De voorzitter Kris Vincke opent de zitting met een aantal mededelingen:
Er is een uitnodiging voor de Wereldlichtjesdag 2024 op zondag 08 december om 18u00 in de Sint-Lambertuskerk.
De notulen van de zitting van de gemeenteraad van 19 september 2024 worden ter goedkeuring voorgelegd.
De jaarrekening 2023 werd in zitting van 20 juni 2024 door de gemeenteraad vastgesteld.
Het besluit van de gouverneur houdende de goedkeuring van de jaarrekening 2023 dateert van 09 oktober 2024 en werd ontvangen op 10 oktober 2024.
Het nazicht van de jaarrekening 2022 heeft niet geleid tot formele vaststellingen.
Tussentijdse opvolgingsrapportering
In het verleden moesten de raadsleden zich in de praktijk uitspreken over bijsturingen van de planning, in de vorm van een budgetwijziging en/of een aanpassing van het meerjarenplan. Die aanpassingen van de planningsdocumenten vormden enerzijds een zware administratieve last. De rapporten bevatten anderzijds vooral informatie over de uitvoering van de kredieten en de noodzaak tot aanpassing ervan (de autorisatie) in plaats van een echte stand van zaken van de uitvoering van het geplande beleid.
Daarom beperkt de regelgever voortaan de verplichte rapportering aan de raad omwille van kredietwijzigingen en autorisatie. Het budget als afzonderlijk beleidsrapport is afgeschaft. De vaststelling van de kredieten en de autorisatie zijn geïntegreerd in het meerjarenplan en de verplichte jaarlijkse aanpassingen daarvan. Daarnaast trekt het Besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018 ook het niveau waarop de raad autorisatie geeft op.
Die ingrepen hebben tot gevolg dat de controlefunctie van raadsleden niet in eerste instantie gericht is op de kredietbewaking, maar wel op de opvolging van de uitvoering van de planning en de realisatie van de beleidsdoelstellingen, actieplannen en acties (zie Parl.St. Vl. Parl. 2017-18, nr. 1353/1,114).
Deze opvolgingsrapportering is een onderdeel van de beleids- en beheerscyclus, maar is geen beleidsrapport.
De opvolgingsrapportering bevat minstens volgende elementen:
1° een stand van zaken van de prioritaire acties of actieplannen van het meerjarenplan;
2° een overzicht van de geraamde en de gerealiseerde ontvangsten en uitgaven voor het lopende jaar;
3° in voorkomend geval, de wijzigingen in de assumpties die gekozen werden bij de opmaak van het meerjarenplan of de aanpassing ervan;
4° in voorkomend geval, de wijzigingen in de financiële risico's.
Het "opvolgingsrapport eerste semester 2024, uitvoering meerjarenplan 2020-2025" voor gemeente en OCMW Beernem wordt ter kennisname aan de gemeenteraad voorgelegd.
Met een mail van 05 september 2024 werd de oproeping met agenda overgemaakt voor de buitengewone algemene vergadering der deelnemers van Creat services dv van dinsdag 26 november 2024 om 14u30 in Flanders expo, Maaltekouter 1, 9051 Gent.
De agenda werd door de raad van bestuur als volgt samengesteld:
Wijzigingen van vermogen;
Actualisering van bijlagen 1 en 2 aan de statuten ingevolge wijziging van vermogen;
Begroting 2025 (cfr. artikel 432 Decreet over het lokaal bestuur)
Actualisering presentievergoeding
Statutaire benoemingen
Varia
De uitnodiging met agendapunten en de daarbij horende documentatie voor onderzoek van de agendapunten worden voor standpuntbepaling voorgelegd aan de gemeenteraad.
Er wordt voorgesteld akkoord te gaan met de voorgestelde agenda en met de inhoud van de overgemaakte ontwerpbeslissingen.
In de gemeenteraadszitting van 19 oktober 2023 werd gemeenteraadslid Anja Coens als effectief vertegenwoordiger in de algemene vergadering van Creat Services dv aangeduid en gemeenteraadslid Piet De Rycke als plaatsvervanger. Deze aanstelling wordt voor de komende algemene vergadering bevestigd.
Met een mail van 17 september 2024 werd de oproeping met agenda overgemaakt voor de buitengewone algemene vergadering der deelnemers van Farys ov van vrijdag 29 november 2024 om 14u30 in Flanders expo, Maaltekouter 1, 9051 Gent.
