Terug
Gepubliceerd op 30/04/2024

Besluit  gemeenteraad

do 25/04/2024 - 19:30

Aanvullend reglement op het wegverkeer - invoeren tonnageverbod zwaar vervoer +7,5 ton in de Sint-Jorisstraat vanaf de Kauter tot de grens met Knesselare

Aanwezig: Kris Vincke, voorzitter
Jos Sypré, burgemeester
Patricia Waerniers, Jan Vanassche, Claudio Saelens, Ruben Strobbe, schepenen
Martine De Roo, Gijs Degrande, Barbara Vandenbrande, Jef Vansteenhuyse, Christine Stroobandt, Roos Lambrecht, Dries Dhont, Vita Van Belleghem, Anja Coens, Kurt Vanneste, Piet De Rycke, Lien De Wispelaere, Branco François, Arthur Mortier, Els Vyncke, Arthur De Brabander, gemeenteraadsleden
Els Declerck, algemeen directeur
Verontschuldigd: Vicky Reynaert, vijfde schepen
Rolle De Bruyne, Lode Vanneste, gemeenteraadsleden
Aanleiding en/of bevoegdheid

Artikel 40 e.v. DLB

Feiten en voorgeschiedenis

Op basis van een herkomst bestemmingsonderzoek, gevoerd binnen de maas E40-N44-N9-R30 werd vastgesteld dat er heel wat doorgaand zwaar vervoer is van de afrit E40 Beernem via de Sint-Jorisstraat, Hellestraat en Knesselare naar de N44. Dit zwaar vervoer zorgt voor overlast in de kern van Knesselare, maar ook aan de afrit van de E40 te Beernem, de lichten aan de Sint-Andreaslaan e.d. Het verkeer voor de N44 moet in principe het hoger netwerk volgen en dus doorrijden op de E40 richting afrit Aalter.
Er werd gezocht naar een oplossing waarbij doorgaand zwaar verkeer ontraden wordt maar plaatselijk verkeer wel nog een uitweg heeft. 

Regelgeving
  • Wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd bij het koninklijk besluit van 16 maart 1968.
  • Decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.
  • Koninklijk besluit van 01 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg.
  • Ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald.
  • Uitvoeringsbesluit van de Vlaamse Regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.
  • Omzendbrief MOB/2009/01 van 03 april 2009.
  • Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
Argumentatie

In de Sint-Jorisstraat (N368) vanaf Kauter tot grens met Knesselare wordt een verbod zwaar vervoer ingesteld door middel van een bord C23. Dit bord geldt enkel voor vrachtverkeer. Voor personenvervoer, zoals de bussen van De Lijn, geldt dit verbod dus niet. 
Het verbod wordt voorzien voor +7,5t zodat  kleinere vrachtwagens en werfwagens van plaatselijke aannemers nog steeds de mogelijkheid blijven hebben deze route te nemen. Dit wordt gesignaleerd met een onderbord +7,5 ton onder het bord C23.
Plaatselijk verkeer vanuit het Industriepark kan nog weg naar Knesselare via de Overleiestraat en de Hoekestraat.

Gelijktijdig met deze beslissing zal ook Aalter een zelfde verbod instellen op hun grondgebied in de Hellestraat (N368) vanaf de gemeentegrens tot het eerstvolgende kruispunt. 

Deze maatregel betreft enkel een gewestweg.

Mondelinge toelichting ter zitting wordt gegeven door burgemeester Jos Sypré, bevoegd voor mobiliteit.

Verwijzingsdocumenten

Signalisatieplan

Tussenkomsten

Er zijn tussenkomsten door raadsleden Barbara Vandenbrande en Gijs Degrande beantwoord door burgemeester Jos Sypré.

Publieke stemming
Aanwezig: Kris Vincke, Jos Sypré, Patricia Waerniers, Jan Vanassche, Claudio Saelens, Ruben Strobbe, Martine De Roo, Gijs Degrande, Barbara Vandenbrande, Jef Vansteenhuyse, Christine Stroobandt, Roos Lambrecht, Dries Dhont, Vita Van Belleghem, Anja Coens, Kurt Vanneste, Piet De Rycke, Lien De Wispelaere, Branco François, Arthur Mortier, Els Vyncke, Arthur De Brabander, Els Declerck
Voorstanders: Kris Vincke, Jos Sypré, Patricia Waerniers, Jan Vanassche, Claudio Saelens, Ruben Strobbe, Martine De Roo, Gijs Degrande, Barbara Vandenbrande, Jef Vansteenhuyse, Christine Stroobandt, Roos Lambrecht, Dries Dhont, Vita Van Belleghem, Anja Coens, Kurt Vanneste, Piet De Rycke, Lien De Wispelaere, Branco François, Arthur Mortier, Els Vyncke, Arthur De Brabander
Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
Beslist

Artikel 1: Er wordt een verbod zwaar vervoer +7,5 ton ingevoerd in de Sint-Jorisstraat vanaf de Kauter in de richting van en tot aan de grens met Knesselare, dit in samenspraak met de gemeente Aalter.

Deze verbodsmaatregel wordt aan de weggebruikers ter kennis gebracht door de plaatsing van het verkeersbord 'C23' met onderbord '+7,5 ton'. Er wordt voorsignalisatie geplaatst conform bijgevoegd signalisatieplan.

Artikel 2: Dit aanvullend reglement op het wegverkeer wordt ter goedkeuring overgemaakt aan het Departement Mobiliteit en Openbare Werken via het loket voor lokale besturen.

Artikel 3Deze beslissing wordt ter kennis gebracht aan dhr. provinciegouverneur, zoals bepaald in artikel 330 e.v. van het decreet lokaal bestuur.