De voorzitter opent de vergadering.
Bij de opening van de zitting worden de volgende mededelingen gedaan:
Er is een uitnodiging voor de Wereldlichtjesdag 2024 op zondag 08 december om 18u00 in de Sint-Lambertuskerk.
De mededelingen zijn ter kennis genomen.
De notulen van de zitting van de gemeenteraad van 19 september 2024 worden ter goedkeuring voorgelegd.
Artikelen 277 §1 en 278 §1 van het decreet lokaal bestuur
Ontwerpnotulen van de zitting van de gemeenteraad van 19 september 2024.
De notulen van de zitting van de gemeenteraad van 19 september 2024 worden goedgekeurd.
De jaarrekening 2023 werd in zitting van 20 juni 2024 door de gemeenteraad vastgesteld.
Het besluit van de gouverneur houdende de goedkeuring van de jaarrekening 2023 dateert van 09 oktober 2024 en werd ontvangen op 10 oktober 2024.
Het nazicht van de jaarrekening 2022 heeft niet geleid tot formele vaststellingen.
Mondelinge toelichting ter zitting wordt gegeven door schepen Patricia Waerniers, bevoegd voor financiën.
Brief en besluit van de gouverneur tot goedkeuring van de jaarrekening 2023.
Er zijn geen tussenkomsten.
Artikel 1: Er wordt kennis genomen van het besluit van de gouverneur houdende goedkeuring van de jaarrekening over het dienstjaar 2023, vastgesteld door de gemeenteraad van Beernem in de zitting van 20 juni 2024.
Artikel 2: Deze beslissing wordt ter kennis gebracht van de heer provinciegouverneur, zoals bepaald in artikel 330 e.v. van het decreet lokaal bestuur.
Artikelen 40 e.v. decreet lokaal bestuur
In het verleden moesten de raadsleden zich in de praktijk uitspreken over bijsturingen van de planning, in de vorm van een budgetwijziging en/of een aanpassing van het meerjarenplan. Die aanpassingen van de planningsdocumenten vormden enerzijds een zware administratieve last. De rapporten bevatten anderzijds vooral informatie over de uitvoering van de kredieten en de noodzaak tot aanpassing ervan (de autorisatie) in plaats van een echte stand van zaken van de uitvoering van het geplande beleid.
Daarom beperkt de regelgever voortaan de verplichte rapportering aan de raad omwille van kredietwijzigingen en autorisatie. Het budget als afzonderlijk beleidsrapport is afgeschaft. De vaststelling van de kredieten en de autorisatie zijn geïntegreerd in het meerjarenplan en de verplichte jaarlijkse aanpassingen daarvan. Daarnaast trekt het Besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018 ook het niveau waarop de raad autorisatie geeft op.
Die ingrepen hebben tot gevolg dat de controlefunctie van raadsleden niet in eerste instantie gericht is op de kredietbewaking, maar wel op de opvolging van de uitvoering van de planning en de realisatie van de beleidsdoelstellingen, actieplannen en acties (zie Parl.St. Vl. Parl. 2017-18, nr. 1353/1,114).
Deze opvolgingsrapportering is een onderdeel van de beleids- en beheerscyclus, maar is geen beleidsrapport.
De opvolgingsrapportering bevat minstens volgende elementen:
1° een stand van zaken van de prioritaire acties of actieplannen van het meerjarenplan;
2° een overzicht van de geraamde en de gerealiseerde ontvangsten en uitgaven voor het lopende jaar;
3° in voorkomend geval, de wijzigingen in de assumpties die gekozen werden bij de opmaak van het meerjarenplan of de aanpassing ervan;
4° in voorkomend geval, de wijzigingen in de financiële risico's.
Mondelinge toelichting wordt ter zitting gegeven door burgemeester Jos Sypré.
Realisatiestatus acties - stand van zaken d.d. 30 juni 2024
Er zijn tussenkomsten door raadslid Jef Vansteenhuyse beantwoord door burgemeester Jos Sypré en voorzitter Kris Vincke.
Artikel 1: Er wordt kennis genomen van het 'opvolgingsrapport eerste semester 2024, uitvoering meerjarenplan 2020-2025' voor gemeente en OCMW Beernem.
Artikel 2: Deze beslissing wordt ter kennis gebracht van de heer provinciegouverneur, zoals bepaald in artikel 330 e.v. van het decreet lokaal bestuur.
Artikelen 40, 41 en 56 van het decreet lokaal bestuur
Met een mail van 05 september 2024 werd de oproeping met agenda overgemaakt voor de buitengewone algemene vergadering der deelnemers van Creat services dv van dinsdag 26 november 2024 om 14u30 in Flanders expo, Maaltekouter 1, 9051 Gent.
De agenda werd door de raad van bestuur als volgt samengesteld:
Wijzigingen van vermogen;
Actualisering van bijlagen 1 en 2 aan de statuten ingevolge wijziging van vermogen;
Begroting 2025 (cfr. artikel 432 Decreet over het lokaal bestuur)
Actualisering presentievergoeding
Statutaire benoemingen
Varia
De uitnodiging met agendapunten en de daarbij horende documentatie voor onderzoek van de agendapunten worden voor standpuntbepaling voorgelegd aan de gemeenteraad.
Artikelen 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur
Beernem is aangesloten bij Creat services dv (voorheen TMVS dv). De Tussengemeentelijke Maatschappij voor Services (TMVS) is een dienstverlenende vereniging binnen Farys met als doel het opzetten en deelnemen aan aankoopcentrales, aankoopactiviteiten, raamovereenkomsten en gezamenlijke overheidsopdrachten. De service wordt als een geïntegreerd concept aangeboden door CREAT.
Er wordt voorgesteld akkoord te gaan met de voorgestelde agenda en met de inhoud van de overgemaakte ontwerpbeslissingen.
In de gemeenteraadszitting van 19 oktober 2023 werd gemeenteraadslid Anja Coens als effectief vertegenwoordiger in de algemene vergadering van Creat Services dv aangeduid en gemeenteraadslid Piet De Rycke als plaatsvervanger. Deze aanstelling wordt voor de komende buitengewone algemene vergadering bevestigd.
Mondelinge toelichting wordt ter zitting gegeven door gemeenteraadsvoorzitter Kris Vincke.
Er zijn tussenkomsten door raadslid Barbara Vandenbrande beantwoord door burgemeester Jos Sypré.
Artikel 1: De agenda en elk van de afzonderlijke punten van de agenda en de daarbij behorende documentatie nodig voor het onderzoek van de agendapunten van de buitengewone algemene vergadering der deelnemers van Creat services dv die plaatsvindt op 26 november 2024, zoals ter kennis gebracht aan de gemeenteraad en zoals hiervoor vermeld, worden goedgekeurd.
Artikel 2: Gemeenteraadslid Anja Coens werd aangeduid als effectief vertegenwoordiger ter zitting van de gemeenteraad van 19 oktober 2023 en gemeenteraadslid Piet De Rycke werd aangeduid als plaatsvervanger.
Artikel 3: De vertegenwoordiger die zal deelnemen aan de buitengewone algemene vergadering der deelnemers van Creat services dv op 26 november 2024 wordt opgedragen om namens het bestuur alle akten en bescheiden met betrekking tot de algemene jaarvergadering van Creat services dv op 26 november 2024, te onderschrijven en haar/zijn stemgedrag af te stemmen op de beslissing, genomen in de gemeenteraadszitting van heden met betrekking tot de agendapunten van voormelde buitengewone algemene vergadering.
Artikel 4: Een afschrift van dit besluit zal aan Creat services dv, p/a Intercommunaal beheer Farys, Stropstraat 1 te 9000 Gent, hetzij per elektronische post aan 20241126AV@farys.be
Artikel 5: Deze beslissing wordt ter kennis gebracht van de heer provinciegouverneur, zoals bepaald in artikel 330 e.v. van het decreet lokaal bestuur.
Artikel 40, 41 en 56 van het decreet lokaal bestuur
Met een mail van 17 september 2024 werd de oproeping met agenda overgemaakt voor de buitengewone algemene vergadering der deelnemers van Farys ov van vrijdag 29 november 2024 om 14u30 in Flanders expo, Maaltekouter 1, 9051 Gent.
De agenda werd door de raad van bestuur als volgt samengesteld:
De uitnodiging met agendapunten en de daarbij horende documentatie voor onderzoek van de agendapunten worden voor standpuntbepaling voorgelegd aan de gemeenteraad.
Decreet lokaal bestuur
Beernem is aangesloten bij Farys ov. De gemeente wil haar rol van aandeelhouder in Farys ov ten volle uitoefenen en het is dan ook nodig dat zij zich uitspreekt t.a.v. de punten die werden aangebracht op de agenda van de hierboven vermelde algemene vergadering.
