragen en suggesties worden behandeld:
Raadslid Els Vyncke (uitgestelde vraag GR 22 juni 2023) - deze vraag wordt uitgesteld naar de GR van 19 oktober
Inclusieve sportdag
In april 2018 vond in Beernem voor de eerste keer een Inclusieve Sportdag plaats waaraan meer dan 400 sporters, met en zonder beperking, deelnamen in 5 verschillende sportdisciplines georganiseerd door 5 Beernemse sportclubs. Deze sportdag was een grandioos succes en er werd voorgesteld om een soortgelijk evenement om de 2 jaar te organiseren. Uiteraard heeft Corona er voor gezorgd dat er in 2020 en 2021 zo een sportmanifestatie niet kon plaats vinden. Maar we zijn intussen al 2023 en steeds meer heb ik de indruk dat er geen nieuwe inclusieve sportdag meer komt. Graag een stand van zaken a.u.b ?
Raadslid Kurt Vanneste
Openbare vuilnisbakken
In de notulen van het schepencollege heb ik vernomen dat er terug een aankoop wordt voorzien van 12 vuilnisbakken en 22 verkleinde inwerpopeningen.
Ik ben verheugd dat er terug een aantal extra vuilbakken worden voorzien omdat ik in vorige gemeenteraden hier sterk op heb aangedrongen.
Mijn vraag is nu: Is er al bepaald waar deze vuilbakken zullen geplaatst worden ?
Raadslid Piet De Rycke
Opvolging waterschaarste (effluent en waterspaarbekken)
Op de gemeenteraad van 19 september 2019 reikte ik i.k.v. waterschaarste enkele suggesties aan om waterproblematiek aan te pakken.
Ten eerste droomde ik toen van de recuperatie van het effluent van de RWZI in het nieuwe industriepark. Aquafin hapte toen om verschillende redenen niet toe.
Maar onlangs is i.k.v. de Blue Deal (integraalwaterbeleid.be) het project Restwater-Aquafin opgestart.
https://bluedeal.integraalwaterbeleid.be/projecten/hergebruik-restwater/restwaterproject-aquafin
Het project heeft als doel om het gebruik van alternatieve waterbronnen aan te moedigen in de land- en tuinbouwsector. Kan mijn droom hierdoor realiteit worden?
Ten tweede vroeg ik toen ook te laten onderzoeken of de realisatie van een waterspaarbekken (i.s.m. de Provincie) mogelijk is. Enerzijds om wat water beschikbaar te hebben voor de landbouw in de zomer en eventueel bijkomende wateroverlast in de winter op te lossen. In 2022 (n.a.v. de wateroverlast in de Zuiddammestraat) deed ik de suggestie om dit op de Zoetebeek te bekijken. Wat is hier de stand van zaken ?
Opvolging overleg Agentschap Wegen en verkker (AWV)
Ik had 2 vragen die bij het overleg met Agentschap Wegen en Verkeer zouden besproken worden.
1. de resultaten van de geluidsmetingen en of er geluidsschermen langs de E40 kunnen komen?
2. parkstraat 70 of 50 ?
Wat is de stand van zaken ?
Uitbreiding buurtoppepper
De buurtoppepper bleek inderdaad een succes afgelopen winter. Het is hartverwarmend dat onze inwoners graag eens buiten komen en tijd maken om elkaar te leren kennen. Belangrijk in deze snel veranderende wereld!
Ik sta ten volle achter dit kleine impuls van het bestuur. Misschien kan dit ook uitgebreid worden naar straatfeesten in de zomer ?
Raadslid Rolle De Bruyne
Achterstand dossiers VerbouwLening
Sinds 1 september 2022 voorziet de Vlaamse overheid onder bepaalde voorwaarden financiële ondersteuning via de VerbouwLening voor eigenaars of verhuurders die hun huis of appartement willen renoveren. Met deze lening kunnen renovaties gefinancierd worden die zowel focussen op woningkwaliteit als op het verbeteren van de energieprestatie (o.a. isolatie, zonneboiler, warmtepomp(boiler), zonnepanelen. Het maximumbedrag van de lening bedraagt 60.000 euro.
Dit is vanzelfsprekend een heel goed initiatief om mensen te stimuleren om hun woonst energiezuiniger te maken en aan te passen aan de hedendaagse normen.
De Vlaamse overheid heeft de WVI aangesteld als tussenpersoon (Energiehuis) om de aanvragen hieromtrent te behandelen. Via het zogenaamde Energiehuis worden de dossiers opgevolgd. Op zich is de aanpak zeer positief want alle energiepremies worden nu gebundeld, in tegenstelling tot vroeger, waarbij de aanvragers zelf bij verschillende instanties (de gemeente, Fluvius, de provincie,…) op zoek moesten gaan naar de mogelijke premies.
Maar nu blijkt dat het Energiehuis een grote achterstand heeft bij het verwerken van de aanvragen, wat verbouwers in de (financiële) problemen brengt.
