De voorzitter opent de vergadering.
De notulen van de zitting van de raad voor maatschappelijk welzijn van 15 december 2022 worden ter goedkeuring voorgelegd.
Artikelen 277 §1 en 278 §1 van het decreet lokaal bestuur
Ontwerpnotulen van de zitting van de raad voor maatschappelijk welziijn van 15 december 2022
De notulen van de zitting van de raad voor maatschappelijk welzijn van 15 december 2022 worden goedgekeurd.
Artikelen 77 en 78 van het decreet over het lokaal bestuur
Met een e-mailbericht van 22 december 2022 diende mevr. Vicky Verstringe haar ontslag in als lid van het bijzonder comité voor de sociale dienst.
Overeenkomstig artikel 103 van het decreet over het lokaal bestuur werd dit bericht aan de voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn overgemaakt.
Het ontslag als lid van het bijzonder comité voor de sociale dienst wordt ter kennisgeving meegedeeld aan de raad voor maatschappelijk welzijn.
Artikel 103 van het decreet over het lokaal bestuur
Mondelinge toelichting ter zitting wordt gegeven door Kris Vincke, voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn.
E-mailbericht i.v.m. ontslag mevr. Vicky Verstringe
Er zijn geen tussenkomsten.
Artikel 1: Er wordt kennis genomen van het ontslag van mevr. Vicky Verstringe als lid van het bijzonder comité voor de sociale dienst.
Artikel 2: Deze beslissing wordt ter kennis gebracht van de heer provinciegouverneur, zoals bepaald in artikel 330 en volgende van het decreet over het lokaal bestuur.
Artikelen 77 en 78 van het decreet over het lokaal bestuur m.b.t. de bevoegdheden van de raad voor maatschappelijk welzijn
Met een e-mailbericht van 22 december 2022 diende mevr. Vicky Verstringe haar ontslag in als verkozen lid van het bijzonder comité voor de sociale dienst.
Dit bericht werd op 22 december 2022 door de algemeen directeur overgemaakt aan de voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn, die overeenkomstig artikel 103 van het decreet over het lokaal bestuur in kennis moet worden gesteld van het ontslag.
De raad voor maatschappelijk welzijn nam hiervan reeds kennis in deze zitting.
In de voordrachtakte van CD&V, Vooruit en Groen, op basis waarvan de leden van het bijzonder comité voor de sociale dienst tijdens de zitting van de raad voor maatschappelijk welzijn van 02 januari 2019 werden verkozen, werden dhr. Danny Tant als 1e opvolger en mevr. Ellyn Cobbaert als 2e opvolger aangeduid voor mevr. Vicky Verstringe. Beiden lieten weten afstand te doen van hun mandaat.
Dhr. Ruige D'hulster werd als 3e opvolger aangeduid voor mevr. Vicky Verstringe en heeft bevestigd zijn mandaat te willen opnemen als lid van het bijzonder comité voor de sociale dienst.
Het vast bureau onderzocht de geloofsbrieven en keurde ze goed in zitting van 13 januari 2023, nam akte van het feit dat dhr. D'hulster verkozen verklaard wordt als lid van het bijzonder comité voor de sociale dienst en toegelaten kon worden tot het afleggen van de eed. De eedaflegging gebeurde op 23 januari 2023 in handen van de voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn en in aanwezigheid van de algemeen directeur.
Dhr. Ruige D'hulster trad in functie als titelvoerend lid van het bijzonder comité voor de sociale dienst op 23 januari 2023.
Dit wordt ter bekrachtiging en kennisgeving voorgelegd worden aan de raad voor maatschappelijk welzijn.
De verkiezing als lid van het bijzonder comité voor de sociale dienst vereist dat de geloofsbrieven van het kandidaat-lid worden onderzocht om na te gaan of het kandidaat-lid nog voldoet aan de verkiesbaarheidsvoorwaarden en zich niet in een van de gevallen van onverenigbaarheid bevindt zoals voorzien in artikel 10 van het decreet lokaal bestuur.
Uit het onderzoek van de geloofsbrieven van dhr. Ruige D'hulster blijkt dat hij nog steeds voldoet aan alle gestelde vereisten van verkiesbaarheid en zich niet in een geval van onverenigbaarheid bevindt, hetzij wegens uitoefening van een bediening, hetzij wegens bloed- of aanverwantschap. Het bewijs is ook geleverd dat voornoemde opvolger Belg of EU-onderdaan is en voldoet aan de voorwaarden van leeftijd en woonst.