Er wordt voorgesteld akkoord te gaan met de voorgestelde agenda en met de inhoud van de overgemaakte ontwerpbeslissingen.
In de gemeenteraadszitting van 18 november 2021 werd gemeenteraadslid Piet Derycke als effectief vertegenwoordiger in de algemene vergadering van Farys ov aangeduid. In de gemeenteraadszitting van 26 januari 2023 werd gemeenteraadslid Arthur De Brabander aangeduid als plaatsvervanger. Deze aanstelling wordt voor de komende algemene vergadering bevestigd.
Mondelinge toelichting wordt ter zitting gegeven door gemeenteraadsvoorzitter Kris Vincke.
Er zijn geen tussenkomsten.
Artikel 1: De agenda en elk van de afzonderlijke punten van de agenda en de daarbij behorende documentatie nodig voor het onderzoek van de agendapunten van de buitengewone algemene vergadering der deelnemers van Farys ov die plaatsvindt op 29 november 2024, zoals ter kennis gebracht aan de gemeenteraad en zoals hiervoor vermeld, worden goedgekeurd.
Artikel 2: Gemeenteraadslid Piet De Rycke werd aangeduid als effectief vertegenwoordiger ter zitting van de gemeenteraad van 18 november 2021 en gemeenteraadslid Arthur De Brabander werd aangeduid als plaatsvervanger ter zitting van de gemeenteraad van 26 januari 2023.
Artikel 3: De vertegenwoordiger die zal deelnemen aan de buitengewone algemene vergadering der deelnemers van Farys op 29 november 2024 wordt opgedragen om namens het bestuur alle akten en bescheiden met betrekking tot de buitengewone algemene vergadering van Farys ov vastgesteld op 29 november 2024, te onderschrijven en haar/zijn stemgedrag af te stemmen op de beslissing, genomen in de gemeenteraadszitting van heden met betrekking tot de agendapunten van voormelde buitengewone algemene vergadering.
Artikel 4: Een afschrift van dit besluit zal aan Farys ov gestuurd worden hetzij per post t.a.v. Farys ov, p/a Intercommunaal beheer, Stropstraat 1 te 9000 Gent, hetzij per elektronische post aan 20241129BAV@farys.be.
Artikel 5: Deze beslissing wordt ter kennis gebracht van de heer provinciegouverneur, zoals bepaald in artikel 330 e.v. van het decreet lokaal bestuur.
Artikelen 40, 41 en 56 van het decreet lokaal bestuur
Met een mail van 16 september 2024 nodigt IMEWO het gemeentebestuur uit tot de buitengewone algemene vergadering die plaatsvindt op maandag 18 november 2024 om 18u00 in De Lozen Boer, Lozen Boer 3/5 te 9080 Lochristi.
De agenda werd door de raad van bestuur op 13 september 2024 als volgt samengesteld:
Er wordt voorgesteld akkoord te gaan met de voorgestelde agenda en met de inhoud van de overgemaakte ontwerpbeslissing.
Vertegenwoordigers dienen te worden aangeduid. In de gemeenteraadszitting van 15 december 2022 werd gemeenteraadslid Anja Coens als effectief vertegenwoordiger, en in de gemeenteraadszitting van 21 februari 2019 werd gemeenteraadslid Kurt Vanneste als plaatsvervanger aangeduid in de algemene vergadering van IMEWO. Deze aanstelling wordt voor de komende algemene vergadering bevestigd.
Decreet lokaal bestuur
De gemeente Beernem neemt voor de activiteit distributienetbeheer elektriciteit en/of gas deel aan de vereniging Imewo, Intercommunale Maatschappij voor Energievoorziening in West- en Oost-Vlaanderen.
Met een mail van 16 september 2024 wordt het gemeentebestuur uitgenodigd tot de buitengewone algemene vergadering van Imewo d.d. 18 november 2024. Een dossier met documentatiestukken werd aan de gemeente overgemaakt.
Er wordt voorgesteld akkoord te gaan met de voorgestelde agenda en met de inhoud van de overgemaakte ontwerpbeslissing.
Mondelinge toelichting wordt ter zitting gegeven door dhr. Kris Vincke, voorzitter van de gemeenteraad.
Er zijn geen tussenkomsten.
Artikel 1: Er wordt goedkeuring gehecht aan de agenda van de buitengewone algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging Imewo d.d. 18 november 2024:
Artikel 2: De vertegenwoordiger die zal deelnemen aan de (fysieke of digitale) buitengewone algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging Imewo op 18 november 2024 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), wordt opgedragen zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de beslissing genomen in de gemeenteraadszitting van heden inzake voormeld artikel 1 van onderhavige beslissing.
Artikel 3: Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast voormelde beslissingen uit te voeren en zal onder meer kennisgeving hiervan verrichten aan de opdrachthoudende vereniging Imewo, ter attentie van het secretariaat (in pdf-versie), uitsluitend op het e-mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be.
Artikel 4: Deze beslissing wordt ter kennis gebracht van de heer provinciegouverneur, zoals bepaald in artikel 330 e.v. van het decreet lokaal bestuur.
Artikel 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur
Conform de decretale bepalingen, brengen de bestuurders ten overstaan van hun gemeenteraad twee maal per jaar verslag uit over de uitoefening van hun mandaat en over het beleid van de opdrachthoudende vereniging.
Met een e-mail van 17 oktober 2024 stuurt het bestuur van Imewo het halfjaarlijks verslag van de activiteiten 1ste semester 2024 over de uitoefening van het mandaat van de bestuurders en over het beleid van de opdrachthoudende vereniging.
Het verslag wordt ter kennisname aan de gemeenteraad voorgelegd.
Mondelinge toelichting ter zitting wordt gegeven door de voorzitter van de gemeenteraad, dhr. Kris Vincke.
Halfjaarlijks verslag activiteiten 1ste semester 2024 van Imewo
Er zijn geen tussenkomsten.
Artikel 1: De gemeenteraad neemt kennis van het halfjaarlijks verslag van de activiteiten 1ste semester 2024 van Imewo.
Artikel 2: Deze beslissing wordt ter kennis gebracht van de heer provinciegouverneur, zoals bepaald in artikel 330 e.v. van het decreet over het lokaal bestuur.
Artikel 40, 41 en 56 van het decreet lokaal bestuur
Met een aangetekende brief van 26 september 2024 nodigt IVBO het gemeentebestuur uit tot de buitengewone algemene vergadering die plaatsvindt op woensdag 27 november 2024 om 18u30 in hotel Aazaert, Hoogstraat 25 te 8370 Blankenberge.
De agendapunten zijn de volgende:
Deze uitnodiging met agendapunten en de daarbij horende documentatie voor onderzoek van de agendapunten worden voor standpuntbepaling voorgelegd aan de gemeenteraad.
Er wordt voorgesteld akkoord te gaan met de voorgestelde agenda.
In de zitting van 21 oktober 2021 werden gemeenteraadslid Kris Vincke als effectief vertegenwoordiger en gemeenteraadslid Anja Coens als plaatsvervanger in de algemene vergadering van IVBO aangeduid. Deze aanstelling wordt voor de komende buitengewone algemene vergadering bevestigd.
Decreet lokaal bestuur
Het gemeentebestuur van Beernem is voor de inzameling en verwerking van het afval op zijn grondgebied aangesloten bij het intergemeentelijk samenwerkingsverband IVBO.
Het gemeentebestuur wil zijn rol als aandeelhouder in het intergemeentelijk samenwerkingsverband IVBO ten volle uitoefenen en het is dan ook nodig dat het zich uitspreekt over de punten die werden aangebracht op de agenda van de buitengewone algemene vergadering van 20 december e.k.
Mondelinge toelichting ter zitting wordt gegeven door de voorzitter van de gemeenteraad, dhr. Kris Vincke.
Er is een tussenkomst door raadslid Jef Vansteenhuyse beantwoord door schepen Ruben Strobbe.
Artikel 1: De agenda en elk van de afzonderlijke punten van de agenda van de algemene vergadering van IVBO die plaatsvindt op 27 november 2024, zoals ter kennis gebracht aan de gemeenteraad en zoals hiervoor vermeld, worden goedgekeurd.
Artikel 2: De vertegenwoordigers werden in de gemeenteraadszitting van 21 oktober 2021 reeds vastgelegd, nl. gemeenteraadslid Kris Vincke als effectief vertegenwoordiger en gemeenteraadslid Anja Coens als plaatsvervanger.
