Thu 14/09/2023 - 21:30 de raadzaal
De notulen van de zitting van de raad voor maatschappelijk welzijn van 22 juni 2023 worden ter goedkeuring voorgelegd.
Tussentijds opvolgingsrapportering
In het verleden moesten de raadsleden zich in de praktijk uitspreken over bijsturingen van de planning, in de vorm van een budgetwijziging en/of een aanpassing van het meerjarenplan. Die aanpassingen van de planningsdocumenten vormden enerzijds een zware administratieve last. De rapporten bevatten anderzijds vooral informatie over de uitvoering van de kredieten en de noodzaak tot aanpassing ervan (de autorisatie) in plaats van een echte stand van zaken van de uitvoering van het geplande beleid.
Daarom beperkt de regelgever voortaan de verplichte rapportering aan de raad omwille van kredietwijzigingen en autorisatie. Het budget als afzonderlijk beleidsrapport is afgeschaft. De vaststelling van de kredieten en de autorisatie zijn geïntegreerd in het meerjarenplan en de verplichte jaarlijkse aanpassingen daarvan. Daarnaast trekt het Besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018 ook het niveau waarop de raad autorisatie geeft op.
Die ingrepen hebben tot gevolg dat de controlefunctie van raadsleden niet in eerste instantie gericht is op de kredietbewaking, maar wel op de opvolging van de uitvoering van de planning en de realisatie van de beleidsdoelstellingen, actieplannen en acties (zie Parl.St. Vl. Parl. 2017-18, nr. 1353/1,114).
Deze opvolgingsrapportering is een onderdeel van de beleids- en beheerscyclus, maar is geen beleidsrapport.
De opvolgingsrapportering bevat minstens volgende elementen:
1° een stand van zaken van de prioritaire acties of actieplannen van het meerjarenplan;
2° een overzicht van de geraamde en de gerealiseerde ontvangsten en uitgaven voor het lopende jaar;
3° in voorkomend geval, de wijzigingen in de assumpties die gekozen werden bij de opmaak van het meerjarenplan of de aanpassing ervan;
4° in voorkomend geval, de wijzigingen in de financiële risico's.
Het "opvolgingsrapport eerste semester 2023, uitvoering meerjarenplan 2020-2025" voor gemeente en OCMW Beernem wordt ter kennisname aan de raad voor maatschappelijk welzijn voorgelegd.
Voor de aanleg van de rioolwaterzuiveringsinfrastructuur en van het fietspad Akkerstraat/Beverhoutsveldstraat is de aankoop van grond op verschillende percelen noodzakelijk.
Inname 029 betreft een perceel kadastraal gekend onder Beernem, 1ste afdeling, sectie A, nummer 757 B en is eigendom van het OCMW. Volgens het opmetingsplan dient een totale oppervlakte van 107 m² aangekocht te worden. Aquafin heeft de vergoeding geraamd op € 2.000,00.
De overeenkomst wordt ter goedkeuring voorgelegd aan de OCMW-raad.
Vastgoedtransacties werd aangesteld tot het opmaken en verlijden van de akte.
De OCMW’s van Beernem, Oostkamp en Zedelgem sloten in januari 2020 een samenwerkingsovereenkomst met SVK Sovekans – Leefbaar Wonen vzw af voor de periode 01 januari 2020 tot en met 31 december 2025 in het kader van het verschaffen van betaalbare en comfortabele woongelegenheden aan kansarme gezinnen en alleenstaanden.
Sinds 01 juli 2023 is de werking van SVK Sovekans – Leefbaar Wonen vzw overgenomen door de nieuwe woonmaatschappij Vivendo. Dit betekent dat ook deze lopende overeenkomst opgenomen wordt door deze nieuwe maatschappij. Contractueel is er een opzeg van 3 maanden voorzien (artikel 9).
Aan de OCMW-raad wordt goedkeuring gevraagd om de overeenkomst op te zeggen volgens de voorziene opzegtermijn, dus voor 30 september 2023.