Overeenkomstig artikel 95, derde lid, van het decreet lokaal bestuur kan dhr. Ruige D'hulster dan ook als verkozen verklaard worden en toegelaten worden tot het afleggen van de eed.
Met de aanstelling van dhr. Ruige D'hulster als lid van het bijzonder comité voor de sociale dienst wordt geen afbreuk gedaan aan de rechtsgeldige samenstelling van het bijzonder comité voor de sociale dienst, zoals bepaald in artikel 94, eerste lid, van het decreet lokaal bestuur dat stelt dat het bijzonder comité voor de sociale dienst bestaat uit personen van verschillend geslacht.
Mondelinge toelichting ter zitting wordt gegeven door Kris Vincke, voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn.
Er zijn geen tussenkomsten.
Artikel 1: De beslissing van het vast bureau d.d. 13 januari 2023 wordt bekrachtigd waarin:
Artikel 2: Er wordt kennis van de akte van eedaflegging van dhr. Ruige D'hulster d.d. 23 januari 2023 en van de overmaking van deze akte aan de voorzitter van het bijzonder comité voor de sociale dienst.
Artikel 3: Er wordt kennis genomen van de infunctietreding van dhr. Ruige D'hulster als titelvoerend lid van het bijzonder comité voor de sociale dienst op 23 januari 2023.
Artikel 4: Deze beslissing wordt ter kennis gebracht van dhr. provinciegouverneur, zoals bepaald in artikel 330 e.v. van het decreet over het lokaal bestuur. De Vlaamse Regering wordt hiervan binnen de 20 dagen ook op de hoogte gebracht via een elektronische aangifte naar de mandatendatabank.
Met REACT EU-middelen wil Europa WSE de lokale besturen ondersteunen in het opzetten van leerwerkplekken gemeenschapsdienst, in hun bijdrage aan de integratie van de meest kwetsbare doelgroepen op de arbeidsmarkt.
De middelen voor deze actie worden voorzien vanuit Prioriteit 7, REACT-EU, Specifieke doelstelling 13 Bevordering van het crisisherstel COVID-19-pandemie.
Europa WSE voorziet hiervoor in een opstartfinanciering om deze leerwerkplekken te faciliteren en te coördineren met de door de VDAB geselecteerde GLOW-partners. We stimuleren hiermee leerwerkplekken ter beschikking te stellen en hun ondersteuning kwaliteitsvol te organiseren.
Het indienen van een projectvoorstel is voorbehouden voor een individueel Vlaams lokaal bestuur.
Ieder lokaal bestuur kan 1 lump sum aanvragen, dit kan vanuit de rechtspersoonlijkheid als gemeente/stad/OCMW/ district. Waar districten van toepassing zijn, kan via de wettelijke basis erover een dossier per district worden ingediend.
De uitvoering van het projectvoorstel kan toegewezen worden aan de regisseur sociale economie en werk, de wijk-werkorganisator, het intergemeentelijk samenwerkingsverband, de streekintercommunale, ...
Doelgroep
De doelgroep waarvoor deze opstart van gemeenschapsdienst bedoeld is, is deze van werkzoekenden met een grote afstand tot de arbeidsmarkt waarvoor een intensief traject aangewezen is. De doelgroep bestaat uit uitkeringsgerechtigde werkzoekenden die minstens 2 jaar werkzoekend zijn en die nood hebben aan een intensieve begeleiding en bemiddeling via inzet van werkplekleren om de brug naar duurzame tewerkstelling te maken. Deze nood vloeit voort uit onvoldoende arbeidsmatige zelfredzaamheid. Deze werkzoekenden binnen gemeenschapsdienst hebben daarenboven nood aan een laag intensieve opstap via een competentieversterkende actie (werkervaringstage min. 32u per maand; max. 64u per maand) binnen dit traject van werkplekleren.
Hoe
Een individueel lokaal bestuur moet een projectvoorstel indienen via de online ESF-applicatie https://esf.vlaanderen.be/. Een projectvoorstel wordt samengesteld door enerzijds het engagement om de vereiste acties uit te voeren en anderzijds het opvragen van de lump sum hiertoe.
Timing
Lokale besturen kunnen een projectvoorstel binnen deze oproep indienen vanaf 01 januari 2023 tot en met vrijdag 31 maart 2023 (middernacht) (uiterste indieningsdatum). Begin februari, maart en april 2023 worden de ingediende projectvoorstellen telkens in behandeling genomen. De beslissing wordt bekendgemaakt op het einde van die respectievelijke kalendermaanden. Het goedgekeurde project in deze oproep kent een uitvoeringstermijn tot uiterlijk 31 december 2023. Verlenging van de uitvoeringsperiode en/of uitstel van het opleveren van de vereiste output is niet mogelijk.