Artikel 3: De vertegenwoordiger die zal deelnemen aan de algemene vergadering van IVBO op 27 november 2024 wordt opgedragen zijn stemgedrag af te stemmen op de beslissing, genomen in de gemeenteraadszitting van heden.
Artikel 4: Een afschrift van deze beslissing wordt overgemaakt aan het intergemeentelijk samenwerkingsverband IVBO, Pathoekeweg 41, 8000 Brugge.
Artikel 5: Deze beslissing wordt ter kennis gebracht van de heer provinciegouverneur, zoals bepaald in artikel 330 e.v. van het decreet lokaal bestuur.
Met een aangetekend schrijven van 19 september 2024 en van 24 oktober nodigt de West-Vlaamse Intercommunale (WVI) het gemeentebestuur van Beernem uit voor de buitengewone algemene vergadering die plaatsvindt op woensdag 27 november 2024 om 18u30 in cultuurzaal De Balluchon, Moerestraat 19, 8680 Pittem.
Op de vergadering worden de volgende agendapunten behandeld:
De uitnodiging voor de BAV van WVI met het agendapunt en de daarbij horende documentatie voor onderzoek van de agendapunten worden voor standpuntbepaling voorgelegd aan de gemeenteraad.
Er wordt voorgesteld akkoord te gaan met de voorgestelde agenda.
In de zitting van 21 februari 2019 werden gemeenteraadslid Kurt Vanneste als effectief vertegenwoordiger en gemeenteraadslid Anja Coens als plaatsvervanger in de algemene vergaderingen van de WVI aangeduid. Deze aanstelling wordt voor de komende algemene vergadering bevestigd.
Op 20 september 1999 heeft de gemeenteraad goedkeuring verleend aan de fusieoperatie van de West-Vlaamse Intercommunales WIH, WITAB en WIER naar WVI. Beernem was voorheen aangesloten bij deze 3 onafhankelijke intercommunales respectievelijk voor huisvesting, technisch advies en bijstand en economische conversie.
De gemeente wil ten volle haar rol van aandeelhouder in de WVI uitoefenen en het is dan ook nodig dat zij zich uitspreekt t.a.v. de punten die werden aangebracht op de agenda van de hierboven vermelde buitengewone algemene vergadering.
Mondelinge toelichting ter zitting wordt gegeven door voorzitter Kris Vincke.
Er zijn geen tussenkomsten.
Artikel 1: De agenda en elk van de afzonderlijke punten van de agenda van de buitengewone algemene vergadering van de WVI die plaatsvindt op 27 november 2024 om 18u30 worden goedgekeurd:
1. Goedkeuring verslag van de algemene vergadering d.d. 12.06.2024
2. Begroting 2025
3. Deelname WVI in Bluebridge nv
4. Uittreding WVI uit Bedrijvencentrum Oostende nv
5. Uittreding Fluvius West (aandelen B) uit WVI
6. Wijziging maatschappelijke zetel
7. Fusie Meulebeke-Tielt en fusie Ruiselede-Wingene
8. Kennisneming ontslag van bestuurder Kurt Claeys (Oostende)
9. Kennisneming ontslag van bestuurder Kris Declercq (Roeselare)
10. Statutaire benoemingen
11. Mededelingen
Artikel 2: De vertegenwoordigers werden in de gemeenteraadszitting van 21 februari 2019 reeds vastgelegd, nl. gemeenteraadslid Kurt Vanneste werd aangesteld als effectief vertegenwoordiger en gemeenteraadslid Anja Coens als plaatsvervanger.
Artikel 3: De vertegenwoordiger die zal deelnemen aan de algemene vergadering van de WVI op 13 december 2023 om 18u30 wordt opgedragen zijn stemgedrag af te stemmen op de beslissing, genomen door de gemeenteraad in de zitting van heden.
Artikel 4: Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering van deze beslissing en zal onder meer een afschrift van deze beslissing overmaken aan de WVI, Baron Ruzettelaan 35, 8310 Brugge.
Artikel 5: Deze beslissing wordt ter kennis gebracht van de heer provinciegouverneur, zoals bepaald in artikel 330 e.v. van het decreet over het lokaal bestuur.
De gemeenteraad is bevoegd voor het vaststellen van de rechtspositie van het gemeentepersoneel.
Tot op heden kan een statutair personeelslid met voldoende ziektekrediet, het werk deeltijds hervatten d.m.v. halve dag werken en het opnemen van halve dag ziektekrediet. Een statutair personeelslid van wie het ziektekrediet is uitgeput, kan niet deeltijds werken en wordt meteen in disponibiliteit geplaatst, met een wachtgeld van 60 %.
Artikel 63 van BVR van 20 januari 2023 voorziet in een nieuw verlofstelsel. Statutaire personeelsleden met onvoldoende ziektekrediet, kunnen deeltijds werken d.m.v. opname verlof voor gedeeltelijke werkhervatting. Het statutair personeelslid werkt minstens 50 % en is voor overige tijd in verlof voor gedeeltelijke hervatting. Hij/zij krijgt naast het loon voor de effectief geleverde prestaties ook 37,5 % van het loon van de niet-gepresteerde uren. Het salaris van het statutaire personeelslid dat deeltijds herneemt mag nooit minder kan zijn dan het wachtgeld disponibiliteit van 60 %.
Om statutaire personeelsleden met onvoldoende ziektekrediet de mogelijkheid te geven om deeltijds te werken, stellen we voor om artikel 236 van de huidige rechtspositieregeling aan te vullen met regeling verlof voor gedeeltelijke werkhervatting.
Een statutair personeelslid van wie het ziektekrediet is uitgeput, kan momenteel niet deeltijds werken maar wordt meteen in disponibiliteit geplaatst, met een wachtgeld van 60 % ten laste van het bestuur. Om langdurig zieke statutaire personeelsleden met onvoldoende ziektekrediet de mogelijkheid te geven om deeltijds te werken, stellen we voor om artikel 236 van rechtspositieregeling aan te passen en "verlof voor gedeeltelijke werkhervatting" toe te voegen.
Voor contractuele personeelsleden bestaat er al gelijkaardige regeling m.n. progressieve werkhervatting, naast hun loon voor de effectief geleverde prestaties, ontvangen ze van van het ziekenfonds een ziekteuitkering voor de niet-gepresteerde uren.
Alle personeelsleden, ongeacht hun statuut, zullen voortaan deeltijds kunnen werken omwille van ziekte. Het langer aan het werk houden van personeel komt te goede aan het personeelslid, de dienstverlening en het bestuur.
Mondelinge toelichting ter zitting wordt gegeven door burgemeester Jos Sypré, bevoegd voor personeelszaken.
De vergoeding van het verlof voor gedeeltelijke werkhervatting (nl. 37,5 % van het loon van de niet-gepresteerde uren) is ten laste van het bestuur.
Er is een tussenkomst door raadslid Lode Vanneste beantwoord door Burgemeester Jos Sypré.
Artikel 1: Artikel 236 van rechtspositieregeling van het gemeentepersoneel wordt aangevuld met §3:
§3. In geval het statutair personeelslid over onvoldoende ziektekredietdagen beschikt, kan hij/zij beroep doen op verlof voor gedeeltelijke werkhervatting. Het statutaire personeelslid ontvangt tijdens de periode van deeltijdse prestaties wegens arbeidsongeschiktheid het salaris voor de effectief geleverde prestaties, vermeerderd met 37,5% van het salaris dat verschuldigd zou zijn voor de prestaties die niet worden geleverd, met dien verstande dat het salaris van het statutaire personeelslid dat deeltijds herneemt nooit minder kan zijn dan het wachtgeld dat het zou krijgen als het in disponibiliteit wegens arbeidsongeschiktheid zou worden gesteld."
Artikel 2: Deze beslissing wordt ter kennis gebracht van dhr. provinciegouverneur, zoals bepaald in artikel 330 en volgende van het decreet lokaal bestuur.
In het college van 09 februari 2024 werd beslist om het ontwerp van de aanleg van de parking op het braakliggend terrein op de site Drogenbrood te laten opmaken door Abetec Architecten en Ingenieurs NV. Dit terrein is eigendom van de gemeente maar het gebruiksrecht werd ingebracht in de S-divisie van Farys op 01 januari 2010. In het college van 06 september 2024 werd het voorontwerp goedgekeurd waarbij er 43 parkeerplaatsen, waaronder 4 plaatsen voor elektrische voertuigen, voorzien worden in waterdoorlatende verharding en ruime groenzones.
Voor de realisatie van deze parking heeft Farys een plan van aanpak opgemaakt waarin de te volgen procedures en daaraan gekoppelde timing wordt opgenomen. De totale raming voor de aanleg van de parking wordt door Farys ingeschat op maximaal € 315.750,00 (excl. btw).