De agenda werd door de raad van bestuur als volgt samengesteld:
De uitnodiging met agendapunten en de daarbij horende documentatie voor onderzoek van de agendapunten worden voor standpuntbepaling voorgelegd aan de gemeenteraad.
Er wordt voorgesteld akkoord te gaan met de voorgestelde agenda en met de inhoud van de overgemaakte ontwerpbeslissingen.
Vertegenwoordigers dienen te worden aangeduid. In de gemeenteraadszitting van 18 november 2021 werd gemeenteraadslid Piet Derycke als effectief vertegenwoordiger in de algemene vergadering van Farys ov aangeduid. In de gemeenteraadszitting van 26 januari 2023 werd gemeenteraadslid Arthur De Brabander aangeduid als plaatsvervanger. Er wordt voorgesteld deze aanstelling voor de komende algemene vergadering te bevestigen.
Met een mail van 16 september 2024 nodigt IMEWO het gemeentebestuur uit tot de buitengewone algemene vergadering die plaatsvindt op maandag 18 november 2024 om 18u00 in De Lozen Boer, Lozen Boer 3/5 te 9080 Lochristi.
De agenda werd door de raad van bestuur op 13 september 2024 als volgt samengesteld:
Er wordt voorgesteld akkoord te gaan met de voorgestelde agenda en met de inhoud van de overgemaakte ontwerpbeslissing.
Vertegenwoordigers dienen te worden aangeduid. In de gemeenteraadszitting van 15 december 2022 werd gemeenteraadslid Anja Coens als effectief vertegenwoordiger, en in de gemeenteraadszitting van 21 februari 2019 werd gemeenteraadslid Kurt Vanneste als plaatsvervanger aangeduid in de algemene vergadering van IMEWO. Deze aanstelling wordt voor de komende algemene vergadering bevestigd.
Ter kennisgeving wordt de presentatie toegevoegd die gepresenteerd werd tijdens de opname van de informatiesessie 'najaar 2024' voor gemeenteraadsleden van Imewo.
Met een e-mail van 17 oktober 2024 stuurt het bestuur van Imewo het halfjaarlijks verslag van de activiteiten 1ste semester 2024 over de uitoefening van het mandaat van de bestuurders en over het beleid van de opdrachthoudende vereniging.
Conform de decretale bepalingen, brengen de bestuurders ten overstaan van hun gemeenteraad twee maal per jaar verslag uit over de uitoefening van hun mandaat en over het beleid van de opdrachthoudende vereniging.
Het verslag wordt ter kennisname aan de gemeenteraad voorgelegd.
Met een aangetekende brief van 26 september 2024 nodigt IVBO het gemeentebestuur uit tot de buitengewone algemene vergadering die plaatsvindt op woensdag 27 november 2024 om 18u30 in hotel Aazaert, Hoogstraat 25 te 8370 Blankenberge.
De agendapunten zijn de volgende:
Deze uitnodiging met agendapunten en de daarbij horende documentatie voor onderzoek van de agendapunten worden voor standpuntbepaling voorgelegd aan de gemeenteraad.
Er wordt voorgesteld akkoord te gaan met de voorgestelde agenda.
In de zitting van 21 oktober 2021 werden gemeenteraadslid Kris Vincke als effectief vertegenwoordiger en gemeenteraadslid Anja Coens als plaatsvervanger in de algemene vergadering van IVBO aangeduid. Deze aanstelling wordt voor de komende buitengewone algemene vergadering bevestigd.
Met een aangetekend schrijven van 19 september 2024 en van 24 oktober nodigt de West-Vlaamse Intercommunale (WVI) het gemeentebestuur van Beernem uit voor de buitengewone algemene vergadering die plaatsvindt op woensdag 27 november 2024 om 18u30 in cultuurzaal De Balluchon, Moerestraat 19, 8680 Pittem.
Op de vergadering worden de volgende agendapunten behandeld:
De uitnodiging voor de BAV van WVI met het agendapunt en de daarbij horende documentatie voor onderzoek van de agendapunten worden voor standpuntbepaling voorgelegd aan de gemeenteraad.
Er wordt voorgesteld akkoord te gaan met de voorgestelde agenda.
