Terug
Gepubliceerd op 30/04/2024

Besluit  gemeenteraad

do 25/04/2024 - 19:30

Aanpassing huishoudelijk reglement buitenschoolse kinderopvang - Aanpassing annuleringsbeleid

Aanwezig: Kris Vincke, voorzitter
Jos Sypré, burgemeester
Patricia Waerniers, Jan Vanassche, Claudio Saelens, Ruben Strobbe, schepenen
Martine De Roo, Gijs Degrande, Barbara Vandenbrande, Jef Vansteenhuyse, Christine Stroobandt, Roos Lambrecht, Dries Dhont, Vita Van Belleghem, Anja Coens, Kurt Vanneste, Piet De Rycke, Lien De Wispelaere, Branco François, Arthur Mortier, Els Vyncke, Arthur De Brabander, gemeenteraadsleden
Els Declerck, algemeen directeur
Verontschuldigd: Vicky Reynaert, vijfde schepen
Rolle De Bruyne, Lode Vanneste, gemeenteraadsleden
Aanleiding en/of bevoegdheid

De dienst kinderopvang werkt de reglementen voor de buitenschoolse kinderopvang uit en legt deze ter goedkeuring voor aan de gemeenteraad.

Feiten en voorgeschiedenis

Op 31 maart 2023 werd de aanpassing van het HHR voorgelegd en goedgekeurd op het CBS (CBS/2023/620).

Op 27 april 2023 werd dit annuleringsbeleid ook goedgekeurd op de gemeenteraad.

Op 22 maart 2024 werd er een aanpassing aan het reglement goedgekeurd door het college (CBS/2024/607)

Huidig reglement

Artikel 5 Inschrijvings- en annuleringsbeleid voor- en naschoolse opvang, vakantieperiodes en schoolvrije dagen 

5.1 In de buitenschoolse kinderopvang geldt er een inschrijvings- en annuleringsbeleid. Dit betekent dat men kan inschrijven voor elke opvangmoment en de inschrijving vooraf kosteloos kan annuleren. Tot de dag voordien bij de voor – en naschoolse opvang en schoolvrije dagen. Bij vakantieperiodes kan men tot 2 weken voor de opvangdag annuleren. 

5.2 Op schoolvrije dagen en vakantiedagen is er een beperking op het aantal plaatsen. De inschrijvingen worden chronologisch behandeld. Het tijdstip van inschrijving is dus bepalend. 

5.3 Bij ongerechtvaardigde afwezigheid op een vakantiedag wordt een volle dag opvang aangerekend. Bij misbruik van inschrijving en annulering op vakantiedagen (5 ongerechtvaardigde afwezigheden in de zomervakantie of 5 ongerechtvaardigde afwezigheden tijdens de andere schoolvakanties) wordt het kinddossier stopgezet en kan het kind niet meer terecht in de kinderopvang voor de rest van het schooljaar. De periode waarin de afwezigheden worden bijgehouden lopen per schooljaar, van 01 september tot en met 31 augustus. 

Voorstel nieuw reglement

5.1 In de buitenschoolse kinderopvang geldt er een inschrijvings- en annuleringsbeleid. Dit betekent dat men kan inschrijven voor elke opvangmoment en de inschrijving vooraf kosteloos kan annuleren. Tot de dag voordien bij de voor – en naschoolse opvang en schoolvrije dagen. Bij vakantieperiodes kan men tot uiterlijk 2 weken voor de start van de vakantie de gevraagde opvangdagen annuleren.  

5.2 Op schoolvrije dagen en vakantiedagen is er een beperking op het aantal plaatsen. De inschrijvingen worden chronologisch behandeld. Het tijdstip van inschrijving is dus bepalend. 

5.3 Bij ongerechtvaardigde afwezigheid op een vakantiedag wordt een volle dag opvang aangerekend. Bij misbruik van inschrijving en annulering op vakantiedagen (5 ongerechtvaardigde afwezigheden in de zomervakantie of 5 ongerechtvaardigde afwezigheden tijdens de andere schoolvakanties) wordt het kinddossier stopgezet en kan het kind niet meer terecht in de kinderopvang voor de rest van het schooljaar. De periode waarin de afwezigheden worden bijgehouden lopen per schooljaar, van 01 september tot en met 31 augustus.

Regelgeving

Artikel 56 en 40 van het decreet over het lokaal bestuur.