Raming (excl. BTW) | |
Aanleg parking | € 241.000,00 |
Onderzoeken vb. grondonderzoeken |
€ 4.500,00 |
Onvoorziene kosten Meerwerken en gewijzigde hoeveelheden, aanname voor elke post is 5% afgerond (vb. afvoer grond) |
€ 24.800,00 |
Prijsherzieningen Het aangenomen percentage is een inschatting van op dat moment gekende factoren |
€ 6.700,00 |
Ontwerpkosten Opmaak bestek, opmaak nieuwe vergunningsaanvraag en opvolging werken. Exclusief aanpassingen bestaand ontwerp in functie van nieuwe omgevingsvergunning |
€ 13.600,00 |
Veiligheidscoördinatie | € 1.000,00 |
Verzekeringen | € 1.400,00 |
Projectopvolgingskost | € 8.750,00 |
Beheerskost | € 14.000,00 |
TOTAAL | € 315.750,00 |
Abetec Architecten en Ingenieurs NV, de ontwerper van het zwembad en de sportsite, zal instaan voor de opmaak van het technische bestek, de technische ondersteuning bij de plaatsingsprocedure en de leiding van de werken. De aannemer zal aangesteld worden door middel van een vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking. De totale doorlooptijd wordt geschat op 49 weken.
Mondelinge toelichting ter zitting wordt gegeven door schepen Patricia Waerniers, bevoegd voor sport.
Er zijn geen tussenkomsten.
Artikel 1: Er wordt akkoord gegaan met het plan van aanpak opgesteld door Farys. De raming komt op € 315.750,00 (excl. btw). De doorlooptijd wordt geschat op 49 weken.
Artikel 2: De aannemer wordt aangesteld door middel van een vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking.
Artikel 3: Deze beslissing wordt ter kennis gebracht aan dhr. provinciegouverneur, zoals bepaald in artikel 330 e.v. van het decreet lokaal bestuur.
Artikel 40 e.v. van het decreet lokaal bestuur
Curando, Pensionaatstraat 8a uit Ruiselede wenst een gedeelte van parking gelegen in Beernem, Bruggestraat 7 en palend aan de achtergevel van het dienstencentrum Flora aan te kopen om het gebouw aan de achtergevel toegankelijk te maken.
Het betreft een groenstrook van de openbare parking, kadastraal gekend onder Beernem, 2e afdeling, sectie E, deel van nummer 646 L.
Volgens het opmetingsplan van 30 januari 2023 opgemaakt door landmeter-expert Pascal Verdoolaeghe uit Gistel heeft het te verkopen perceel een oppervlakte van 27 m². Volgens het schattingsverslag van 28 januari 2024 eveneens opgemaakt door landmeter-expert Pascal Verdoolaeghe wordt de grond geschat op € 300,00/m², met een totale waarde van € 8.100,00.
Op het perceel staat een openbare verlichtingspaal. In de ontwerpakte is een bijzondere voorwaarden opgenomen: De koper verbindt er zich toe deze verlichtingspaal van zodra mogelijk op zijn kosten te verplaatsen naar de dertig centimeter brede strook (langs de zijde 2-3 zoals aangeduid op voormeld opmetingsplan).
Notaris Christophe Verhaeghe uit Ruiselede heeft hiertoe een ontwerpakte opgemaakt.
Artikel 40 e.v. van het decreet over het lokaal bestuur
Mondelinge toelichting ter zitting wordt gegeven door schepen Claudio Saelens, bevoegd voor grondbeleid.
Er zijn geen tussenkomsten.
Artikel 1: De verkoop van grond gelegen te Beernem, Bruggestraat volgens het opmetingsplan van 30 januari 2023 opgemaakt door landmeter-expert Pascal Verdoolaeghe en kadastraal gekend onder Beernem, 2e afdeling, sectie E, deel van nummer 646 L, met een oppervlakte van 27 m² en voor een totale verkoopprijs van € 8.100,00, wordt goedgekeurd.
Artikel 2: De ontwerpakte hiertoe opgemaakt door notaris Christophe Verhaeghe uit Ruiselede, wordt goedgekeurd.
Artikel 3: De financieel directeur van de gemeente wordt ertoe gemachtigd de hypotheekbewaarder te ontslaan van het nemen van een ambtshalve inschrijving.
Artikel 4: De voorzitter en de algemeen directeur worden gemachtigd om in naam van de gemeente op te treden bij het ondertekenen van de akte.
Artikel 5: Deze beslissing wordt ter kennisgeving en voor gepast gevolg bezorgd aan notaris Christophe Verhaeghe, Poekestraat 47, 8755 Ruiselede.
Artikel 6: Deze beslissing wordt ter kennis gebracht van de heer provinciegouverneur, zoals bepaald in artikel 330 e.v. van het decreet lokaal bestuur.
Artikel 40 e.v. van het decreet over het lokaal bestuur.
Op 27 december 2018 werd een omgevingsvergunning verleend aan Novus uit Brugge tot het verkavelen van grond voor groepswoningbouw van 24 grondgebonden eengezinswoningen met aanleg van wegenis en riolering te Beernem, Den Duine/Schooldreef.
Op 13 december 2018 heeft de gemeenteraad het stratentracé en de weg- en rioleringswerken goedgekeurd. De kosteloze afstand van de wegzate en de infrastructuur werd bedongen.
De af te stane grond bestaat uit loten A en B van het verzamelmeetplan van 12 augustus 2020 opgemaakt door SB Jonckheere uit Brugge en heeft een totale oppervlakte van 3.021 m², zijnde 84 m² voor lot A en 2.937 m² voor lot B. De percelen zijn kadastraal gekend onder Beernem, 1e afdeling, sectie G, nummers 113 V4-W4.
Op basis van het opmetingsplan hebben notarissen Van Damme, Van Damme & Delaere een ontwerpakte voor kosteloze grondafstand opgemaakt.
Mondelinge toelichting ter zitting wordt gegeven door schepen Claudio Saelens, bevoegd voor grondbeleid.
Er is een tussenkomst door raadslid Jef Vansteenhuyse beantwoord door schepen Claudio Saelens.
Artikel 1: De kosteloze grondafstand van de wegzate en infrastructuur te Beernem, Den Duine/Schooldreef, kadastraal gekend onder Beernem, 1e afdeling, sectie G, nummers 113 V4-W4, zijnde loten A en B van het verzamelmeetplan van 12 augustus 2020 opgemaakt door SB Jonckheere uit Brugge met een totale oppervlakte van 3.021 m², wordt goedgekeurd.
Artikel 2: De ontwerpakte, opgemaakt door notarissen Van Damme, Van Damme & Delaere, wordt goedgekeurd.
Artikel 3: De grond, kosteloos verkregen, is bestemd voor openbaar nut.
Artikel 4: De financieel directeur van de gemeente wordt ertoe gemachtigd de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie te ontslaan van het nemen van een ambtshalve inschrijving.
Artikel 5: De voorzitter en de algemeen directeur worden ertoe gemachtigd in naam van de gemeente op te treden bij het ondertekenen van de akte van kosteloze grondafstand.
Artikel 6: Deze beslissing wordt ter kennis gebracht van de heer provinciegouverneur, zoals bepaald in artikel 330 e.v. van het decreet lokaal bestuur.
Artikel 40 e.v. van het decreet over het lokaal bestuur.
Op 04 juni 2021 werd een omgevingsvergunning verleend aan Durabrik Bouwbedrijven nv uit Drongen tot het verkavelen van gronden in 12 loten bestemd voor gesloten, halfopen en open bebouwing na sloop van de bestaande constructies op het terrein en aanleg nieuwe wegenis te Beernem, Vaart-Noord (nieuwe straatnaam Lendebrug). De omgevingsvergunning werd op 01 juli 2022 bijgesteld.
Op 22 april 2021 heeft de gemeenteraad het stratentracé en de weg- en rioleringswerken goedgekeurd en de bijstelling in zitting van 02 juni 2022. De kosteloze afstand van de wegzate en de infrastructuur werd bedongen.
De af te stane grond is kadastraal gekend onder Beernem, 1e afdeling, sectie C, nummer 413 B2 en heeft volgens het opmetingsplan van 07 juli 2022 opgemaakt door V&C Experten B.V. uit Brugge een totale oppervlakte van 1.354 m².
Op basis van het opmetingsplan heeft notaris Philippe Vanlatum een ontwerpakte voor kosteloze grondafstand opgemaakt.
Deze ontwerpakte wordt met gunstig advies van het college ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.