In de zitting van 21 februari 2019 werden gemeenteraadslid Kurt Vanneste als effectief vertegenwoordiger en gemeenteraadslid Anja Coens als plaatsvervanger in de algemene vergaderingen van de WVI aangeduid. Deze aanstelling wordt voor de komende algemene vergadering bevestigd.
Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om in de rechtspositieregeling voor het statutair personeel het stelsel "verlof voor gedeeltelijke werkhervatting" te voorzien.
In het college van 09 februari 2024 werd beslist om het ontwerp van de aanleg van de parking op het braakliggend terrein op de site Drogenbrood te laten opmaken door Abetec Architecten en Ingenieurs NV. Dit terrein is eigendom van de gemeente maar het gebruiksrecht werd ingebracht in de S-divisie van Farys op 01 januari 2010. In het college van 06 september 2024 werd het voorontwerp goedgekeurd waarbij er 43 parkeerplaatsen, waaronder 4 plaatsen voor elektrische voertuigen, voorzien worden in waterdoorlatende verharding en ruime groenzones.
Voor de realisatie van deze parking heeft Farys een plan van aanpak opgemaakt waarin de te volgen procedures en daaraan gekoppelde timing wordt opgenomen. De totale raming voor de aanleg van de parking wordt door Farys ingeschat op maximaal € 315.750,00 (excl. btw).
Abetec Architecten en Ingenieurs NV, de ontwerper van het zwembad en de sportsite, zal instaan voor de opmaak van het technische bestek, de technische ondersteuning bij de plaatsingsprocedure en de leiding van de werken. De aannemer zal aangesteld worden door middel van een vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking. De totale doorlooptijd wordt geschat op 49 weken.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om akkoord te gaan met het plan van aanpak opgesteld door Farys en de aanstelling van een aannemer door middel van een vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking.
Curando, Pensionaatstraat 8a uit Ruiselede wenst een gedeelte van parking gelegen in Beernem, Bruggestraat 7 en palend aan de achtergevel van het dienstencentrum Flora aan te kopen om het gebouw aan de achtergevel toegankelijk te maken.
Het betreft een groenstrook van de openbare parking, kadastraal gekend onder Beernem, 2e afdeling, sectie E, deel van nummer 646 L.
Volgens het opmetingsplan van 30 januari 2023 opgemaakt door landmeter-expert Pascal Verdoolaeghe uit Gistel heeft het te verkopen perceel een oppervlakte van 27 m². Volgens het schattingsverslag van 28 januari 2024 eveneens opgemaakt door landmeter-expert Pascal Verdoolaeghe wordt de grond geschat op € 300,00/m², met een totale waarde van € 8.100,00.
Op het perceel staat een openbare verlichtingspaal. In de ontwerpakte is een bijzondere voorwaarden opgenomen: De koper verbindt er zich toe deze verlichtingspaal van zodra mogelijk op zijn kosten te verplaatsen naar de dertig centimeter brede strook (langs de zijde 2-3 zoals aangeduid op voormeld opmetingsplan).
Notaris Christophe Verhaeghe uit Ruiselede heeft hiertoe een ontwerpakte opgemaakt.
Deze ontwerpakte wordt met gunstig advies van het college ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.
Op 27 december 2018 werd een omgevingsvergunning verleend aan Novus uit Brugge tot het verkavelen van grond voor groepswoningbouw van 24 grondgebonden eengezinswoningen met aanleg van wegenis en riolering te Beernem, Den Duine/Schooldreef.
Op 13 december 2018 heeft de gemeenteraad het stratentracé en de weg- en rioleringswerken goedgekeurd. De kosteloze afstand van de wegzate en de infrastructuur werd bedongen.
De af te stane grond bestaat uit loten A en B van het verzamelmeetplan van 12 augustus 2020 opgemaakt door SB Jonckheere uit Brugge en heeft een totale oppervlakte van 3.021 m², zijnde 84 m² voor lot A en 2.937 m² voor lot B. De percelen zijn kadastraal gekend onder Beernem, 1e afdeling, sectie G, nummers 113 V4-W4.
Op basis van het opmetingsplan hebben notarissen Van Damme, Van Damme & Delaere een ontwerpakte voor kosteloze grondafstand opgemaakt.
Deze ontwerpakte wordt met gunstig advies van het college ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.