Op zijn website vermeldt de Vlaamse overheid dat er een aanzienlijke wachttijd is voor de effectieve behandeling van een dossier. En dat de doorlooptijd van elk dossier gemiddeld 3 maanden (!) bedraagt.
Dat zorgt vanzelfsprekend voor veel frustratie en financiële kopzorgen bij de potentiële verbouwers. Zo is er een gezin uit onze gemeente die, na het bijwonen van een veelbelovende infosessie hierover van de WVI, de nodige verbouwplannen heeft opgemaakt en een dossier heeft ingediend, maar nu van een kale reis terugkomt.
Met ondersteuning van de Woonwinkel heeft het gezin een compleet dossier ingediend begin maart van dit jaar. Hun verbouwing startte halfweg augustus.
Eén aspect blijft een groot vraagteken: het financiële plaatje van deze verbouwing. Het gezin had gerekend op deze lening maar hun dossier blijkt begin juni nog steeds niet behandeld. Gezien de gemiddelde doorlooptijd van 3 maanden voor een dossier, zullen ze hun aannemers in het beste geval pas heel laat kunnen betalen, wat voor alle partijen niet fijn is.
Kunnen wij als lokaal bestuur of vanuit de Woonwinkel een signaal sturen naar de WVI om de achterstand in die dossiers sneller weg te werken?
Raadslid Roos Lambrecht
Beernem toerisme
Beernem heeft veel toeristische troeven. Die mogen gerust nog meer in de verf gezet worden. Is het een interessant idee dat er een folder met bezienswaardigheden en kaartjes met wandel-en fietsroutes niet enkel in het Nederlands, maar ook in het Frans en het Engels wordt opgemaakt? Zodat de logiesuitbaters dit kunnen meegeven met hun gasten. Kan dit in samenwerking met Westtoer ?
Ook het kanaal Brugge-Gent dat door Beernem loopt, kan gebruikt worden als middel om onze gemeente op de kaart te zetten. Langs het fietspad dat langs het kanaal loopt, zouden borden kunnen geplaatst worden met 'Welkom in Beernem'. O.a. aan de grens met Knesselare en aan de grens met Oostkamp en dit in samenwerking met De Vlaamse Waterweg.
Raadslid Gijs Degrande
Reistoelating minderjarige
Tot op vandaag kan een reistoelating voor een minderjarige niet digitaal worden afgeleverd. Voor minderjarigen die bv. op buitenlands kamp met de jeugdbeweging of op buitenlandse schoolreis gaan, moeten ouders dus fysiek naar het gemeentehuis gaan om zo’n attest af te halen. Daarom stellen we voor om het digitaal loket op zijn minst uit te breiden met deze toelating. Dat betekent een vereenvoudiging voor de ouders maar evenzeer voor de diensten.
Waterschade OC De Kleine Beer
Eind augustus heeft een gesprongen centrale verwarmingsleiding grote schade aangericht aan OC Kleine Beer. De waterschade heeft naar verluidt een enorme ravage aangericht. Ingrijpende herstellingswerken zullen vermoedelijk nodig zijn. De schade zorgt ook voor grote hinder voor de werking en geplande activiteiten van het ontmoetingscentrum. Graag had ik duiding bij de omvang van de schade, de gevolgen voor het gebouw en voor de werking van De Kleine Beer. Wat zijn de noodzakelijke herstellingen die moeten uitgevoerd worden, wat is de kostprijs daarvan, wie zal deze uitvoeren en hoeveel tijd zal dit in beslag nemen? Op welke manier worden de gebruikers geholpen en zijn alternatieven voorhanden?
Reveil (deze vraag wordt uitgesteld en er wordt een schriftelijk antwoord gevraagd)
Graag doe ik een oproep om Reveil dit jaar wel te laten doorgaan in onze gemeente.
Raadslid Branco François
Onderhoudsplan recreatieve wandel- en fietspaden
In 2019 stelde ik al de vraag of het mogelijk was om meer rekening te houden met populaire wandel en fietsroutes alsook rondom jeugdlokalen en speelpleinen. Toch zien we op deze plaatsen elk jaar dezelfde situatie opnieuw. Het pad is niet meer zichtbaar, lange takken komen tot zeer laag en netels voorkomen de doorgang. Ondanks dat ik de voordelen van deze planten erken, moeten we op zoek gaan naar een harmonie tussen groen, sport/spel en veiligheid. Vooral de situatie aan het kanaal is een hekelpunt. Wordt er in samenspraak met de betrokken partners een plan opgemaakt om hier tegemoed aan te komen? Het lijkt mij een goed idee dit te doen voor de volgende lente.
Een ander voorbeeld waar ik op aangesproken wordt is het pad tussen de parkstraat en het elzenbosselke ter hoogte van de post. Daar is er ook last van overhangende takken. Overigens is het er ook vaak vuil.
(zie bijlagen)
De voorzitter sluit de vergadering.
Namens gemeenteraad,
Els Declerck
algemeen directeur
Kris Vincke
voorzitter