Mondelinge toelichting ter zitting wordt gegeven door schepen Claudio Saelens, bevoegd voor grondbeleid.
Er is een tussenkomst door raadslid Jef Vansteenhuyse beantwoord door schepen Claudio Saelens.
Artikel 1: De kosteloze grondafstand van de wegzate en infrastructuur te Beernem, Lendebrug, kadastraal gekend onder Beernem, 1e afdeling, sectie C, nummers 413 B2 met een totale oppervlakte van 1.354 m²) volgens het opmetingsplan van 07 juli 2022 opgemaakt door V&C Experten B.V. uit Brugge, wordt goedgekeurd.
Artikel 2: De ontwerpakte, opgemaakt door notaris Philippe Vanlatum uit Beernem, wordt goedgekeurd.
Artikel 3: De grond, kosteloos verkregen, is bestemd voor openbaar nut.
Artikel 4: De financieel directeur van de gemeente wordt ertoe gemachtigd de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie te ontslaan van het nemen van een ambtshalve inschrijving.
Artikel 5: De voorzitter en de algemeen directeur worden ertoe gemachtigd in naam van de gemeente op te treden bij het ondertekenen van de akte van kosteloze grondafstand.
Artikel 6: Deze beslissing wordt ter kennis gebracht van de heer provinciegouverneur, zoals bepaald in artikel 330 e.v. van het decreet lokaal bestuur.
Artikelen 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur.
Voor de aanleg van de rioolwaterzuiveringsinfrastructuur en van het fietspad Akkerstraat/Beverhoutsveldstraat zijn vestigingen van erfdienstbaarheden voor ondergrondse afvalcollectoren, de aankoop van grond en de afstand van gebruik op verschillende percelen noodzakelijk.
Aquafin werd aangesteld om de onderhandelingen te voeren met de betrokken eigenaars en pachters voor de aankoop van de grond. Vastgoedtransacties heeft volgens de gemaakte overeenkomsten ontwerpakten opgemaakt:
Mondelinge toelichting ter zitting wordt gegeven door schepen Claudio Saelens, bevoegd voor openbare werken en grondbeleid.
Aankoop - uitgaven
Dienst |
Ruimte |
Omschrijving |
Aanleg fietspad Akkerstraat/Beverhoutsveldstraat - verkoopbeloften en belofte tot afstand van gebruik |
Raming uitgave (incl. btw) |
€ 14.999,75 |
Budgetcode |
0200-00/2202000 |
Beschikbaar krediet |
€ 90.877,00 |
Nummer financieel visum |
2024/2024/082 |
Financieel advies
Akkoord met voorgestelde grondaankopen voor aanleg fietspad Akkerstraat/Beverhoutsveldstraat.
Visum financieel directeur wordt verleend met nummer 2024/2024/082
Er zijn geen tussenkomsten.
Artikel 1: De minnelijke verwerving van grond + vestiging erfdienstbaarheid van innemingen 037, 042 en 043 volgens opmetingsplan met bijgaande afstand van gebruik voor de aanleg van het fietspad Akkerstraat/Beverhoutsveldstraat worden goedgekeurd.
Artikel 2: De 2 ontwerpakten van de minnelijke verwerving + vestiging erfdienstbaarheid en 2 ontwerpakten tot afstand van gebruik, die daartoe werden opgemaakt door Vastgoedtransacties, voor een totale vergoeding van € 14.999,75 worden goedgekeurd.
Artikel 3: De aankopen, afstand van gebruik en erfdienstbaarheden zijn bestemd voor openbaar nut.
Artikel 4: De Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie wordt ervan ontslagen om ambtshalve inschrijving te nemen.
Artikel 5: De Vlaamse commissaris van de Afdeling Vastgoedtransacties wordt ertoe gemachtigd in naam van de gemeente op te treden bij het ondertekenen van de akte.
Artikel 6: Deze beslissing wordt ter kennis gebracht van de heer provinciegouverneur, zoals bepaald in artikel 330 e.v. van het decreet lokaal bestuur.
Artikel 40 e.v. van het decreet lokaal bestuur
Een nieuwe elektriciteitscabine op het landbouwbedrijf gelegen in Beernem, Beverhoutsveldstraat 70 is noodzakelijk. Om te kunnen aansluiten moet Fluvius leidingen leggen langs de toegangsweg, dit is op grond eigendom van de gemeente Beernem.
De toegangsweg en de zone voor de leidingen zijn gelegen op het perceel kadastraal gekend onder Beernem, 2e afdeling, sectie F, deel van nummer 56 W.
Hiervoor dient een erfdienstbaarheid van doorgang voor de exploitatie van de cabine gevestigd te worden. Landmeter-expert Kris Audenaert heeft op 12 november 2020 een opmetingsplan opgemaakt.
Notaris Verdin uit Beernem heeft op basis van het opmetingsplan een ontwerpakte opgemaakt.
Deze ontwerpakte wordt met gunstig advies van het college ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.
Mondelinge toelichting ter zitting wordt gegeven door schepen Claudio Saelens, bevoegd voor grondbeleid.
Er zijn geen tussenkomsten.
Artikel 1: De vestiging de erfdienstbaarheid van doorgang in het voordeel van Imewo, op een perceel gelegen te Beernem, Beverhoutsveldstraat, kadastraal gekend onder Beernem, 2e afdeling, sectie F, deel van nummer 56 W, volgens een opmetingsplan van 12 november 2020 opgemaakt door Landmeter-expert Kris Audenaert, wordt goedgekeurd.
Artikel 2: De ontwerpakte voor de erfdienstbaarheid van doorgang opgemaakt door notaris Verdin uit Beernem, wordt goedgekeurd.
Artikel 3: De erfdienstbaarheid van doorgang zijn bestemd voor openbaar nut.
Artikel 4: De financieel directeur van de gemeente wordt ertoe gemachtigd de hypotheekbewaarder te ontslaan van het nemen van een ambtshalve inschrijving.
Artikel 5: De voorzitter en de algemeen directeur worden ertoe gemachtigd in naam van de gemeente op te treden bij het ondertekenen van de akte.
Artikel 6: Deze beslissing wordt ter kennis gebracht van de heer provinciegouverneur, zoals bepaald in artikel 330 e.v. van het decreet over het lokaal bestuur.
De Raad voor Vergunningsbetwistingen heeft op 23 mei 2024 het definitief onteigeningsbesluit trage weg 'Steenoven - Oostveld', zoals beslist in de gemeenteraadszitting van 22 juni 2023, vernietigd wegens het ontbreken van een deugdelijk alternatievenonderzoek. Momenteel is er nog een procedure bezig voor de Raad van State m.b.t. het rooilijnplan van de trage weg Steenoven - Oostveld (eis tot nietigverklaring van de beslissing van de Vlaamse minister van Mobiliteit en Openbare werken betreffende het beroep tegen de definitieve vaststelling van het rooilijnplan trage weg 'Steenoven - Oostveld). Het is aangewezen om de procedure volledig opnieuw te beginnen, zowel op gebied van onteigeningsbesluit als op gebied van rooilijnplan. Aan de gemeenteraad wordt voorgelegd om de definitieve vaststelling van het rooilijnplan trage weg 'Steenoven - Oostveld', zoals beslist in de gemeenteraadszitting van 22 juni 2023, in te trekken.
Voor de volledigheid en duidelijkheid wordt hieronder een overzicht geschetst van de procedure trage weg Steenoven - Oostveld:
Aangezien de beslissing van de Raad voor Vergunningsbetwistingen de vernietiging omvat van de beslissing “dat strekt tot de onteigening”, mogen we ervan uit dat de beslissing met betrekking tot het rooilijnplan niet mee werd vernietigd (alhoewel dit voor discussie vatbaar is). Gezien de vernietiging van het onteigeningsbesluit is het wenselijk om het dossier 'Trage weg Steenoven - Oostveld' in z'n geheel te herbekijken om de kansen op slagen zo groot mogelijk te maken en dus ook de beslissing van de gemeenteraad met betrekking tot de definitieve vaststelling van het rooilijnplan formeel in te trekken. Op die manier komt de procedure voor de Raad van State zonder voorwerp te vallen en verliezen we geen tijd door eerst deze uitspraak af te wachten.
Mondelinge toelichting ter zitting wordt gegeven door burgemeester Jos Sypré, bevoegd voor mobiliteit.
Er is een tussenkomst door raadslid Jef Vansteenhuyse beantwoord door burgemeester Jos Sypré.
Artikel 1: Er wordt akkoord gegaan om de definitieve vaststelling van het rooilijnplan trage weg 'Steenoven - Oostveld', zoals beslist in de gemeenteraadszitting van 22 juni 2023, in te trekken.