Argumentatie
  • Minder administratieve belasting voor de dienst. Voor/tijdens een vakantieperiode is de dienst dagelijks bezig met de reservelijst te herwerken. Ouders worden opgebeld, dit vaak tevergeefs aangezien ze al een oplossing gevonden hebben. 
  • De dienst merkt op dat ouders hun inschrijvingen niet goed bijhouden. Ook als ze elders opvang gevonden hebben, annuleren ze hun plaatsen op de reservelijst niet.
  • Ouders krijgen teveel bevestigingsmails. Telkens als ze een plaats opschuiven (ook op de reservelijst) wordt er een nieuwe bevestigingsmail verstuurd (gebeurd automatisch door het programma). Aangezien er tot 2 weken voor de gevraagde opvangdag geannuleerd kan worden, betekent dit dat ouders tijdens een zomervakantie nog tot 2 weken voor het einde van de zomer, veel plaatsen kunnen opschuiven.
  • Ouders zullen sneller zicht hebben op hun opvangplaatsen of de reservedagen, nu verandert dit nog te vaak waardoor ze een vertekend beeld hebben. Bijvoorbeeld mensen die begin van de zomervakantie op reserve 42 staan, kunnen naar het einde van een vakantie toch plaats hebben. Dit zorgt voor frustraties.

  • Er kan nog steeds geannuleerd worden na datum met de volgende attesten:

    • Een doktersattest ouder of kind 

    • Een bewijs van familiale omstandigheden (vb. overlijdensattest) 

    • Bewijs dat er na inschrijfdatum nog een kampje of reis geboekt werd 

    • Een verklaring van de werkgever 

    • Zelfstandige: verklaring op eer  

  • Vele ouders hebben ruim op voorhand zicht op de planning van de vakantie. Ook voor kampjes dient men ruim op voorhand in te schrijven. Tot twee weken voor de start van een vakantie geeft ze zeker voldoende ruimte om zicht te krijgen op hun planning.

Mondelinge toelichting ter zitting wordt gegeven door burgemeester Jos Sypré.

Verwijzingsdocumenten
  • Zie huishoudelijk reglement als bijlage 
  • CBS/2023/620
  • GR/2023/046
  • CBS/2024/607
Tussenkomsten

Er is een tussenkomst door raadslid Lien Dewispelaere beantwoord door burgemeester Jos Sypré.

Publieke stemming
Aanwezig: Kris Vincke, Jos Sypré, Patricia Waerniers, Jan Vanassche, Claudio Saelens, Ruben Strobbe, Martine De Roo, Gijs Degrande, Barbara Vandenbrande, Jef Vansteenhuyse, Christine Stroobandt, Roos Lambrecht, Dries Dhont, Vita Van Belleghem, Anja Coens, Kurt Vanneste, Piet De Rycke, Lien De Wispelaere, Branco François, Arthur Mortier, Els Vyncke, Arthur De Brabander, Els Declerck
Voorstanders: Kris Vincke, Jos Sypré, Patricia Waerniers, Jan Vanassche, Claudio Saelens, Ruben Strobbe, Martine De Roo, Gijs Degrande, Barbara Vandenbrande, Jef Vansteenhuyse, Christine Stroobandt, Roos Lambrecht, Dries Dhont, Vita Van Belleghem, Anja Coens, Kurt Vanneste, Piet De Rycke, Lien De Wispelaere, Branco François, Arthur Mortier, Els Vyncke, Arthur De Brabander
Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
Beslist

Artikel 1: De gemeenteraad gaat akkoord met het voorstel tot wijziging in het annuleringsbeleid voor de buitenschoolse kinderopvang.

Artikel 2: Artikel 5.1 van het huishoudelijk reglement buitenschoolse kinderopvang wordt als volgt aangepast : "In de buitenschoolse kinderopvang geldt er een inschrijvings- en annuleringsbeleid. Dit betekent dat men kan inschrijven voor elke opvangmoment en de inschrijving vooraf kosteloos kan annuleren. Tot de dag voordien bij de voor – en naschoolse opvang en schoolvrije dagen. Bij vakantieperiodes kan men tot uiterlijk 2 weken voor de start van de vakantie de gevraagde opvangdagen annuleren".

Artikel 3Deze beslissing wordt ter kennis gebracht aan dhr. provinciegouverneur, zoals bepaald in artikel 330 e.v. van het decreet lokaal bestuur.