Artikel 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur.
De jaarrekening 2022 en de daarbij horende bijlagen werden opgemaakt door de financieel directeur. Aan de raadsleden werden de documenten tijdig ter beschikking gesteld.
De raadsleden konden eveneens een gedrukte versie van de jaarrekening opvragen bij de financieel directeur.
De jaarrekening bestaat uit een beleidsevaluatie, een financiële nota en een toelichting. De documentatie omvat de achtergrondinformatie die nuttig is om de jaarrekening te beoordelen, zonder dat ze essentieel is voor de beoordeling die de raadsleden moeten maken, aangezien de essentiële informatie in het beleidsrapport is opgenomen.
De jaarrekening wordt vastgesteld voor 30 juni van het boekjaar dat volgt op het boekjaar waarop de rekening betrekking heeft.
De jaarrekening 2022 dient vastgesteld te worden voor het luik gemeente door de gemeenteraad (opsplitsing in schema J3).
De gemeenteraad dient ook goedkeuring te geven over het luik OCMW dat door de raad voor maatschappelijk welzijn van 22 juni 2023 werd vastgesteld.
Mondelinge toelichting wordt ter zitting gegeven door Tom Gevaert, financieel directeur.
Er zijn tussenkomsten door raadsleden Jef Vansteenhuyse en Gijs Degrande beantwoord door financieel directeur Tom Gevaert, burgemeester Jos Sypré en schepen Claudio Saelens.
De N-VA fractie wenst volgende verklaring toe te voegen :
Bij de vaststelling van de jaarrekening moeten we rekening houden met enkele niet onbelangrijke contextfactoren. Deze legislatuur hebben we verhoogde belastingen met jaarlijks een pak hogere inkomsten. De inflatie duwt die belastingen straks nog eens extra de hoogte in. De gemeentelijke schuld blijft hangen op een hoog niveau en er is een grote stijging van de personeelsuitgaven. Uit de jaarrekening blijkt evenwel dat de investeringen stilvallen. In 2022 zijn weinig investeringen gebeurd, verschillende projecten worden doorgeschoven naar de komende jaren en de voorgaande jaren was al stevig geschrapt in zowel investeringen als exploitatie.
De jaarrekening maakt ook duidelijk de risico’s van de Beernemse begroting zichtbaar. De oplopende inflatie is niet altijd voorzien in de budgetten voor verschillende projecten, maar de hogere inkomsten werden wel enthousiast doorgerekend. De nieuwe ramingen voor de belastingen geven echter lagere cijfers aan wat onvermijdelijk voor extra spanning op de begroting zal zorgen. Ook wordt op geen enkele manier geanticipeerd, hetzij door het aanleggen van een buffer, hetzij door het opstellen van een robuuste begroting, op uitgaven die sowieso op ons afkomen. Denken we aan de grotere dotaties voor de hulpverleningszones, de exploitatie van het nieuwe zwembad of de afbraak van het oude. Grote kosten die zeker komen en dat bovenop de noodzakelijke onderhoudswerken die vandaag worden uitgesteld.
Deze jaarrekening bevestigt helaas onze eerdere analyses en voorspellingen: ondanks verhoogde belastingen en een opgelopen schuld, is er niet alleen een stilstand op vlak van investeringen. Ook de exploitatie blijft onder druk staan. Er is geen buffer voor de toekomst, er wordt niet gespaard maar wel uitgegeven wat nog niet is verdiend. Hoe langer deze situatie zo blijft, hoe meer en hoe zwaarder de risico’s en gevolgen gaan doorwegen. De stilstand wordt op deze manier achteruitgang.
Artikel 1: De gemeenteraad stelt de jaarrekening 2022 voor zijn gedeelte vast.
Artikel 2: De gemeenteraad keurt de jaarrekening 2022 integraal (inclusief het OCMW-luik dat door de raad voor maatschappelijk welzijn in de zitting van 22 juni 2023 werd vastgesteld) goed.
Artikel 3: Deze rekening wordt digitaal gerapporteerd aan de toezichthoudende overheid.