Artikel 2: De procedure rooilijnplan en onteigeningsplan trage weg Steenoven - Oostveld wordt hernomen rekening houdend met de opmerking van de Raad voor Vergunningsbetwistingen.
Artikel 3: Deze beslissing wordt ter kennis gebracht van de heer provinciegouverneur, zoals bepaald in artikel 330 e.v. van het decreet lokaal bestuur.
Artikel 40 e.v. DLB
In de gemeenteraad d.d. 24 april 2024 werd een aanvullend reglement goedgekeurd tot invoeren van een verbod zwaar vervoer +7,5 ton in de Sint-Jorisstraat vanaf de Kauter in de richting van en tot aan de grens met Knesselare, dit in samenspraak met de gemeente Aalter.
Dit geeft echter problemen voor enkele plaatselijke landbouwers uit en bedrijven met bestemming in de Langendonkstraat, Blindezelstraat,... Deze moeten nu allemaal omrijden via de Kauter.
Daarom wordt voorgesteld het verbod +7,5 ton in de Sint-Jorisstraat aan de Kauter op te heffen en het verbod pas te laten ingaan vanaf het kruispunt met de Langendonkstraat. Hierdoor komt er terug meer bewegingsvrijheid op grondgebied Beernem maar blijft de oorspronkelijke doelstelling - het weren van het sluipverkeer zwaar vervoer van E40 Beernem naar N44 in Knesselare - wel overeind.
Ten opzichte van de reeds geplaatste signalisatie naar aanleiding van het goedgekeurde reglement wordt de afstandsbepaling aangepast naar een verbod vanaf de Langendonkstraat in plaats van een verbod vanaf de Kauter conform plan in bijlage.
Deze maatregel betreft enkel een gewestweg.
Mondelinge toelichting ter zitting wordt gegeven door burgemeester Jos Sypré, bevoegd voor mobiliteit.
Signalisatieplan
Er is een tussenkomst door raadslid Gijs Degrande beantwoord door burgemeester Jos Sypré.
Artikel 1: Het verbod zwaar vervoer +7,5 ton ingevoerd in de Sint-Jorisstraat vanaf de Kauter in de richting van en tot aan de grens met Knesselare, wordt opgeheven. Het verbod zwaar vervoer +7,5 ton in de Sint-Jorisstraat ter hoogte van het kruispunt Langendonkstraat voor de rijrichting naar Knesselare blijft behouden. Het verbod wordt gesignaleerd door plaatsing van het verkeersbord C23 met onderbord +7,5 ton'. De voorsignalisatie, meer bepaald het verkeersbord 'C23' met onderbord '+7,5 ton' en een afstandsbepaling tot de Langendonkstraat wordt eveneens geplaatst op enkele belangrijke kruispunten in de Sint-Andreaslaan en Sint-Jorisstraat conform bijgevoegd signalisatieplan.
Artikel 2: Deze wijziging aan het aanvullend reglement op het wegverkeer wordt ter goedkeuring overgemaakt aan het Departement Mobiliteit en Openbare Werken via het loket voor lokale besturen.
Artikel 3: Deze beslissing wordt ter kennis gebracht aan dhr. provinciegouverneur, zoals bepaald in artikel 330 e.v. van het decreet lokaal bestuur.
Artikel 40 e.v. van het decreet lokaal bestuur m.b.t. de bevoegdheid van de gemeenteraad.
De uitrol van publieke laadinfrastructuur op het openbare domein wordt door de Vlaamse overheid georganiseerd door middel van een concessie-opdracht.
Het is de taak van de gemeente om hiervoor geschikte parkeerplaatsen ter beschikking te stellen en deze ook te reglementeren en te signaleren.
Binnen het concept 'paal volgt wagen' werden enkele aanvragen ingediend voor de omgeving Oudezakstraat en de parking aan de kerk werd ook geselecteerd als strategisch locatie.
Er zal bijgevolg een laadpaal geplaatst worden op de gemeentelijke parking naast de kerk in de Oudezakstraat, meer bepaald de 2 parkeerplaatsen het dichtst bij de A. Dumontstraat (omwille van aansluitbaarheid op het net) werden hiervoor geselecteerd.
De geselecteerde locatie betreft een gemeenteweg.
Deze 2 parkeerplaatsen worden gereglementeerd als 'parkeren voorbehouden voor elektrische voertuigen'. Om te vermijden dat eigenaars van elektrische wagens deze plaats continu bezetten, wordt er aangeraden om een maximale parkeerduur op te leggen, bv. max. 3 uur. Dit is voldoende om de auto te laden. Daarna moet de auto verplaatst worden om anderen de mogelijkheid te geven op te laden.
Deze maatregel kan worden gereglementeerd door een aanvulling in "Afdeling I Gemeentewegen - artikel 14 'Parkeerplaatsen voorbehouden voor bepaalde categorieën' " van het gecoördineerd gemeentelijk aanvullend reglement op de politie op het wegverkeer.
Mondelinge toelichting ter zitting wordt gegeven door burgemeester Jos Sypré, bevoegd voor mobiliteit.
Er zijn tussenkomsten door raadslid Lode Vanneste beantwoord door burgemeester Jos Sypré.
De N-VA fractie dient een amendement in. Het amendement dat wordt voorgesteld is het volgende :
Artikel 1: In het gecoördineerd gemeentelijk aanvullend reglement op de politie op het wegverkeer van 03 juli 2014 wordt 'Afdeling I Gemeentewegen - Artikel 14.9) op volgende plaatsen worden parkeerplaatsen voorbehouden voor elektrische voertuigen' aangevuld als volgt:
Deze parkeerplaatsen worden gesignaleerd met het bord E9a met afbeelding van parkeerschijf, aangevuld met een onderbord ‘elektrische voertuigen’ met daarin het logo van een auto en een onderbord ‘max 4 uur’ van 8 u tot 20u.
Het amendement wordt verworpen met 9 stemmen voor het amendement van de N-VA fractie en 16 stemmen tegen het amendement van de fracties CD&V, Groen en Vooruit.
Artikel 1: In het gecoördineerd gemeentelijk aanvullend reglement op de politie op het wegverkeer van 03 juli 2014 wordt 'Afdeling I Gemeentewegen - Artikel 14.9) op volgende plaatsen worden parkeerplaatsen voorbehouden voor elektrische voertuigen' aangevuld als volgt:
Deze parkeerplaatsen worden gesignaleerd met het bord E9a met afbeelding van parkeerschijf, aangevuld met een onderbord ‘elektrische voertuigen’ met daarin het logo van een auto en een onderbord ‘max. 3 uur’.
Artikel 2: Deze beslissing wordt ter kennis gebracht van de heer provinciegouverneur, zoals bepaald in artikel 330 e.v. van het decreet lokaal bestuur.
Artikel 40 e.v. van het decreet lokaal bestuur
Binnen het concept vervoer op maat werd door de vervoerregio Brugge een aanbesteding gehouden voor de uitrol van deelwagen in de vervoerregio. Aan de gemeente Beernem werden 3 elektrische deelwagens toegekend.
Concreet gaat het over 2 parkeerplaatsen op de parking aan het hoppinpunt station in de Sint-Jorisstraat en om (voorlopig) 1 parkeerplaats op de Markt van Oedelem bij het hoppinpunt Markt. Bij goed gebruik van de deelwagens betalen deze zichzelf en komt er mogelijks budget vrij voor een 2de deelwagen op de Markt van Oedelem.
De gemeente staat in voor de opmaak van een aanvullend reglement en het plaatsen van de nodige signalisatie.
De geselecteerde locatie betreft een gemeenteweg.
Deze maatregel kan worden gereglementeerd door een aanvulling in Afdeling I Gemeentewegen - artikel 14 'Parkeerplaatsen voorbehouden voor bepaalde categorieën' van het gecoördineerd gemeentelijk aanvullend reglement op de politie op het wegverkeer. De parkeerplaatsen worden ingericht als 'parkeren voorbehouden voor deelwagens Claus2You'.
Mondelinge toelichting ter zitting wordt gegeven door burgemeester Jos Sypré, bevoegd voor mobiliteit.
Er zijn tussenkomsten door raadslid Lode Vanneste beantwoord door burgemeester Jos Sypré.
De N-VA fractie dient een amendement in. Het amendement dat wordt voorgesteld is het volgende :
Artikel1: In het gecoördineerd gemeentelijk aanvullend reglement op de politie op het wegverkeer van 03 juli 2014 wordt 'Afdeling I Gemeentewegen' aangevuld als volgt:
Artikel 14.9b) Op de volgende plaatsen worden parkeerplaatsen voorbehouden voor autodelen Claus2you:
Deze parkeerplaatsen worden gesignaleerd met het bord E9a, aangevuld met de onderborden ‘autodelen' 'voorbehouden Claus2you'.