Op 04 juni 2021 werd een omgevingsvergunning verleend aan Durabrik Bouwbedrijven nv uit Drongen tot het verkavelen van gronden in 12 loten bestemd voor gesloten, halfopen en open bebouwing na sloop van de bestaande constructies op het terrein en aanleg nieuwe wegenis te Beernem, Vaart-Noord (nieuwe straatnaam Lendebrug). De omgevingsvergunning werd op 01 juli 2022 bijgesteld.
Op 22 april 2021 heeft de gemeenteraad het stratentracé en de weg- en rioleringswerken goedgekeurd en de bijstelling in zitting van 02 juni 2022. De kosteloze afstand van de wegzate en de infrastructuur werd bedongen.
De af te stane grond is kadastraal gekend onder Beernem, 1e afdeling, sectie C, nummer 413 B2 en heeft volgens het opmetingsplan van 07 juli 2022 opgemaakt door V&C Experten B.V. een totale oppervlakte van 1.354 m².
Op basis van het opmetingsplan heeft notaris Philippe Vanlatum een ontwerpakte voor kosteloze grondafstand opgemaakt.
Deze ontwerpakte wordt met gunstig advies van het college ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.
Voor de aanleg van de rioolwaterzuiveringsinfrastructuur en van het fietspad Akkerstraat/Beverhoutsveldstraat zijn vestigingen van erfdienstbaarheden voor ondergrondse afvalcollectoren, de aankoop van grond en de afstand van gebruik op verschillende percelen noodzakelijk.
Aquafin werd aangesteld om de onderhandelingen te voeren met de betrokken eigenaars en pachters voor de aankoop van de grond. Vastgoedtransacties heeft volgens de gemaakte overeenkomsten ontwerpakten opgemaakt.
Een nieuwe elektriciteitscabine op het landbouwbedrijf gelegen in Beernem, Beverhoutsveldstraat 70 is noodzakelijk. Om te kunnen aansluiten moet Fluvius leidingen leggen langs de toegangsweg, dit is op grond eigendom van de gemeente Beernem.
De toegangsweg en de zone voor de leidingen zijn gelegen op het perceel kadastraal gekend onder Beernem, 2e afdeling, sectie F, deel van nummer 56 W.
Hiervoor dient een erfdienstbaarheid van doorgang voor de exploitatie van de cabine gevestigd te worden. Landmeter-expert Kris Audenaert heeft op 12 november 2020 een opmetingsplan opgemaakt.
Notaris Verdin uit Beernem heeft op basis van het opmetingsplan een ontwerpakte opgemaakt.
Deze ontwerpakte wordt met gunstig advies van het college ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.
Aan de gemeenteraad wordt voorgelegd om de definitieve vaststelling van het rooilijnplan trage weg 'Steenoven - Oostveld', zoals beslist in de gemeenteraadszitting van 22 juni 2023, in te trekken.
In de gemeenteraad d.d. 24 april 2024 werd een aanvullend reglement goedgekeurd tot invoeren van een verbod zwaar vervoer +7,5 ton in de Sint-Jorisstraat vanaf de Kauter in de richting van en tot aan de grens met Knesselare, dit in samenspraak met de gemeente Aalter.
Dit geeft echter problemen voor enkele plaatselijke landbouwers uit en bedrijven met bestemming in de Langendonkstraat, Blindezelstraat,... Deze moeten nu allemaal omrijden via de Kauter.
Daarom wordt voorgesteld het verbod +7,5 ton in de Sint-Jorisstraat aan de Kauter op te heffen en het verbod pas te laten ingaan vanaf het kruispunt met de Langendonkstraat. Hierdoor komt er terug meer bewegingsvrijheid op grondgebied Beernem maar blijft de oorspronkelijke doelstelling - het weren van het sluipverkeer zwaar vervoer van E40 Beernem naar N44 in Knesselare - wel overeind.
Ten opzichte van de reeds geplaatste signalisatie naar aanleiding van het goedgekeurde reglement wordt de afstandsbepaling aangepast naar een verbod vanaf de Langendonkstraat in plaats van een verbod vanaf de Kauter conform plan in bijlage.
Deze maatregel betreft enkel een gewestweg.
De uitrol van publieke laadinfrastructuur op het openbare domein wordt door de Vlaamse overheid georganiseerd door middel van een concessie-opdracht.
Het is de taak van de gemeente om hiervoor geschikte parkeerplaatsen ter beschikking te stellen en deze ook te reglementeren en te signaleren.
