De notulen van de zitting van de raad voor maatschappelijk welzijn van 23 mei 2024 worden ter goedkeuring voorgelegd.
De jaarrekening 2023 en de daarbij horende bijlagen werden opgemaakt door de financieel directeur. Aan de raadsleden werden de documenten tijdig ter beschikking gesteld. De raadsleden konden eveneens een gedrukte versie van de jaarrekening opvragen bij de financieel directeur.
De jaarrekening bestaat uit een beleidsevaluatie, een financiële nota en een toelichting. De documentatie omvat de achtergrondinformatie die nuttig is om de jaarrekening te beoordelen, zonder dat ze essentieel is voor de beoordeling die de raadsleden moeten maken, aangezien de essentiële informatie in het beleidsrapport is opgenomen.
De jaarrekening wordt vastgesteld voor 30 juni van het boekjaar dat volgt op het boekjaar waarop de rekening betrekking heeft.
De jaarrekening 2023 dient vastgesteld te worden voor het luik OCMW door de raad voor maatschappelijk welzijn (opsplitsing in schema J3).
In de zitting van de raad voor maatschappelijk welzijn van 19 december 2019 werd het meerjarenplan 2020-2025 van het OCMW vastgesteld.
De aanpassing 6 van het meerjarenplan 2020-2025 voor het OCMW is vastgesteld in de zitting van 14 december 2023.
De aanpassing 7 van het meerjarenplan 2020-2025 voor het OCMW Beernem wordt in deze zitting ter vaststelling voorgelegd aan de raad voor maatschappelijk welzijn.
Het decreet lokaal bestuur verplicht de lokale besturen om een intern controlesysteem op te bouwen en daarover jaarlijks te rapporteren uiterlijk op 30 juni van het daaropvolgende jaar.
In de OCMW-raadszitting van 22 april 2021 werd het algemeen kader voor organisatiebeheersing goedgekeurd. Het kader omvat op maat uitgewerkte en vastgelegde afspraken over de wijze waarop op langere termijn aan de versterking van de organisatiebeheersing zal worden gewerkt.
Het bevat o.a. de volgende elementen:
Het gewijzigde kader heeft zowel betrekking op de gemeente als op het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn. Omwille van de sterke samenwerking tussen de gemeente en het OCMW, de vergaande eenmaking en centralisatie van de dienstverlening en de eenduidige operationele leiding, werd geopteerd voor een uniform kader voor beide entiteiten.
De rapportering voor 2021-2024 wordt ter kennisname aan de OCMW-raad voorgelegd.
Mijn thuis is waar mijn ... staat!
Bovenvermelde zin wordt steevast op een creatieve manier aangevuld. Mensen die geen 'thuis' hebben, antwoorden steevast 'huis'.
Dak- en thuisloosheid in plattelandsgemeenten, zijn nog steeds onderbelichte fenomenen. Terwijl de focus vaak gelegd wordt op de zichtbare daklozen, zorgt het gebrek aan geschikte woonvormen in landelijke gemeenten ervoor dat velen alternatieve wegen gaan zoeken, waarbij tijdelijk sofa slapen en andere onstabiele woonvormen een tussenoplossing bieden.
Om adequaat te kunnen optreden in geval van dakloosheid investeert het OCMW van Beernem reeds sinds 2000 in doorgangswoningen. Deze woningen bieden een tijdelijke oplossing die vermelde doelgroep toelaat op zoek te gaan naar een kwalitatieve woning aan een betaalbare prijs.
In februari 2024 werd het OCMW van Beernem volle eigenaar van de woonst gelegen in Beernem, Hazenpad 12 en dit naar aanleiding van het overlijden van de vruchtgebruiker. Gezien het stijgend aantal dak- en thuislozen binnen onze gemeente, cijfers die voor het eerst geregistreerd werden tijdens de regionale daklozentelling eind oktober 2022, hebben we de intentie om deze woonst in gebruik te nemen als doorgangswoning waarbij begeleiding gecoördineerd wordt door een wooncoach. Uit het technisch onderzoek, uitgevoerd door de Woonwinkel op 16 april 2024, blijkt echter dat de woning ongeschikt/onbewoonbaar is (cfr. rapport in bijlage).
Noodzakelijke renovatiekosten (geraamd op +/- € 70.000,00):
Er wordt prijs gevraagd bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking voor volgende zaken:
Inmiddels keurde de Vlaamse Regering de lancering van een 4de Projectoproep Noodwoningen 2024 goed. Via deze oproep stimuleert Vlaanderen het bouwen, kopen, renoveren en inrichten van noodwoningen. Het Vlaamse Gewest voorziet hiertoe in een subsidiëring van 50 % van de kosten. Vermeld project kon ingediend worden tot 30 april 2024 en werd reeds ingediend. Op heden is het niet duidelijk of er daarna nog een nieuwe oproep zal verschijnen.
Gezien het thema ‘wonen’ als basisrecht voor elke burger een belangrijke beleidsdoelstelling blijft wordt gevraagd om akkoord te gaan met volgende voorstellen:
Aan de raad voor maatschappelijk welzijn wordt gevraagd akkoord te gaan met de renovatie van ‘Hazenpad 12’ en de opgestelde raming van € 70.000 voor herstel en renovatiekosten.