Het amendement wordt verworpen met 9 stemmen voor het amendement van de N-VA fractie en 16 stemmen tegen het amendement van de fracties CD&V, Groen en Vooruit.
Artikel1: In het gecoördineerd gemeentelijk aanvullend reglement op de politie op het wegverkeer van 03 juli 2014 wordt 'Afdeling I Gemeentewegen' aangevuld als volgt:
Artikel 14.9b) Op de volgende plaatsen worden parkeerplaatsen voorbehouden voor autodelen Claus2you:
Deze parkeerplaatsen worden gesignaleerd met het bord E9a, aangevuld met de onderborden ‘autodelen' 'voorbehouden Claus2you'.
Artikel 2: Het aanvullend reglement wordt ter kennisname overgemaakt aan de afdeling Vlaams Huis voor de Verkeersveiligheid.
Artikel 3: Deze beslissing wordt ter kennis gebracht van de heer provinciegouverneur, zoals bepaald in artikel 330 e.v. van het decreet lokaal bestuur.
Artikel 40 e.v. van het decreet lokaal bestuur
Er werd een aanvraag tot omgevingsvergunning ingediend bij de provincie West-Vlaanderen door de provincie West-Vlaanderen, met als contactadres Koning Leopold III-laan 41, voor aanleg fietspad Radio - Aanwijs te Beernem, Torenweg (Vagevuurstraat te Wingene en Bruggesteenweg te Ruiselede). De aanvraag omvat de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van één of meerdere gemeentewegen, waarover de gemeenteraad conform het decreet houdende de gemeentewegen beslissingsbevoegdheid heeft.
Het betreft hier de kadastrale percelen gekend onder 1ste afdeling (BEERNEM), sectie D, nummers 566d2, 567L2, 933b, 523b2, 567r3, 525f, 933c, 567n3, 933a, 521e, 523L, 565w, 523m, 522d/2, 523d2, 523X; 1ste afdeling Beernem, sectie E, nummer 125c;
(Afdeling 37012 Ruiselede, sectie A, nummers 5g2, 23d, 4L, 2C/4, 24v, 4k, 2d, 5v2, 24r, 27a, 5h2, 5L2, 27b, 26b, 4m, 5T2, 9e2, 9y, 2c, 2c/3, 4n, 3h, 24t, 5k2, 26a, 3k, 3g; Afdeling 37018 Wingene, sectie D, nummers 172c en 160/2).
Het openbaar onderzoek over de aanvraag tot omgevingsvergunning liep van 02 augustus 2024 tot en met 31 augustus 2024.
Er werden 2 analoge en 5 digitale bezwaarschriften ingediend.
De bezwaarschriften handelen over:
Analoog bezwaarschrift 1:
Analoog bezwaarschrift 2:
Digitaal bezwaarschrift 1:
Digitaal bezwaarschrift 2 en 3 zijn identiek:
Digitaal bezwaarschrift 4:
Digitaal bezwaarschrift 5:
De bezwaarschriften dienen te worden beoordeeld door de vergunningverlenende overheid.
De meeste bezwaarpunten bevinden zich niet op grondgebied Beernem.
Bij de startnota werden verschillende alternatieven afgewogen. Het voorgesteld alternatief (zie digitaal bezwaarschrift 1) werd niet opgenomen gezien dit voorstel niet conform het fietsvademecum is.
Er is geen profiel beschikbaar in het dossier hoe de aansluiting met de toegangsdreef voor Torenweg 3 gebeurt (analoog bezwaarschrift 2). Bij de uitvoering van de werken moet er worden gekeken naar de bestaande toestand en op een correcte manier worden aangesloten.
De overige bezwaarpunten kunnen niet in verband worden gebracht met de beoordelingsgronden opgesomd in artikel 3, 4 en desgevallend artikel 6 van het Decreet houdende de Gemeentewegen van 03 mei 2019.
De provincie West-Vlaanderen vraagt, volgens artikel 47 van het omgevingsbesluit, aan de gemeenteraad om een beslissing uit te brengen over de zaak der wegen in dit dossier.
Overeenkomstig artikel 31 van het omgevingsdecreet roept het college van burgemeester en schepenen de gemeenteraad samen om te beslissen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeentewegen.
De gemeenteraad spreekt zich uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein. Hierbij wordt rekening gehouden met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 03 mei 2019 houdende de gemeentewegen, en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van het decreet van 03 mei 2019 houdende de gemeentewegen. De gemeenteraad kan daarbij voorwaarden opleggen en lasten verbinden, die de bevoegde overheid in de eventuele vergunning opneemt.
De toetsing houdt in dat de voorgestelde lasten en voorwaarden t.o.v. het rooilijnplan en de plannen van de wegenis van de aanvraag tot omgevingsvergunning een positieve bijdrage hebben op de volgende doelstellingen en principes:
Mondelinge toelichting ter zitting wordt gegeven door schepen Claudio Saelens, bevoegd voor grondbeleid.
Wegenisdossier en rooilijnplan
Er zijn geen tussenkomsten.
Artikel 1: De wegenis en het rooilijnplan in de omgevingsvergunningsaanvraag OMV_2024051454 van provincie West-Vlaanderen voor de percelen gelegen te Beernem, Torenweg (Vagevuurstraat te Wingene en Bruggesteenweg te Ruiselede), en kadastraal gekend onder 1ste afdeling (BEERNEM), sectie D, nummers 566d2, 567L2, 933b, 523b2, 567r3, 525f, 933c, 567n3, 933a, 521e, 523L, 565w, 523m, 522d/2, 523d2, 523X; 1ste afdeling Beernem, sectie E, nummer 125c;
(Afdeling 37012 Ruiselede, sectie A, nummers 5g2, 23d, 4L, 2C/4, 24v, 4k, 2d, 5v2, 24r, 27a, 5h2, 5L2, 27b, 26b, 4m, 5T2, 9e2, 9y, 2c, 2c/3, 4n, 3h, 24t, 5k2, 26a, 3k, 3g; Afdeling 37018 Wingene, sectie D, nummers 172c en 160/2) worden voorwaardelijk goedgekeurd. Bij de uitvoering van de werken moet er rekening worden gehouden met de bestaande toestand ter hoogte van de toegangsdreef naar Torenweg 3 en op een correcte manier wordt aangesloten op deze dreef.
Artikel 2: Een afschrift van dit besluit zal aan de provincie West-Vlaanderen gestuurd worden.
Artikel 3: Deze beslissing wordt ter kennis gebracht van de heer provinciegouverneur, zoals bepaald in artikel 330 e.v. van het decreet lokaal bestuur.
De dienst kinderopvang is bevoegd voor het aansturen van de werking buitenschoolse kinderopvang.
Wanneer een kind moeilijk en/of ongewenst gedrag vertoont, is er momenteel geen procedure beschikbaar om om te gaan met dit soort situaties. Het is de taak van de dienst om ervoor te zorgen dat de draagkracht van de kinderbegeleiders niet in het gedrang komt en ervoor te zorgen dat de kwaliteit van de kinderopvang gewaarborgd blijft Daarnaast is het belangrijk dat alle kinderen zich goed in hun vel voelen. Op basis van deze procedure kunnen we ook nagaan of het haalbaar is om de juiste zorgen te bieden voor elk kind.
Het document is objectief opgesteld met een duidelijk te volgen stappenplan. Dit document wordt gedragen door de dienst en alle medewerkers van de kinderopvang.
Artikel 40 e.v. van het decreet over het lokaal bestuur
Het is noodzakelijk om een procedure te hebben betreffende hoe om te gaan met moeilijk en/of ongewenst gedrag in de buitenschoolse kinderopvang en dit om verschillende redenen:
De procedure zal uitgebreid worden toegelicht aan ouders op het moment dat deze zal worden toegepast.
Mondelinge toelichting ter zitting wordt gegeven door schepen Vicky Reynaert, bevoegd voor kinderopvang.
Beslissingskwadrant
Er is een tussenkomst door raadslid Lien Dewispelaere beantwoord door Schepen Vicky Reynaert.
Artikel 1: De gemeenteraad keurt de beslissingskwadrant / de procedure voor moeilijk en/of ongewenst gedrag in de BKO goed.
Artikel 2: Deze beslissing wordt ter kennis gebracht van dhr. provinciegouverneur, zoals bepaald in artikel 330 e.v. van het decreet over het lokaal bestuur
Artikel 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur.