Binnen het concept 'paal volgt wagen' werden enkele aanvragen ingediend voor de omgeving Oudezakstraat en de parking aan de kerk werd ook geselecteerd als strategisch locatie.
Er zal bijgevolg een laadpaal geplaatst worden op de gemeentelijke parking naast de kerk in de Oudezakstraat, meer bepaald de 2 parkeerplaatsen het dichtst bij de A. Dumontstraat (omwille van aansluitbaarheid op het net) werden hiervoor geselecteerd.
De geselecteerde locatie betreft een gemeenteweg.
Deze 2 parkeerplaatsen worden gereglementeerd als 'parkeren voorbehouden voor elektrische voertuigen'. Om te vermijden dat eigenaars van elektrische wagens deze plaats continu bezetten, wordt er aangeraden om een maximale parkeerduur op te leggen, bv. max. 3 uur. Dit is voldoende om de auto te laden. Daarna moet de auto verplaatst worden om anderen de mogelijkheid te geven op te laden.
Binnen het concept vervoer op maat werd door de vervoerregio Brugge een aanbesteding gehouden voor de uitrol van deelwagen in de vervoerregio. Aan de gemeente Beernem werden 3 elektrische deelwagens toegekend.
Concreet gaat het over 2 parkeerplaatsen op de parking aan het hoppinpunt station in de Sint-Jorisstraat en om (voorlopig) 1 parkeerplaats op de Markt van Oedelem bij het hoppinpunt Markt. Bij goed gebruik van de deelwagens betalen deze zichzelf en komt er mogelijks budget vrij voor een 2de deelwagen op de Markt van Oedelem.
De gemeente staat in voor de opmaak van een aanvullend reglement en het plaatsen van de nodige signalisatie.
Er werd een aanvraag tot omgevingsvergunning ingediend bij de provincie West-Vlaanderen door de provincie West-Vlaanderen, met als contactadres Koning Leopold III-laan 41, voor aanleg fietspad Radio - Aanwijs te Beernem, Torenweg (Vagevuurstraat te Wingene en Bruggesteenweg te Ruiselede). De aanvraag omvat de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van één of meerdere gemeentewegen, waarover de gemeenteraad conform het decreet houdende de gemeentewegen beslissingsbevoegdheid heeft.
Het betreft hier de kadastrale percelen gekend onder 1ste afdeling (BEERNEM), sectie D, nummers 566d2, 567L2, 933b, 523b2, 567r3, 525f, 933c, 567n3, 933a, 521e, 523L, 565w, 523m, 522d/2, 523d2, 523X; 1ste afdeling Beernem, sectie E, nummer 125c;
(Afdeling 37012 Ruiselede, sectie A, nummers 5g2, 23d, 4L, 2C/4, 24v, 4k, 2d, 5v2, 24r, 27a, 5h2, 5L2, 27b, 26b, 4m, 5T2, 9e2, 9y, 2c, 2c/3, 4n, 3h, 24t, 5k2, 26a, 3k, 3g; Afdeling 37018 Wingene, sectie D, nummers 172c en 160/2).
Het openbaar onderzoek over de aanvraag tot omgevingsvergunning liep van 02 augustus 2024 tot en met 31 augustus 2024.
Er werden 2 analoge en 5 digitale bezwaarschriften ingediend.
De bezwaarschriften dienen te worden beoordeeld door de vergunningverlenende overheid.
De provincie West-Vlaanderen vraagt, volgens artikel 47 van het omgevingsbesluit, aan de gemeenteraad om een beslissing uit te brengen over de zaak der wegen in dit dossier.
Er werd een beslissingskwadrant opgemaakt voor ongewenst en/of moeilijk gedrag bij kinderen in de BKO. De procedure is bedoeld om een stappenplan te volgen voor kinderen die moeilijk en/of ongewenst gedrag vertonen in de kinderopvang.
Met gunstig advies van het college voor burgemeester en schepenen wordt aan de gemeenteraad gevraagd om de beslissingskwadrant / procedure voor moeilijk en/of ongewenst gedrag in de BKO goed te keuren.
Beernem organiseert al 9 jaar een Techniekacademie met positieve reacties van de deelnemers en hun ouders. Ook volgende jaren kunnen de Techniekacademies verder worden georganiseerd via Vives, met ondersteuning van de Vlaamse Overheid. In 2020 werd een samenwerkingsovereenkomst ondertekend voor de duur van de gemeentelijke legislatuur. Vanaf juni 2023 zijn de financieringsvoorwaarden echter veranderd en is er een nieuwe verdeling van middelen aan de orde.