Acties en output
Deze doelgroep wordt via leerwerkplekken ingeschakeld binnen de lokale diensten en wordt zo in de samenwerking tussen de GLOW-partner en het lokaal bestuur ondersteund richting arbeidsmarkt.
Volgende vereiste output worden binnen deze opstartperiode gerealiseerd:
1. Een actief aanbod van competentieversterkende leerwerkplekken aan de GLOW-partner (aantal bepaald via keuze voor small, medium, large of extra large).
2. Een plan van aanpak met rollen en verantwoordelijkheden (governance), dat het uitbouwen van de relatie met de GLOW-partners, in functie van het ter beschikking stellen van leerwerkplekken voor gemeenschapsdienst, faciliteert.
Bewijs van 1+2 via een per unieke leerwerkplek gemeenschapsdienst ingevulde fiche, afgetekend door de directe leidinggevende van de mentor, verantwoordelijke HR of de algemeen directeur.
3. Het opleiden van mentoren (interne leerwerkplekbegeleiders) binnen het personeelsbestand van het lokaal bestuur (aantal bepaald via keuze voor small, medium, large of extra large).
Bewijs via certificaat van deelname.
Deze output is rechtstreeks gekoppeld aan de lump sum.
De methode van lump sum houdt een alles of niets principe in. Bij het voldoen aan de verwachte output in relatie met het gekozen engagement (S/M/L/XL lump sum) blijft de lump sum toegekend. Bij het niet of deels voldoen aan de verwachte output wordt de lump sum niet toegekend en het voorschot integraal teruggevorderd.
Een lokaal bestuur kiest één van onderstaande formules van lump sum als te behalen output:
|
Aantal leerwerkplekken |
Minimum aantal opgeleide mentoren |
Lump Sum |
Small (S) |
3 |
1 |
€ 7.396,84 |
Medium (M) |
6 |
2 |
€ 14.793,69 |
Large (L) |
18 |
6 |
€ 44.381,06 |
Extra Large (XL |
39 |
13 |
€ 96.158,96 |
Mondelinge toelichting wordt ter zitting gegeven door raadslid Lode Vanneste.
Financiering
Voor de oproep ‘Opstart Gemeenschapsdienst lokale besturen’ is een budget beschikbaar van € 5 miljoen Europese REACT EU-middelen. Deze behoeven geen cofinanciering. Dit dossier wordt gefinancierd door 100% REACT EU-middelen.
Het ter beschikking gestelde budget per lokaal bestuur is afhankelijk van de gekozen lump sum formule (zie kader bij tekstvak 'argumentatie'). Na ondertekening van de projectovereenkomst door de Managementautoriteit ESF ontvangt de gemeente/stad/ OCMW/ district onder de vorm van voorschot van Europa WSE 80% van de lump sum. Zodra mogelijk en uiterlijk 31 december 2023 wordt de vereiste output opgeleverd. De rapportering wordt ingediend via de ESF-applicatie. De output wordt opgeladen in de digitale ESFarchiefruimte( zie verder). In de periode januari tot en met maart 2024 wordt de realisatie gecontroleerd door de Vlaamse Sociale Inspectie. Men zal de vereiste output ten behoeve van de aangevraagde lump sum controleren en beslissen of deze toegekend kan blijven of teruggevorderd wordt.
Er zijn tussenkomsten door schepenen Vicky Reynaert en Jan Vanassche en burgemeester Jos Sypré beantwoord door raadsleden Lode Vanneste en Jef Vansteenhuyse.
De artikelen 1 en 2 worden verworpen met 8 Ja - stemmen van de N-VA fractie en 16 neen - stemmen van de fracties van CD&V, Groen en Vooruit.
Artikel 1: De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de indiening van een subsidiedossier “Opstart Gemeenschapsdienst Lokale Besturen" binnen het ESF-programma goed.
Dit houdt volgende in:
Artikel 2: De gemeenteraad verzoekt het college om de uitvoering van deze beslissing te verzekeren.
Artikel 3: Deze beslissing wordt ter kennis gebracht aan de heer provinciegouverneur, zoals bepaald in artikel 330 e.v. van het decreet lokaal bestuur.
De voorzitter sluit de vergadering.
Namens OCMW-raad,
Els Declerck
algemeen directeur
Kris Vincke
voorzitter