Beernem organiseert al 9 jaar een Techniekacademie met positieve reacties van de deelnemers en hun ouders. Ook volgende jaren kunnen de Techniekacademies verder worden georganiseerd via Vives, met ondersteuning van de Vlaamse Overheid. In 2020 werd een samenwerkingsovereenkomst ondertekend voor de duur van de gemeentelijke legislatuur. Vanaf juni 2023 zijn de financieringsvoorwaarden echter veranderd en is er een nieuwe verdeling van middelen aan de orde.
Jaarlijks wordt gevraagd om een nieuwe samenwerkingsovereenkomst, te ondertekenen met een duurtijd van 1 jaar.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om goedkeuring te verlenen aan de nieuwe samenwerkingsovereenkomst voor 2025.
Artikel 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur
De algemene doelstelling van de techniekacademie is het motiveren en inspireren van kinderen en jongeren voor STEM.
De Techniekacademie kadert in de filosofie van het Vlaamse STEM-actieplan, meer bepaald de doelstemming "Organiseren contacten plaatselijk onderwijs en bedrijfsleven i.v.m. studierichtingen, knelpuntberoepen en toekomstplannen voor jongeren - hun technisch talent stimuleren en op een hoger niveau brengen". Via de Techniekacademie wordt via de eigen leefwereld van de kinderen technische geletterdheid binnengebracht.
De organisatie van de Techniekacademie kadert binnen de uitvoering van de “STEM-agenda”, het vervolg op het “STEM-actieplan”. De STEM-agenda 2030 zet verder in op een hogere instroom in STEM -opleidingen en -loopbanen, op STEM-specialisten en op het algemeen versterken van STEM-competenties in de ruime maatschappij, de “STEM-geletterdheid”.
Via de Techniekacademie wordt via de eigen leefwereld van de kinderen STEM-geletterdheid gestimuleerd. De Techniekacademie bestaat uit:
De laatste samenwerkingsovereenkomst die werd afgesloten liep voor 2024. De kostprijs voor de Techniekacademie is voor de deelnemers 70 euro per kind. Aan één STEM-traject kunnen maximaal 20 kinderen deelnemen en het bestuur betaalt een tussenkomst van € 1200,00 per traject. De gemeente zorgt voor de publiciteit en lokalen.
Mondelinge toelichting ter zitting wordt gegeven door schepen Ruben Strobbe, bevoegd voor onderwijs.
Blanco samenwerkingsovereenkomst
Dienst |
onderwijs |
Omschrijving |
Project techniekacademie |
Raming (incl. btw) |
€ 3.700,00 (incl. btw) per jaar |
Budgetcode |
0820-00/6159999 |
Beschikbaar krediet |
in het meerjarenplan is hiervoor ieder jaar € 4.000,00 voorzien |
Advies financiële dienst
Er is voldoende budget aanwezig in het meerjarenplan.
Er zijn geen tussenkomsten.
Artikel 1: De nieuwe samenwerkingsovereenkomst voor de organisatie van de techniekacademie wordt goedgekeurd.
Artikel 2: Deze beslissing wordt ter kennis gebracht van dhr. provinciegouverneur, zoals bepaald in artikel 330 en volgende van het decreet lokaal bestuur.
De vragen en suggesties, ingediend door de gemeenteraadsleden, worden besproken.
De volgende vragen en suggesties worden behandeld:
Raadslid Rolle Debruyne
Snelheid langs de Sijselestraat
Op de gemeenteraad van 16 februari vroegen we om in de Sijselestraat, buiten de bebouwde kom, een digitaal bord te plaatsen om chauffeurs met een harde voet te waarschuwen dat ze te snel rijden. Tot nu toe is er nog geen dergelijk bord geplaatst, ook al werd hiermee ingestemd. Is er een tijdstip voorzien waarop dit zal gebeuren? Dit om ook de lawaaihinder overdag en 's nachts draaglijk te houden voor de omwonenden van wie sommigen heel dicht tegen de straat wonen.
Raadslid Roos Lambrecht
Veldkapellestraat
Ik merk dat, nu de tractorsluis tijdelijk verwijderd is om automobilisten toe te laten langs een alternatieve weg naar Moerbrugge/Oostkamp/ Brugge te rijden, het als fietser erg gevaarlijk is. De auto's rijden er heel snel langs de fietsers.
We stellen voor om in deze straat voor de duur dat de Beverhoutsveldstraat/Akkerstraat onderbroken is, een snelheidsbeperking van 50km/u in te voeren. Dit is beslist veiliger voor de talrijke fietsers die al een hele tijd gewoon zijn om in deze voorheen autoluwe straat van en naar huis/de school/het werk/... te fietsen.
Raadslid Branco François
Fuiven in Beernem
In vijf jaar tijd zijn er maar liefst 364 fuiven verdwenen in West-Vlaanderen, van 2.571 in 2019 naar 2.207 vorig jaar. Ook in Beernem zet deze trend zich door. Nu jongeren afhaken, moeten jeugdverenigingen op zoek naar andere inkomstenbronnen. Dat is jammer, want een lokale fuif is een veilige plek voor jongeren om voor het eerst uit te gaan en hun grenzen te ontdekken.
Zullen er extra inspanningen worden geleverd om fuiven in Beernem weer aantrekkelijk te maken voor zowel organisatoren als feestende jongeren?
Raadslid Gijs Degrande
Bushalte OC / Kanaalbrug
Voor verkeer komende van de kanaalbrug richting rond punt langs de Parkstraat is de nieuwe bushalte aan het OC niet altijd duidelijk zichtbaar met gevaarlijke situaties tot gevolg. Hoe ziet men dat en zal men iets ondernemen?
Raadslid Els Vyncke
Openingsuren Cultuurdienst
De cultuurdienst bevond zich vroeger in OC De Kleine Beer en was op vele momenten fysiek bereikbaar. Nu deze verhuisd is naar het gemeentehuis is dit niet altijd meer het geval. Sleutels worden afgehaald aan het onthaal – zeker een stuk gemakkelijker. Maar als je een vraag hebt, iets graag wil bekijken met hen dan moet dit vaak gebeuren aan het onthaal. De onthaalmedewerkers doen hun best, maar kunnen niet altijd antwoorden op de vragen. Zij kunnen die enkel doorgeven aan de cultuurdienst. Jammer genoeg komt hier niet altijd een antwoord terug. Soms is er ook niemand aanwezig op de cultuurdienst.
Is het mogelijk om de cultuurdienst terug een paar vaste dagen te laten open zijn. Op deze manier kunnen vragen rechtstreeks gesteld worden aan de medewerker en kan er sneller een antwoord komen.
Raadslid Lien De Wispelaere
Concessie kinderopvang baby’s en peuters te Sint-Joris
Graag had ik een stand van zaken i.v.m. de concessie voor kinderopvang baby’s en peuters te Sint-Joris. Werd er reeds een nieuwe kandidaat gezocht? Wat zijn de toekomstplannen met de opvang?
Artikel 32, 40 e.v. DLB
Aan de raadsleden wordt gevraagd om de notulen van de huidige zitting 'staande de zitting' goed te keuren.
Artikel 32 DLB
Artikelen 277 §1 en 278 §1 van het decreet lokaal bestuur
Artikel 36 §4 huishoudelijk reglement van de gemeenteraad
In principe worden de notulen in de eerstvolgende vergadering van de raad, als eerste punt op de agenda, ter goedkeuring voorgelegd. Uitzonderlijk worden de notulen wel eens ‘staande de zitting’ goedgekeurd. Daarmee wordt bedoeld dat de gemeenteraad het verslag van de vergadering reeds goedkeurt op het einde van de vergadering in plaats van op de eerstvolgende zitting.
Aangezien het de laatste zitting van de gemeenteraad is van de huidige legislatuur en de eerstvolgende zitting van de nieuwe legislatuur pas in januari 2025 zal plaatsvinden, wordt aan de huidige gemeenteraad gevraagd om de notulen van deze zitting (14 november 2024) ter 'staande de zitting' goed te keuren.
Telkens als de gemeenteraad het wenselijk acht, worden de notulen staande de vergadering opgemaakt en door de meerderheid van de gemeenteraadsleden en de algemeen directeur ondertekend (artikel 32 DLB).
Mondelinge toelichting ter zitting wordt gegeven door de voorzitter van de gemeenteraad, Kris Vincke.
Er zijn geen tussenkomsten.
De notulen van de zitting van de gemeenteraad van 14 november 2024 worden 'staande de zitting' goedgekeurd.
De voorzitter sluit de vergadering.
Namens gemeenteraad,
Els Declerck
algemeen directeur
Kris Vincke
voorzitter