Jaarlijks wordt gevraagd om een nieuwe samenwerkingsovereenkomst, te ondertekenen met een duurtijd van 1 jaar.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om goedkeuring te verlenen aan de nieuwe samenwerkingsovereenkomst voor 2025.
De vragen en suggesties, ingediend door de gemeenteraadsleden, worden besproken:
Raadslid Rolle Debruyne
Snelheid langs de Sijselestraat
Op de gemeenteraad van 16 februari vroegen we om in de Sijselestraat, buiten de bebouwde kom, een digitaal bord te plaatsen om chauffeurs met een harde voet te waarschuwen dat ze te snel rijden. Tot nu toe is er nog geen dergelijk bord geplaatst, ook al werd hiermee ingestemd. Is er een tijdstip voorzien waarop dit zal gebeuren? Dit om ook de lawaaihinder overdag en 's nachts draaglijk te houden voor de omwonenden van wie sommigen heel dicht tegen de straat wonen.
Raadslid Roos Lambrecht
Veldkapellestraat
Ik merk dat, nu de tractorsluis tijdelijk verwijderd is om automobilisten toe te laten langs een alternatieve weg naar Moerbrugge/Oostkamp/ Brugge te rijden, het als fietser erg gevaarlijk is. De auto's rijden er heel snel langs de fietsers.
We stellen voor om in deze straat voor de duur dat de Beverhoutsveldstraat/Akkerstraat onderbroken is, een snelheidsbeperking van 50km/u in te voeren. Dit is beslist veiliger voor de talrijke fietsers die al een hele tijd gewoon zijn om in deze voorheen autoluwe straat van en naar huis/de school/het werk/... te fietsen.
Raadslid Branco François
Fuiven in Beernem
In vijf jaar tijd zijn er maar liefst 364 fuiven verdwenen in West-Vlaanderen, van 2.571 in 2019 naar 2.207 vorig jaar. Ook in Beernem zet deze trend zich door. Nu jongeren afhaken, moeten jeugdverenigingen op zoek naar andere inkomstenbronnen. Dat is jammer, want een lokale fuif is een veilige plek voor jongeren om voor het eerst uit te gaan en hun grenzen te ontdekken.
Zullen er extra inspanningen worden geleverd om fuiven in Beernem weer aantrekkelijk te maken voor zowel organisatoren als feestende jongeren?
Raadslid Gijs Degrande
Bushalte OC / Kanaalbrug
Voor verkeer komende van de kanaalbrug richting rond punt langs de Parkstraat is de nieuwe bushalte aan het OC niet altijd duidelijk zichtbaar met gevaarlijke situaties tot gevolg. Hoe ziet men dat en zal men iets ondernemen?
Raadslid Els Vyncke
Openingsuren Cultuurdienst
De cultuurdienst bevond zich vroeger in OC De Kleine Beer en was op vele momenten fysiek bereikbaar. Nu deze verhuisd is naar het gemeentehuis is dit niet altijd meer het geval. Sleutels worden afgehaald aan het onthaal – zeker een stuk gemakkelijker. Maar als je een vraag hebt, iets graag wil bekijken met hen dan moet dit vaak gebeuren aan het onthaal. De onthaalmedewerkers doen hun best, maar kunnen niet altijd antwoorden op de vragen. Zij kunnen die enkel doorgeven aan de cultuurdienst. Jammer genoeg komt hier niet altijd een antwoord terug. Soms is er ook niemand aanwezig op de cultuurdienst.
Is het mogelijk om de cultuurdienst terug een paar vaste dagen te laten open zijn. Op deze manier kunnen vragen rechtstreeks gesteld worden aan de medewerker en kan er sneller een antwoord komen.
Raadslid Lien De Wispelaere
Concessie kinderopvang baby’s en peuters te Sint-Joris
Graag had ik een stand van zaken i.v.m. de concessie voor kinderopvang baby’s en peuters te Sint-Joris. Werd er reeds een nieuwe kandidaat gezocht? Wat zijn de toekomstplannen met de opvang?
Aan de raadsleden wordt gevraagd om de notulen van de huidige zitting 'staande de zitting' goed te keuren.